Pas mare in lupta cu incalzirea globala: SUA si China, marii poluatori ai planetei, au ratificat acordul de la Paris (Video)

Sambata, 03 Septembrie 2016, ora 14:33
4476 citiri
Pas mare in lupta cu incalzirea globala: SUA si China, marii poluatori ai planetei, au ratificat acordul de la Paris (Video)
Foto: Pixabay

SUA si China au anuntat sambata ca au ratificat acordul istoric incheiat in decembrie anul trecut la Paris privind limitarea incalzirii globale.

Cele doua tari produc impreuna aproximativ 40% din emisiile de gaze cu efect de sera la nivel global.

Barack Obama se afla la Hangzhou, China, pentru summitul G20 care incepe duminica.

"Intr-o buna zi s-ar putea sa vedem ca acesta a fost momentul in care ne-am hotarat sa ne salvam planeta", a spus presedintele american, potrivit The Independent.

Omologul sau chinez, Xi Jinping, a spus ca acordul este o piatra de hotar, ce marcheaza "inceputul unui sistem de guvernare global" in problema schimbarilor climatice.

Parlamentul Chinei, tara care are cea mai mare pondere in emisiile globale de gaze cu efect de sera - peste 20% - a ratificat anterior acordul, incheiat in decembrie anul trecut de 195 de tari participante la Conferinta internationala privind schimbarile climatice (COP21) de la Paris.

Actul trebuie ratificat de cel putin 55 de tari care produc impreuna 55% din canitatea de emisii de gaze cu efect de sera pentru a putea fi implementat.

Pana in luna august, acordul a fost ratificat de numai 23 de tari, printre care si Coreea de Nord, ale caror emisii cumulate nu depasesc insa 1,08% din total.

Insa dupa China si SUA, responsabile de 37,9% din emisii, alte state, precum India, Brazilia si Canada, ar putea grabi ratificarea, astfel incat masurile convenite in acord sa fie puse in aplicare incepand chiar din acest an, potrivit Reuters.

Dupa conferinta de la Paris, 180 de tari, printre care si Romania, au semnat acordul in aprilie la New York. Tara noastra nu l-a ratificat inca.

Textul acordului propune limitarea cresterii temperaturii globale medii "cu cel mult 2 grade Celsius" si "continuarea eforturilor pentru a cobori aceasta limita de crestere pana la 1,5 grade Celsius".

Citeste mai multe despre masurile cuprinse in acordul de la Paris si cat va costa implementarea sa.

Climatologii avertizeaza ca limita de 2 grade Celsius ar putea fi in curand depasita dupa temperaturile record inregistrate anul trecut, care vor fi probabil lasate in urma de cele din acest an.

Obiectivul celor 2 grade Celsius, prin raportarea la epoca preindustriala, a fost stabilit in 2009, la Copenhaga si impune reducerea drastica a emisiilor de gaze cu efect de sera, dar si masuri de economisire a energiei si investitii in energiile regenerabile, precum si planuri de reimpaduriri pe suprafete extinse.

Numeroase tari, in special statele insulare, care sunt primele amenintate de perspectiva cresterii nivelului oceanului planetar, sunt in pericol in cazul in care cresterea mediei temperaturilor globale va depasi 1,5 grade Celsius.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#acord Paris incalzire globala China , #incalzire globala