Problema incalzirii globale: Cat de tare ne afecteaza Soarele?

Sambata, 02 Februarie 2013, ora 22:29
4406 citiri
Problema incalzirii globale: Cat de tare ne afecteaza Soarele?

Pamantul a devenit un loc tot mai cald, iar cresterea temperaturii a fost pusa pe seama incalzirii globale. Un nou studiu al specialistilor arata ca Soarele nu reprezinta o cauza majora a incalzirii planetei noastre.

Un raport al unui grup de specialisti ai ONU arata ca din procesul de incalzire sau racire globala nu poate fi exclusa caldura solara, scrie Fox News. Rolul Soarelui este chiar mai important in aceasta privinta decat se credea pana acum.

Gazele cu efect de sera, cele mai periculoase

Impactul Soarelui asupra climei din anumite regiuni ale Terrei este semnificativ, se arata in raportul intocmit de specialistii ONU. Informatiile au fost dezvaluite de Alec Rawls, activist in domeniul schimbarilor climatice suferite de Pamant. El este cel care a obtinut informatiile respective si le-a publicat pe Internet, pe blogul personal.

Totusi, intensitatea caldurii solare nu a fost singurul factor care a dus la incalzirea planetei la sfarsitul secolului XX, afirma Pat Michaels, fostul presedinte al unei organizatii americane a specialistilor in climatologie. Conform raportului ONU, gazele cu efect de sera vor fi cele care vor crea cele mai multe probleme planetei. O veste buna este aceea ca Pamantul s-a incalzit mult mai putin in ultimii douazeci de ani decat estimase ONU.

Racirea, o problema si mai mare

Specialistii privesc si la informatiile din trecut cara arata ca activitatea Soarelui nu poate fi pusa in legatura directa cu incalzirea planetei. Ei au studiat informatiile diponibile dintre anii 1880 si 1960, acestea aratand ca uneori Soarele a avut o activitate mai putin intensa, dar incalzirea Terrei a continuat.

Pe de alta parte, suntem in pericol si din cauza slabirii activitatii solare, caci racirea planetei ne poate duce in perioade lungi de glaciatiune, chiar si de 1.000 de ani. Pana atunci, din cauza schimbarilor climatice provocate de civilizatia in continua dezvoltare, cei mai expusi pericolului sunt oamenii care traiesc in regiunile de coasta, acolo unde fenomenele extreme sunt tot mai frecvente.

Citeste si:
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) Marian Neacșu a fost numit de către PSD, partid din care a făcut parte timp de 20 de ani, în postul de...
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Doi consilieri de stat au fost numiţi joi, 2 decembrie, în Cancelaria premierului Nicolae Ciucă. Este vorba despre Gheorghiţă Agafiţei și Daniel Anghel. Deciziile privind numirea celor...