ONU cere mai multi bani pentru combaterea incalzirii globale: E ca si cum stam cu o umbrela in uragan

Miercuri, 02 Mai 2018, ora 23:29
2847 citiri
ONU cere mai multi bani pentru combaterea incalzirii globale: E ca si cum stam cu o umbrela in uragan
Foto: Arhiva Pixabay

Investitiile la nivel global pentru limitarea incalzirii globale sunt mult prea reduse si neconvingatoare, ca atunci cand folosesti o umbrela in timpul unui uragan, a spus miercuri expertul pentru clima din cadrul ONU, Patricia Espinosa.

Espinosa, fost ministru de Externe mexican, le-a spus de asemenea delegatilor din aproape 200 de state reuniti in Germania ca mai multe furtuni, secete si inundatii cauzate de emisiile de gaze cu efect de sera prevestesc "destabilizarea globala".

Oficialul a indemnat la mai multe investitii pentru limitarea fenomenului incalzirii globale, prin trecerea de la combustibili fosili la energie verde, si la protejarea oamenilor de efectele din ce in ce mai grave ale fenomenelor meteo extreme.

"Sa incerci sa abordezi problema schimbarilor climatice la nivelul financiar actual este ca atunci cand te protejezi cu o umbrela in timpul unui uragan de categoria a cincea", a spus Espinosa in cadrul unui discurs.

"In momentul de fata vorbim despre milioane si miliarde de dolari cand ar trebui sa vorbim despre trilioane", a spus Espinosa, care conduce secretariatul pentru schimbarile climatice din cadrul ONU. "Impactul fenomenelor meteo extreme produce deja haos", a adaugat aceasta.

Statele participante la intalnirea de la Bonn, care are loc in perioada 30 aprilie-10 mai, lucreaza la un document detaliat cu reguli referitoare la Acordul de la Paris din 2015, cu scopul de a-l implementa pana la finalul anului 2018, si trec in revista actiuni intreprinse pana acum pentru limitarea incalzirii globale.

Statele in curs de dezvoltare prezente la discutii doresc garantii mai ferme referitoare la fonduri - natiunile bogate au promis sa mobilizeze, pana in 2020, 100 de miliarde pe an pentru problematica mediului, atat din fonduri publice, cat si din surse private, pentru a le ajuta sa combata incalzirea globala.

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a estimat ca finantarea problematicii mediului pentru tarile sarace va totaliza 62 de miliarde in 2014. Tarile in curs de dezvoltare spun ca cifrele sunt exagerate.

"Ramane un gol imens intre ajutorul necesar si ajutorul primit", a spus Gebru Jember Endalew, liderul grupului natiunilor cel mai putin dezvoltate, intr-o declaratie.

Espinosa a spus ca temperaturile medii la suprafata pamantului vor creste cu 3 grade Celsius comparativ cu perioada preindustriala, potrivit angajamentelor actuale pentru limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Acordul de la Paris isi propune sa limiteze incalzirea cu "destul de mult sub" cresterea de doua grade Celsius. Presedintele american Donald Trump, care pune sub semnul intrebarii faptul ca incalzirea globala este in principal cauzata de activitatea oamenilor, intentioneaza sa iasa din Acordul de la Paris si sa promoveze combustibilii fosili.

Espinosa a spus ca o crestere de trei grade "va conduce la nimic mai putin decat destabilizare globala. Va avea un pret in vieti omenesti. Va spori competitia pentru resurse, va creste instabilitatea si conflictul".

Ministrul agriculturii din Fiji, Inia Seruiratu, insarcinat cu implementarea unor actiuni mai ambitioase pentru a realiza obiectivele Acordului de la Paris, a spus ca tarile sunt limitate in ceea ce priveste capacitatea de adaptare la schimbarile viitoare, cum ar fi cicloanele din ce in ce mai severe.

"Traim intr-o frica constanta ca un ciclon sever ne-ar putea lovi, ne-ar distruge cu totul economia si ne-ar duce inapoi cu mai multe decenii", a spus acesta la Bonn.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#ONU investitii incalzire globala, #pagube haos incalzire globala 2018 , #incalzire globala
Comentarii
Poza Kogaion78
Kogaion78
rank 1