Ziare.com
Tu stii ce mananci
Un aliment de baza pentru miliarde de oameni devine mult mai sarac in substante hranitoare
Orezul, mancarea de baza pentru miliarde de oameni din intreaga lume, devine mai sarac in substante hranitoare si asta din cauza emisiilor de gaze cu efect de sera, arata un studiu recent.

Potrivit oamenilor de stiinta, orezul contine un nivel mai scazut de vitamine esentiale atunci cand creste intr-un mediu cu concentratii ridicate de dioxid de carbon, cel mai comun dintre gazele cu efect de sera, noteaza Washington Post.

"Daca nu vom face nimic, atunci exista potential pentru un impact negativ profund asupra sanatatii oamenilor", spune Kristie Ebi, cercetator in domeniul sanatatii publice la Universitatea din Washington, unul dintre autorii studiului, la care au participat si alti specialisti din SUA, precum si din China, Japonia si Australia.

Studiul a fost realizat in Japonia si in China, fiind examinate 18 soiuri de orez supuse unor concentratii de dioxid de carbon de 568 pana la 590 parti per million (ppm).

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Concentratiile actuale sunt de aproximativ 410 ppm, insa cresc cu circa 2 ppm in fiecare an si ar putea ajunge la nivelurile testate in cadrul experimentelor pana la sfarsitul secolului.

La astfel de concentratii ridicate de dioxid de carbon, continutul de vitamine ca B1, B2 B5 si B9 a scazut, chiar cu pana la 30% in cazul vitaminei B9. Deficitul de B9, cunoscut si ca acid folic, in cazul femeilor insarcinate poate duce la diverse anomalii fetale.

De asemenea, experimentul a confirmat declinul nivelului de proteine, fier si zinc, semnalat de studii anterioare.

Potrivit studiului publicat in Science Advances, orezul reprezinta aproximativ un sfert din caloriile consumate la nivel global.

Plantele absorb dioxid de carbon din atmosfera si, pe masura ce concentratiile cresc, vor absorbi mai mult, in detrimentul nutrientilor din sol, explica cercetatorii.

Nu doar orezul poate fi afectat, ci si alte alimente de baza.

Un studiu separat a aratat ca o alta cultura esentiala, graul, ar putea avea un randament mai scazut pe masura ce planeta se incalzeste.

Inca o data, oamenii de stiinta arata ca cele mai afectate de incalzirea globala vor fi persoanele din medii defavorizate, carora, in cazul de fata, le va fi mai greu sa isi ajusteze sau sa isi divesifice dieta pentru a compensa aceste pierderi de substante hranitoare.

C.S.
Articol citit de 7441 ori
Ti-a placut articolul?
Tweet
Citeste mai multe despre incalzire globala vitamine orez orez dioxid de carbon
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Deja cerealele au initiat si intretinut ...

... de-generarea biologica a oamenilor ...

Iar orezul este una dintre cerealele cele mai nocive, chiar in forma naturala.

Nu mai vorbesc de formele evoluate.

Statura mica si miopia, foarte raspandite la asiatici, de la orez li se trage.

Iar succesul Mongolilor, se trage de la alimentatia cu multe proteine ...

Este drept, dezechilibrata :

de aia nu au facut decat sa ucida si acum nu se mai stie de ei, in nimic semnificativ ...
Chinezii de rand s-au hranit cu orez.

Boierii lor SI cu alte chestii, mult mai bine :

Deci, aceia au creat Civilizatia Chineza straveche ...

 

Iata cum p(r)ostacii ma confirma ...

Rapid !
Sunt cei mai afectati de consumul de-generant de cereale ...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor