Ziare.com

Porumbul modificat genetic isi face loc pe ogoarele europenilor - ce a cerut Comisia Europeana

Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 16:18

   

Porumbul modificat genetic isi face loc pe ogoarele europenilor - ce a cerut Comisia Europeana
Comisia Europeana le-a propus statelor membre ale UE sa accepte cultivarea unui nou soi de porumb modificat genetic. Daca nu va exista o majoritate care sa se opuna acestei propuneri, atunci ea va fi aprobata anul viitor.

Porumbul 1507 a fost obtinut de Pioneer DuPont acum 12 ani, scrie Wall Street Journal. Cereri pentru acceptarea sa in Uniunea Europeana au fost depuse inca din 2001. De atunci si pana acum, Comisia Europeana a tot plasat aceste solicitari de la un comitet la altul fara a ajunge la o decizie anume.

Compania Pioneer DuPont a depus o plangere in acest sens. In septembrie, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis ca membrii Comisiei se fac vinovati de incalcarea legii prin tergiversarea unei decizii cu privire la porumbul modificat genetic.

Porumbul 1507 este rezistent la insecte si tolereaza erbicidele. Potrivit reprezentantilor DuPont, acest soi de porumb, mult mai rezistent, poate asigura culturi mai generoase. Este recomandat mai ales in zone in care sunt probleme cu insectele daunatoare.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Este autorizat in prezent in Uniunea Europeana in alimente si furaje, dar nu pentru a fi cultivat.

Tarile membre pot refuza cultivarea acestui porumb pe teritoriul lor, din anumite motive, altele decat cele ce tin de sanatate sau mediu, informeaza Tvr.

In Uniunea Europeana au fost autorizate pana acum doar doua culturi modificate genetic: porumbul Monsanto 810 - si in Romania sunt circa 200 de hectare cu acest tip de porumb - si cea de a doua cartoful Amflora, pentru procesare industriala.

A.C.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 684 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Otrava Monsanto isi croieste drum si-n Europa cu concursul

Curtii de Justitie EU.

 

 

Prima parte din ce scrii e adevarata. A doua nu.

Curtea de Justitie doar cere Comisiei sa ia o hotarare. Daca nu e bun OMG-ul, sa le dea alora peste nas; daca e bun, sa lase.

- DuPont nu e Monsanto. DuPont sunt considerati "bunii", pen'ca au PR exceptional.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor