Ziare.com

Ministrul Mediului: 200 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru industria lemnului

Marti, 09 Iunie 2020, ora 13:56

   

Ministrul Mediului: 200 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru industria lemnului
Ministrul mediului, apelor si padurilor, Costel Alexe, a anuntat marti ca firmele mici de exploatari forestiere vor primi un sprijin financiar de circa 200 de milioane euro, iar sumele se vor acorda in granturi de cate 200.000 de euro.

Ministrul mediului, apelor si padurilor, Costel Alexe, a participat marti la Dezbaterea privind identificarea, dezvoltarea si implementarea unor mecanisme financiare de sustinere pentru industria lemnului, in viitorul exercitiu financiar 2021-2027, la Universitatea Transilvania din Brasov.

"Ne aflam intr-un moment definitoriu pentru viitorul silviculturii romanesti. In aceasta perioada, Romania stabileste, impreuna cu partenerii europeni, structura investitiilor din fonduri europene in viitoarea perioada financiara. In perioada care tocmai se incheie, fondurile destinate sectorului silvic nu au fost suficiente. Ne-am propus sa schimbam asta", a spus ministrul Costel Alexe.

In ceea ce priveste exercitiul financiar 2021-2027, ministrul a aratat ca pe langa sprijinul acordat in cadrul PAC (Politica Agricola Comuna) prin FEADR, se doreste, suplimentar, accesarea unor fonduri europene.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

"In acest sens, s-au purtat discutii cu Ministerul Fondurilor Europene si s-a obtinut acordul de principiu, astfel: circa 200 milioane euro, sprjin financiar pentru firmele mici de exploatari forestiere. Sumele se vor acorda in granturi de cate 200.000 de euro. Pentru derularea cu usurinta a finantarii se va desemna Administratia Fondului pentru Mediu ca Organism de Implementare; se vor cauta solutii si se vor aloca sume si pentru sectorul de prelucrare primara a lemnului, silvoturism, infrastructura forestiera", arata ministrul.

In ceea ce priveste finantarea prin FEADR, domeniul padurilor si al sectoarelor economice bazate pe resursa de lemn au un rol central in strategiile europene privind: combaterea schimbarilor climatice - bilantul GES pe segmentul LULUCF; conservarea biodiversitatii si asigurarea stabilitatii ecosistemelor forestiere; dezvoltarea bioeconomiei bazata pe resursa de lemn, cu potential major de sustinere a dezvoltarii pentru zona rurala; producerea de energie regenerabila pe baza de biomasa din lemn.

"In acest context, consideram oportun ca domeniul padurilor sa beneficieze de o alocare financiara de minim 50% din fondurile alocate in cadrul Planului National Strategic (PNS) pentru masuri de mediu si clima si de minim 30% din fondurile de investitii alocate prin FEADR", a adaugat oficialul.

In urma analizarii prevederilor draft-ului Regulamentului UE, care vizeaza sprijinul acordat prin intermediul Politicii Agricole Comune in perioada 2021-2027, au fost identificate mai multe oportunitati privind finantarea sectorului forestier, prin intermediul fondurilor FEADR.

Intre masurile care pot fi finantate prin PNS sunt urmatoarele: Masura de prima impadurire - (continuarea Submasurii 8.1 - sprijin pentru impadurire/crearea de suprafete impadurite) avand ca scop realizarea de perdele forestiere si impadurirea terenurilor agricole; Masura de silvomediu (continuarea Submasurii 15.1 - plati pentru angajamentele in materie de silvomediu si clima). In cadrul acestei Masuri se propune un nou Pachet - Masura de "inverzire" sau silvopastorala, astfel incat, pajistile (pasuni, fanete) sa beneficieze de sprijinul pe suprafata agricola chiar daca exista un anumit procent de vegetatie forestiera. Mentinerea platilor prin APIA, cu eventuale modificari necesare ale unor definitii/caracteristici, astfel incat sa fie eligibila si suprafata cu vegetatie forestiera cu consistenta sub 0.4.

Alte domenii in care se pot face investitii sunt: accesibilizarea fondului forestier (continuarea Submasurii 4.3 - sprijin pentru investitii in infrastructura, legate de dezvoltarea, modernizarea si adaptarea sectoarelor agricol si forestier), "o masura care a functionat foarte bine si este bine sa fie mentinuta in perioada urmatoare", acordarea de compensatii pentru terenurile forestiere incluse in Situri Natura 2000; sprijin pentru padurile care se confrunta cu constrangeri naturale, respectiv acordarea de plati compensatorii pentru zone forestiere care se confrunta cu constrangeri naturale semnificative (plata pe suprafata).

Alte oportunitati privind finantarea sectorului forestier sunt: investitii in tehnoligii de exploatare prietenoase cu mediul si refacerea arboretelor afectate de calamitati/cresterea stabilitatii arboretelor - finantarea executiei lucrarilor de ingrijire, in astfel de situatii, in contextul schimbarilor climatice.

"Asadar, vrem sa pastram si sa imbunatatim masurile de succes pe care le-am avut pana acum, dar si sa dezvoltam masuri noi", a incheiat ministrul mediului, apelor si padurilor, Costel Alexe.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 4096 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

@barabula. Daca cititi articolul, aveti si raspunsul.

Detalii in paragraful 9.

 

 

si la impaduriri

nimic, nimic?

 

 

De ce valoare

ar trebui sa fie fondurile necesare ca sa ne lase in pace acest ministru ? Pana la urma tot la bulau o sa ajunga, dar sa ne mai ramana si noua ceva din paduri. Din 16 ministere, 3 sunt conduse de moldoveni pusi pe capatuiala, inca o dovada ca moldovenii sunt saraci, fara tragere de munca si pusi pe furat.

 

 

eu ziceam

de impaduriri pe bune
nu pe hartie - care mai consuma si ea cativa copacei..

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor