Schimbarile climatice sunt de vina pentru canicula din Europa

Duminica, 05 August 2018, ora 13:23
4500 citiri
Schimbarile climatice sunt de vina pentru canicula din Europa
Foto: Arhiva Pixabay

Probabilitatea ca modificarile climei sa influenteze valul de canicula din vestul Europei este, potrivit expertilor, mare. Cum se poate dovedi o astfel de legatura?

Temperaturi record in Germania, incendii de padure in Suedia si alte tari nordice, invazie toxica de alge la Marea Baltica, neobisnuit de calda, din Polonia - Europa sufera de pe urma caniculei.

Dat fiind ca in multe regiuni ale Europei temperaturile extrem de ridicate se mentin, se pune intrebarea daca pentru aceasta evolutie de vina sunt schimbarile climatice.

Cercetatorii spun ca da. "Schimbarile climatice au dublat, cel putin, sansele ca acestea sa fie raspunzatoare pentru actualul val de canicula", apreciaza Geert Jan van Oldenborgh de la Royal Netherlands Meteorological Institute. El face parte din reteaua World Weather Attribution (WWA), in cadrul careia oameni de stiinta din sase centre de cercetare analizeaza in timp real legaturile dintre schimbarile climatice si actualele fenomene meteorologice extreme.

Rezultatele acestei muncii de echipa au fost prezentate la finele lunii iulie.

Cum pot dovedi oamenii de stiinta legatura dintre fenomene izolate si modificarile climei?

In trecut nu era simplu sa identifici cauza unui fenomen meteorolgic. Multi factori pot influenta aparitia caniculei, a furtunilor sau a ploilor torentiale. Dar, multumita computerelor performante si celor mai recente modele climatice, cercetatorii pot calcula probabilitatea ca un fenomen meteorologic sa aiba legatura cu incalzirea globala.

Abordarea este similara cu cea a medicilor care au stabilit o legatura intre fumat si cancer: "Fumatul nu este singura cauza, dar sporeste probabilitatea de a te imbolnavi de cancer", spune Friederike Otto, cercetatoare la Institutul pentru Schimbari Climatice din cadrul Universitatii Oxford.

Pentru a stabili probabilitatea cu care un fenomen meteo este generat de modificarea climei, oamenii de stiinta apeleaza la doua modele: unul pentru mediul real, in care traim, si unul pentru o clima fara noxe in atmosfera. Prin compararea rezultatelor celor doua modele, se pot stabili diferentele si rolul jucat de modificarile climei.

Metoda i-a ajutat pe cercetatorii retelei WWA sa argumenteze ca modificarile de clima au triplat probabilitatea formarii uraganului Harvey si au marit de patru ori sansele aparitiei caniculei in sudul Europei anul trecut. In schimb, incalzirea globala nu a fost direct responsabila pentru seceta din Sao Paolo, din anul 2014.

De ce e important de stiut daca modificarile climei influenteaza anumite fenomene extreme?

Incalzirea globala este o tema abstracta bazata pe cifre. Cel mai important parametru este cresterea temperaturii medii la nivel global. Oamenii insa nu resimt temperatura medie. Ei observa doar urmarile concrete, precum ploile torentiale, canicula, furtunile si seceta, sustin cercetatorii.

"Este foarte important sa inregistram exemplele care atesta modificarile de clima", spune Robert Vautard, cercetator la Laboratoire des sciences du climat et de l'environnement, in discutia cu DW. Doar cand stim cum se prezinta incalzirea globala ne putem pregati in consecinta.

Dupa ucigatorul val de caldura din anul 2003, in care doar in Franta au murit cca. 15.000 de persoane, Guvernul de la Paris a elaborat un plan de urgenta pentru a nu mai fi luat prin surprindere de canicula, precum si de probleme de sanatate cauzate de aceasta.

Expertii se tem insa ca planurile sunt deja depasite. "Infrastructra noastra ca si planurile de prevenire se bazeaza pe ploile si canicula prin care am trecut. Dar trebuie sa fim constienti ca astazi nu mai avem aceeasi clima ca in trecut si ca modificarile vor continua in viitor", spune Vautard.

Ingrijorarea i-a cuprins si pe politicieni. In Marea Britanie, unde termometrele au depasit de mai multe ori 30 de grade, ei au solicitat Guvernului sa elaboreze o strategie pentru a-i proteja pe oameni de canicula, mai ales pe varstnici. Englezii se tem ca numarul victimelor caniculei s-ar putea tripla pana in anul 2050.

Vom avea parte de si mai multe fenomene meteo extreme?

Raspunsul oamenilor de stiinta este clar: da! "Valurile de caldura vor fi mai dese si mai puternice", spune Andrew King, cercetator la Universitatea din Melbourne, in discutia cu DW. "Stim ca valurile de caldura si verile toride, cum a fost cea din 2003, vor fi tot mai dese, chiar daca mentinem incalzirea globala la sub 2 grade."

197 de state au semnat Acordul pentru Clima de la Paris, in care se angajeaza sa mentina nivelul incalzirii globale la 1,5 pana la 2 grade. Momentan lipsesc masurile concrete pentru a atinge acest deziderat.

Vremea va ramane, in general, capricioasa si imprevizibila, avertizeaza cercetatorii. Vom avea probabil alternativ seceta si inundatii si vor exista mari diferente la nivel local. Ceea ce face dificila preintampinarea efectelor modificarilor climatice, aminteste cercetatoarea Friederike Otto: "Periculos este ca nu suntem obisnuiti sa ne adaptam schimbarilor si va fi dificil in viitor."

Citeste si:

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#canicula Europa schimbari climatice, #incalzire globala canicula , #incalzire globala