Scenarii de cosmar intr-o lume in incalzire

Miercuri, 01 Mai 2013, ora 12:34
3989 citiri
Scenarii de cosmar intr-o lume in incalzire

Pamantul se schimba sub picioarele noastre. Omenirea se va confrunta cu o lume in care resursele sunt tot mai putine, o lume socanta, noua.

Doua scenarii de cosmar, o penurie globala a resurselor vitale si instalarea schimbarii climatice extreme, incep sa se intrepatrunda si in urmatoarele decenii vor produce un val de revolte, rebeliuni, competitie si conflicte, scrie Michael Klare, autor si profesor de studii de pace si securitate globala la Hampshire College, pentru Al Jazeera.

Cum va arata acest dezastru este deocamdata greu de spus, insa expertii avertizeaza ca vor avea loc "razboaie ale apei" pe sistemele de apa contestate intre mai multe state, revolte alimentare globale intretinute de cresterea pretului alimentelor de baza, migratia in masa a refugiatilor din fata conditiilor climatice extreme, cu izbucniri de violenta si prabusirea ordinii sociale sau prabusirea statelor.

In prima etapa, haosul se va declansa mai intai in Africa, Asia Centrala si alte parti ale Sudului subdezvoltat, insa in timp, toate regiunile planetei vor fi afectate.

Pentru a aprecia puterea acestei viitoare catastrofe, este necesar sa se examineze fortele care se combina pentru a produce acest viitor cataclism, arata autorul.

Un simplu fapt, perspectiva viitoarelor penurii de resurse naturale vitale, inclusiv apa, energie, pamant, mancare si minerale, poate genera revolte, frictiuni geopolitice si razboi. Penuria nu trebuie sa fie iminenta pentru a declansa acest scenariu. O lipsa de cantitati adecvate pentru nevoile unei populatii globale in crestere, mai urbanizata si industrializata, este suficienta.

Avand in vedere valul de extinctii pe care le inregistreaza oamenii de stiinta, unele resurse, cum ar fi unele specii de pesti, animale si copaci, vor deveni mai putin abundente in viitorul deceniu si ar putea disparea cu totul. Materialele - cheie pentru civilizatia moderna, ca petrolul, uraniul si cuprul, se vor dovedi mai greu si mai costisitor de procurat, conducand la blocaje de aprovizionare si penurii temporare.

Apa este un alt exemplu important. Anual, apa potabila furnizata de precipitatiile naturale ramane relativ constanta, aproximativ 40.000 de kilometri cubi. Insa mare parte din aceste precipitatii cad in Groenlanda, Antarctica, Siberia si Amazonia, asa ca marile concentrari omenesti au acces limitat, in mod suprinzator, la acestea. In multe regiuni cu nivel de populatie ridicat, apa este deja in cantitate redusa si urbanizarea si industrializarea ridica accelerat cererea. Este vorba de Africa de Nord, Asia Centrala si Orientul Mijlociu.

Oricum ar fi generata, perceptia penuriei sau a penuriei iminente duce la anxietate, resentimente, ostilitate si combativitate, asa cum s-a intamplat de altfel in intreaga noastra istorie.

Aceste tensiuni nu mai sunt insa singure. O a doua forta majora a intrat in ecuatie. Pe masura ce incalzirea globala isi produce efectele, totul devine terifiant.

Nimeni nu poate prevede cata mancare, teren, apa si energie vor fi pierdute ca urmare a combinatiei dintre penuria de resurse si incalzirea globala, insa efectul cumulativ va fi coplesitor.

Toate acestea vor spori presiunile care au condus in mod istoric la conflict, chiar si in circumstante mai usoare. In acest fel, schimbarea climatica este un multiplicator al amenintarilor, care exacerbeaza vulnerabilitatea resurselor in statele deja predispuse la acest fel de probleme.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#incalzire globala efecte, #incalzire globala scenarii , #incalzire globala