Speranta pentru un viitor mai bun vine de la Paris! Acord fara precedent privind incalzirea globala

Duminica, 29 Noiembrie 2015, ora 08:39
7105 citiri
Speranta pentru un viitor mai bun vine de la Paris! Acord fara precedent privind incalzirea globala
Foto: unsplash.com

Angajamentele cuantificate pentru reducerea emisiilor lor de gaze cu efect de sera luate in total de 183 de tari acopera aproape 95% din emisiile mondiale, "ceea ce este un mare succes", a declarat sambata presedintele Conferintei internationale de la Paris asupra schimbarilor climatice (COP21), ministrul francez de Externe, Laurent Fabius.

"Acest lucru este fara precedent, este unul dintre primele elemente de succes de la Paris", a adaugat ministrul francez de Externe, intr-o conferinta de presa tinuta dupa ce a predat Christianei Figueres, principalul responsabil al ONU privind schimbarile climatice, cheile centrului unde vor avea loc negocierile COP21, sub egida ONU, la Le Bourget, in apropiere de Paris, informeaza France Presse.

Aceste contributii nu sunt "perfecte" pentru ca ele "nu permit inca" limitarea incalzirii la "2 sau 1,5 grade" Celsius. Cu toate acestea, "ele ne indeparteaza de riscul cresterii temperaturii cu 5 sau 6 grade", care ar presuoune lipsa de actiune, a subliniat Laurent Fabius.

"Acesta va fi unul dintre elementele de negociere, de a vedea cum putem reduce decalajul", a adaugat el.

In timpul conferintei, reprezentantii a 195 de tari vor incerca sa ajunga la un acord global care sa permita limitarea incalzirii planetei la 2 grade Celsius. Potrivit oamenilor de stiinta, o crestere a temperaturii peste acest nivel ar duce la o agravare a dereglarilor deja inregistrate (cresterea nivelului marii, topirea ghetarilor, disparitia speciilor...).

Negociatorii vor trebui sa recunoasca faptul ca aceste contributii sunt "insuficiente" si acordul va trebui sa stabileasca "un proces de imbunatatire continua si eforturi sporite", eventual cu etape "la fiecare cinci ani ", a declarat dna Figueres.

Intrebata despre caracterul obligatoriu sau nu al acordului ce ar urma sa fie adoptat la Paris, ea a spus ca documentul "va contine diferite elemente, de o natura constrangatoare diferita".

Natura juridica a viitorului acord de la Paris este unul din punctele in discutie.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#acord emisii gaze sera, #acord Paris incalzire globala, #grade incalzire globala , #incalzire globala