Academia Romana cere retragerea legii PSD care da liber la taiat paduri virgine: E fara precedent in Romania

Marti, 13 Martie 2018, ora 17:39
81118 citiri
Academia Romana cere retragerea legii PSD care da liber la taiat paduri virgine: E fara precedent in Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Academia Romana cere retragerea din Parlament a proiectului de lege initiat de PSD prin care se da liber la defrisari chiar si in ariile protejate si padurile virgine pentru a putea fi facute "lucrari de utilitate publica".

"Ca urmare a propunerilor facute de specialistii din Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor din cadrul Academiei Romane, se considera oportuna anularea masurii legislative si respingerea proiectului Legii 52/2018 intitulat Propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilitati publice.

O astfel de propunere legislativa este fara precedent in Romania, mai ales tinand seama de prevederile de la alineatul 16 care vor permite defrisari in suprafete cuprinse in zona de conservare durabila a ariilor naturale protejate, precum si pentru suprafetele incluse in Catalogul national al padurilor virgine si cvasivirgine din Romania.

Proiectul Legii 52/2018 de modificare si completare a Legii nr 51/2006, contravine legislatiei nationale de infiintare si functionare a Parcurilor Nationale si Naturale existent incepand cu anul 1935 (Parcul National Retezat) si pana in prezent, precum si legislatiei comunitare de mediu care promoveaza reteaua europeana de arii protejate Natura 2000.

Prin demersurile sale legislative, Romania nu trebuie pusa in imposibilitatea de a-si respecta obligatiile ce-i revin ca semnatara a Directivelor Europene a Conventiilor si Protocoalelor internationale cu privire la conservarea biodiversitatii si a patrimoniului natural", este punctul de vedere semnat de presedintele interimar al Academiei Romane, Cristian Hera.

Documentul a fost facut public de senatorul USR Allen Coliban.

"In plenul Senatului, Uniunea Salvati Romania a fost singurul partid care s-a opus. Am aratat ca nu este nevoie de o astfel de lege (intrucat exista procedurile de derogare), ca graba in care se incearca trecerea ei este suspecta, ca nu exista un studiu de impact si opinii asumate ale specialistilor (intre timp ANANP, al carei punct de vedere nu a fost prezentat, si-a schimbat conducerea), ca 'temporarul' definit de lege are iz de 'permanent', ca felul in care sunt tratate in propunerea de lege ariile protejate si padurile virgine lasa loc la abuzuri si la interventii ireversibile.

Iata ca Academia Romana intareste argumentele aduse de USR. Domnilor si doamnelor de la PSD, poate nu ar fi rau sa cititi si sa intelegeti ceea ce votati! Si, unde nu sunteti in stare, intrebati-i pe cei in masura sa va ajute! #inapoilascoala", a scris pe pagina de Facebook Allen Coliban.

Propunerea legislativa a fost votata in Senat si de alesi din Opozitie, USR fiind singurul partid care s-a opus. Legea urmeaza sa fie dezbatuta in Camera Deputatilor, decizionala in acest caz.

La acel moment, Coliban atragea atentia ca initiatorul proiectului de lege, senatorul PSD "Emanoil Savin, vicepresedinte al Comisiei pentru Mediu, a mentionat in cadrul dezbaterilor din comisie ca printre proiectele deblocate prin aceasta initiativa se numara 'partii de schi'".

"Scapare sau proverbul cu 'gura pacatosului'...?", se intreba atunci retoric senatorul USR.

Quarterly Report - Editia 4

Originea denumirii Wi-Fi: Ce înseamnă cu adevărat? Mulți utilizatori nu au nici o idee
Originea denumirii Wi-Fi: Ce înseamnă cu adevărat? Mulți utilizatori nu au nici o idee
Conform Statista, 66% din populația mondială are acces la internet. Cu toate acestea, puțini știu ce înseamnă denumirea Wi-Fi. Aproximativ 5,35 miliarde de oameni folosesc Wi-Fi zilnic la...
Mii de postări tip dezinformare cu privire la alegerile din 9 iunie au fost eliminate de Ministerul Cercetării
Mii de postări tip dezinformare cu privire la alegerile din 9 iunie au fost eliminate de Ministerul Cercetării
Platforma de raportare pentru falsuri digitale, conţinut denigrator, dezinformări şi manipulări online a început să producă efecte. În mai puțin de două săptămâni, peste 3.500 de...
#lege PSD taiere paduri virgine , #paduri