Pericolul care pandeste insulele din Pacific. Cinci au disparut deja

Marti, 10 Mai 2016, ora 20:08
9127 citiri
Pericolul care pandeste insulele din Pacific. Cinci au disparut deja
Foto: Pixabay

Cinci insule mici din Pacific au disparut si alte sase sunt in pericol din cauza cresterii nivelului apei si eroziunii, o descoperire ce confirma in premiera impactul schimbarilor climatice asupra tarmurilor celui mai mare ocean.

Insulele inghitite de ape fac parte din arhipelagul Insulelor Solomon, unde nivelul oceanului a crescut cu pana la 10 milimetri in ultimele doua decenii, se arata intr-un studiu al cercetatorilor australieni publicat in Environmental Research Letters si citat de The Guardian.

Acestea aveau suprafete cuprinse intre unul si cinci hectare si erau nelocuite.

Insa pe alte doua insule din arhipelag au fost distruse sate intregi de invazia apelor. In total, sase dintre insulele existente au fost partial acoperite de apa, atentioneaza cercetatorii.

Insula Nuatambu, care gazduia 25 de familii, a pierdut 11 case si jumatate din suprafata locuita in ultimii cinci ani. Mai multi localnici s-au mutat pe o insula vulcanica mai inalta.

Copiii, primele victime ale schimbarilor climatice

Si locuitorii insulei Nararo au fost nevoiti sa se mute. Unul dintre ei, Sirilo Sutaroti, in varsta de 94 de ani, povesteste cum un sat intreg a fost reconstruit pe un deal, dupa ce marea a invadat tarmul.

Studiul australian este primul care confirma in mod stiintific "numeroasele relatari anectodice" privind consecintele dramatice ale schimbarilor climatice asupra tarmurilor si populatiilor din Pacific, potrivit autorilor.

Pericolul pe care il ascund incalzirea globala si schimbarile climatice

Insulele Solomon sunt un stat format din sute de insule unde traiesc 640.000 de oameni.

Cercetatorii au folosit in investigatiile lor fotografii aeriene si din satelit ce dateaza inca din 1947 si surprind 33 de insule si au determinat varsta copacilor folosind datarea cu radiocarbon.

L.M.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Insulele Solomon schimbari climatice, #insule disparute schimbari climatice , #incalzire globala