Ziare.com

Forestierii acuza ca Alexe face doar "circ mediatic" si nu salveaza Padurea Baneasa, ci o lasa prada imobiliarilor

Vineri, 17 Ianuarie 2020, ora 12:44

   

Forestierii acuza ca Alexe face doar "circ mediatic" si nu salveaza Padurea Baneasa, ci o lasa prada imobiliarilor
Incadrarea Padurii Baneasa in categoria de "padure parc" nu inseamna protectia padurii, ci transformarea acesteia in parc, respectiv o presiune din punct de vedere imobiliar, atrag atentia reprezentantii Fordaq - Comunitatea Forestierilor din Romania si cei ai Federatiei Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania - Nostra Silva.

"(...) gospodarirea durabila a padurilor se face prin respectarea regimului silvic instituit de legislatia silvica si de mediu. Implementarea eficienta a regimului silvic, inclusiv combaterea taierilor ilegale, se face cu angajament, capacitate administrativa, prin identificarea unor solutii de finantare si prin eliminarea supra-reglementarii, nu prin haos administrativ, populism, demagogie, circ mediatic si false masuri de protectie, dispuse ad-hoc, televizat!

Declaratiile alarmiste privind 'taierea la ras' a Padurii Baneasa au fost infirmate chiar de catre reprezentantii Corpului de Control al ministerului, in prezenta domnului ministru Costel Alexe (ministrul Mediului - n.red.), care au aratat ca recoltarile de arbori au fost executate in cadrul unor lucrari de ingrijire a padurii, necesare tehnic si legal aprobate.

Oricine a cultivat flori sau rosii stie ca acestea trebuie rarite si curatate de buruieni. Proprietarii de padure si forestierii constata cu stupoare dezinformarile aruncate in spatiul public intr-un termen foarte scurt si isi exprima ingrijorarea fata de interesele reale care se ascund in spatele sloganului 'protejam padurile Romaniei'", se precizeaza in comunicat.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Forestierii sustin ca, in luna octombrie 2019, transformarea unei parti din Padurea Baneasa in "Padure-Parc", solicitata de Primaria Capitalei in baza Legii 220/2018, era acuzata de catre ONG-ul Ecocivica, ca va conduce la "defrisari si afectarea grava a padurii".

Firea vrea din nou sa faca parc in Padurea Baneasa. Eco-Civica: O decizie iresponsabila, distrugatoare, in favoarea unor grupuri de interese

"La distanta de doar trei luni ministrul Mediului, Costel Alexe, anunta public faptul ca, pentru a fi protejata Padurea Baneasa, aceasta va avea un regim juridic modificat, va fi incadrata ca 'Padure Parc', cu 'interzicerea taierii lemnului in scop economic'.

Aceiasi ONG-isti saluta, astazi, interventia ministrului Mediului aclamand 'Salvarea Padurii Baneasa'!? (...)

Asa cum prevede articolul 3 din Legea 220/2018, 'actele de punere in valoare pentru padurile-parc se aproba de catre structura de specialitate competenta teritorial a autoritatii publice centrale, care raspunde de silvicultura, in baza studiilor de specialitate aprobate in comisia tehnica de avizare pentru silvicultura, prin care se stabilesc lucrarile speciale care au ca scop realizarea structurilor neregulate, mozaicate, a sistematizarii in plan orizontal si in volum a padurii, pe zone si sectiuni peisagistice'", noteaza sursa citata.

Cele doua organizatii subliniaza faptul ca, in conditiile Legii 220/2018, acolo unde exista un interes social legitim, se poate solicita transferul unor paduri devenite urbane prin dezvoltarea localitatilor, in administrarea Unitatii Administrativ Teritoriale (UAT) respective, cu scopul transformarii in padure-parc, "tocmai pentru a permite amenajari in cadrul lor, prin taierea de arbori si eliberarea spatiului pentru alei, amenajari si constructii temporare, care altfel ar fi interzise de Codul Silvic".

"Este simplu si evident: incadrarea Padurii Baneasa in Padure Parc nu inseamna protectia padurii, ci transformarea acesteia in Parc! In fapt, presiunea care se exercita asupra Padurii Baneasa este o presiune imobiliara!

Din totalul de 1.340 ha padure al trupului de padure Baneasa, 63% este padure proprietate privata.

Presiunea imobiliara face ca padurea sa fie impartita in loturi din ce in ce mai mici, fiecare proprietar avand dreptul legitim de a construi o casa de vacanta, prin scoaterea definitiva din fondul forestier a unei suprafete de 200 mp, dar nu mai mult de 5% din suprafata proprietatii, conform art. 37 din Codul Silvic. Evident, prin lotizarea padurii, scoateri definitive din fond forestier si constructia de case, padurea este faramitata, iar functia sociala dispare prin ingradirea accesului", sunt de parere oficialii Fordaq si Nostra Silva.

Cati copaci si de ce se taie in Padurea Baneasa. Explicatia Garzii Forestiere si promisiuni de ministru

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anuntat, miercuri, ca toate cele 374 de hectare din Padurea Baneasa care sunt in proprietatea statului, in administrarea Romsilva, vor ajunge doar padure de protectie, incepand din luna martie a acestui an, si vor fi clasificate ca "padure-parc".

Vizita ministrului Alexe in Padurea Baneasa a survenit in urma reclamatiilor din partea cetatenilor care semnalau ca au loc taieri de arbori in acel amplasament.

Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 5252 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pana acum, toti liberalii din guvern fac DOAR circ mediatic, ...

vorbe, nu fapte, iar pulimea a inceput sa vada ca avem parte doar de circ !

 

PANA ACUMA , CANTAM ARIA ...calomniei cu corul de olgute patrioate

fara sa spunem cu ce s-au manjit liberalii , de cand guvernele de delapidatori au deschis sarabanda datului cu sasul la zestrea natiunii, cu samsari de genul GIGI , care sare in PALAT direct din stana , dupa ce pamant cat vezi cu ochii i s-a oferit de imparatie si omul nu l-a refuzat ...!?

 

Hmm..

Acest Alexe e mai rau decat ultimul psd-ist al bineplecatei ciume rosii de la putere.De la inceput a aburit-o cu taierile de paduri care si acum se fac in ritm sustinut si se vede cum minte fara jena la orice intrebare a jurnalistilor si divagheaza de la subiectele spinoase ticluind subiecte aiurea ca aia cu cearta cu Fierea..

 

Padurea Baneasa = declarata de utilitate publica

Si expropriata "cu o dreapta si prealabila despagubire". Oricat de mult ar costa, bani se mai fabrica, pamant, NU! cu atat mai putin paduri in Bucuresti!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor