Ziare.com

Rezultate tot mai slabe pentru Romania in combaterea schimbarilor climatice

Marti, 09 Decembrie 2014, ora 23:10

   

Rezultate tot mai slabe pentru Romania in combaterea schimbarilor climatice
Romania a coborat 9 pozitii in topul ce analizeaza masurile luate pentru combaterea schimbarilor climatice, in 2014, fata de anul anterior.

Astfel, in prezent, tara noastra se afla pe locul 25, potrivit Indexului de Performanta in Schimbari Climatice 2015 (CCPI 2015), remis Ziare.com.

Topul a fost lansat, luni seara, de Germanwatch si Reteaua Europeana de Actiune pentru Clima (CAN Europe) in cadrul Conferintei ONU privind Schimbarile Climatice de la Lima (Peru).

Romania a coborat 9 pozitii fata de anul trecut, iar dintre cei 15 indicatori evaluati, cel mai bun scor a fost obtinut la capitolul "Tendinte in Eficienta", unde se evalueaza structura si eficienta sistemului energetic si a mixului energetic. Aici, Romania s-a clasat pe pozitia a 7-a.

La polul opus, cel mai prost rezultat inregistrat a fost la capitolul care jurizeaza prestatia tarii in politicile internationale de combatere a schimbarilor climatice, unde tara noastra ocupa locul 58.

Acest calificativ se datoreaza prestatiilor foarte slabe in negocierile internationale pe teme de schimbari climatice si mai ales semnarii unui acord impotriva tintelor propuse pentru schimbari climatice prin strategia Europa 2030.

Alte puncte slabe sunt cantitatile mari de emisii provenite din transportul rutier, criteriu la care Romania se situeaza pe locul 46, sau transportul aerian, categorie la care suntem pe 45.

CCPI 2015 a evaluat si ordonat intr-un clasament 58 de state cu impactul cel mai mare din punct de vedere al emisiilor de CO2, analizand nivelul de emisii si politicile nationale. La analiza au participat peste 200 de experti din toate cele 58 de state.

Sase tari sunt responsabile de aproape 60% din emisiile de dioxid de carbon - Vezi topul

Situatia la nivel global

Nicio tara nu a realizat progrese suficiente in prevenirea schimbarilor climatice pentru a ocupa primele 3 locuri din clasament. Asa ca topul a inceput de la pozitia 4, unde s-a pozitionat Danemarca, tara urmata de Suedia si Marea Britanie.

La polul opus al clasamentului, cu cele mai slabe punctaje, se situeaza Kazakhstan, Australia si Arabia Saudita.

La nivel mondial, emisiile globale au atins un nou varf, dar evolutiile recente indica o disponibilitate de actiune privind protectia climei.

"Vedem tendinte globale ce indica schimbari promitatoare in unele dintre sectoarele cele mai relevante pentru protejarea climei", spune Jan Burck (de la GermanWatch), autor al indexului.

"Cresterea emisiilor de CO2 a incetinit, si energia din surse regenerabile creste rapid datorita scaderii costurilor si a cresterii investitiilor masive", a adaugat acesta.

In unele tari, cum ar fi Danemarca (locul 4) Suedia (locul 5), precum si in Regatul Unit (locul 6) se inregistreaza o reducerea emisiilor.

De cealalta parte a globului, China (Locul 45), cel mai mare generator de emisii din lume, arata imbunatatiri in sectorul eficientei energetice si a investitiilor masive in energie regenerabila.

Cele mai recente evolutii arata ca deceniul de boom al carbunelui pare sa se fi terminat, oferind o noua speranta pentru protectia climei la nivel global.

"Datele arata scaderea ratelor de crestere a emisiilor impreuna cu semne politice promitatoare, sugerand ca suntem capabili sa stabilizam emisiile globale. Summitul pe teme de schimbari climatice de la Paris in 2015, unde tarile vor face noi angajamente pentru combaterea schimbarilor climatice, ar putea fi un punct de cotitura in acest sens", adauga Burck.

Ce se intampla in Europa

In Europa, indicele arata o imagine mixta: "Multe tari din UE s-au clasat in frunte in acest an, dar altele, cum ar fi Polonia (locul 40) si Bulgaria (locul 41) au inregistrat un scor slab din cauza opozitiei la noi masuri la nivel national sau UE" Explica Wendel Trio, director al CAN Europe.

"Nici obiectivele pentru 2020 sau noile obiective pentru 2030 nu sunt in conformitate cu reducerile de emisii necesare in Europa pentru a preveni schimbari climatice catastrofale si pentru a atinge cota de 100% energie regenerabila pana in 2050.

Pentru a face acest lucru, Europa trebuie sa isi indeplineasca obiectivul de a reduce consumul de energie cu 20% pana 2020, in ciuda estimarilor pesimiste, eliminarea subventiilor pentru combustibilii fosili si gasirea unui acord cu privire la o reforma fundamentala a schemei de comercializare a emisiilor inainte de summit-ul de la Paris climatice", conchide Trio.

C.P.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2496 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Schimbarile sint date de soare

Soarele nu s e poate taxa, asa ca se pun taxe la benzina .
Planeta nu s e incalzeste si numai lunaticii si cei care au baut cerneala la scoala mai cred asa gugumanii.
Efectukl de sera este natural si e dat de vaporii de apa .

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor