Schimbarea climei, de 10 ori mai rapida de la disparitia dinozaurilor

Duminica, 04 August 2013, ora 20:50
4183 citiri
Schimbarea climei, de 10 ori mai rapida de la disparitia dinozaurilor

Pamantul trece prin cea mai drastica schimbare climatica de cand au disparut dinozaurii. Daca procesul continua in acelasi ritm accelerat, vietuitoarele se vor adapta sau vor pieri.

Un studiu efectuat de catre Departamentul de Ecologie Globala al Institutului Carnegie arata ca deteriorarea rapida a conditiilor la care trebuie sa faca fata ecosistemele este cauzata de stresul ecologic la care noi ne supunem planeta, aici intrand urbanizarea, industrializarea si poluarea apei si aerului, informeaza Medical News Today.

Cauza principala a incalzirii globale, spun oamenii de stiinta, este cresterea rapida a cantitatii de bioxid de carbon din atmosfera. Studiile de paleoclimatologie arata ca, in urma cu 55 de milioane de ani, nivelul de acestuia era la fel de ridicat ca in zilele noastre. Efectul a fost atat de dramatic, incat Oceanul Inghetat nu era deloc inghetat vara, iar temperaturile erau atat de mari, incat la Cercul Polar cresteau palmieri si se inmulteau aligatorii.

Schimbari de mediu au mai fost si in istoria recenta: acum 20.000 de ani, la sfarsitul ultimei glaciatiuni, temeratura globala a crescut cu 5 grade Celsius. Calota glaciara a emisferei nordice s-a topit si s-a retras catre Nord, iar animalele si plantele au colonizat rapid zona care se aflase sub gheturi.

"Stim", a declarat profesorul Noah Diffenbaugh, unul dintre semnatarii studiului, "ca ecosistemele au raspuns intr-o oarecare masura cresterii temperaturii globale cu cateva grade in cateva mii de ani. Dar taiectoria cu totul noua pe care ne aflam forteaza ca aceste schimbari sa se produca in cateva decenii. Asta inseamna mult mai repede, iar la ora actuala vedem deja ca unele specii sunt in dificultate din cauza vitezei schimbarii", a mai spus acesta.

Noi recorduri de temperatura in Africa

Cercetatorii americani au demonstrat, in urma unei simulari pe computer, ca in conditiile in care emisia de gaze de sera creste in acelasi ritm pana la sfarsitul secolului, temperaturile din America de Nord, Europa si Asia de Est vor creste cu 2-4 grade Celsius pana in 2046-2065. Aceasta crestere va duce la stabilirea de noi recorduri de temperatura, iar la fiecare doi ani sau mai des, vara va fi mai fierbite decat precedenta.

La inceputul secolului XX, diferenta de clima va fi de 6 grade Celsius.

Daca tendinta continua, ecosistemele de pe intreaga planeta vor avea de facut fata unor schimbari semnificative; foarte multe specii vor fi nevoite sa recurga la eforturi de adaptare comportamentala, evolutiva sau geografica pentru a face fata noilor conditii. Multe specii vor disparea cu totul.

Studiul arata ca schimbarile pe care le va suferi viata pe Pamant exista deja in sistem, se produc in mod accelerat si ca, daca oamenii nu fac nimic pentru a incetini ritmul, pana la sfarsitul acestui secol planeta se va afla in pericol.

La randul ei, omenirea va suferi enorm de pe urma incalzirii globale. In ziua de azi, peste 2,5 miliarde de oameni nu au niciun mijloc civilizat de a se apara de verile extreme. In afara de asta, seceta va afecta serios agricultura si cresterea animalelor, ceea ce va duce la foamete pe scara globala.

Citeste si:
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat miercuri, 27 octombrie, că refacerea coaliţiei între PNL şi USR este "o variantă înfundată", el susţinând că niciodată în cariera sa...
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Preşedintele României Klaus Iohannis a făcut miercuri miercuri, 27 octombrie, o vizită de stat în Egipt, la invitaţia preşedintele Abdel Fattah El-Sisi. După întâlnirea oficială, șeful...
Sursa: Ziare.com