ONG-urile vor contestarea la CCR si cer ajutorul UE pentru a opri Guvernul sa distruga ariile protejate

Marti, 31 Iulie 2018, ora 18:06
2656 citiri
ONG-urile vor contestarea la CCR si cer ajutorul UE pentru a opri Guvernul sa distruga ariile protejate
Foto: Arhiva Facebook/Greenpeace Romania

Federatia Coalitia Natura 2000 Romania anunta ca va sesiza Avocatul Poporului, dar si Comisia de mediu a Parlamentului European asupra modificarilor aduse de OUG 75/2018, conform careia atributiile custozilor ariilor naturale protejate vor fi preluate de Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate (ANANP).

"Deja am cerut Agentiei Nationale pentru Arii Protejate sa ne precizeze daca mai suntem custozi si daca mai emitem avize. Urmatoarea notificare va fi catre Avocatul Poporului, o notificare foarte bine pusa la punct, prin care cerem sa se adreseze Curtii Constitutionale, considerand ca textul acestei ordonante de urgenta este unul neconstitutional, este vadit discriminatoriu si aduce mari prejudicii patrimoniului natural, lasand si un vid de administrare la momentul actual in sectorul ariilor protejate.

Apoi vom sesiza tot ce inseamna UE. Prin Comisia de mediu a Parlamentului European, (...) UE ar trebui sa intervina atat timp cat o autoritate administreaza, controleaza si evalueaza in acelasi timp. Acesta este, clar, un motiv de pre-infringement si probabil se va ajunge si la infringement in urma discutiilor si motivelor pe care noi le vom prezenta, inclusiv a tuturor acelor argumente false din preambulul ordonantei", a anuntat, marti, vicepresedintele Ecocivica, Dan Trifu, in cadrul unei conferinte de presa sustinute alaturi de ONG-uri membre ale federatiei.

Orieta Hulea, directorul WWF Romania, a subliniat ca ariile protejate nu reprezinta un obstacol in calea dezvoltarii si ca ONG-urile de mediu "au fost intotdeauna deschise in a pune pe masa" solutii care sa ajute ambele parti.

"Se urmareste slabirea atentiei in cazul unor proiecte care pot avea impact negativ asupra naturii. Practic custozii au incercat sa opreasca astfel de proiecte prin proceduri legale. Eliminandu-se custozii din acest context si centralizandu-se procesul de avizare exista un risc mare ca va fi o avalansa de proiecte care vor trece mult mai usor prin aceste proceduri si, in final, poate, vor scapa unele proiecte care vor genera un impact pe care nu ni-l dorim: distrugerea naturii.

Au fost destul de multe cazuri de constructii de microhidrocentrale care au fost inadecvat avizate si care au fost oprite chiar in justitie. Vorbim aici chiar si de un caz mai recent, defileul Jiului, care a primit anularea autorizatiei de constructie in justitie", a spus ea.

O alta masura luata fara cap, peste noapte

Liviu Cioineag, director executiv al Coalitia Natura 2000, a declarat ca in cadrul celor 20 de ONG-uri membre ale federatiei exista peste 400 de angajati, tineri experti pasionati de munca lor, care administreaza 10% din teritoriul ariilor naturale protejate din Romania. Pe de alta parte, ANANP are in acest moment mai putin de 90 de angajati, a remarcat Cioineag, care se intreaba cum ar putea agentia sa preia in administrare toate siturile existente.

"Sunt foarte multe cazuri - zeci, daca nu mai multe - in care ONG-urile prin simpla lor prezenta sau prin faptul ca au insistat prin adrese catre autoritati, prin sesizari catre Garda de Mediu si, in final, prin procese in instanta, au reusit sa opreasca dezastre in arii naturale protejate. (...) Nu este prima data cand ni se cere sa renuntam la avize, nu este prima daca cand custozii sunt supusi la presiuni, pentru a ceda in fata proiectelor, dar este prima data cand s-a intamplat peste noapte.

Este prima data cand ne-am trezit cu o ordonanta de urgenta ca apare pe agenda Guvernului si ca este aprobata in regim pe repede inainte, practic, in cateva zile, fara ca noi sa intelegem ce se intampla, fara sa ni se explice ce avem de facut in continuare", a precizat el.

Delta Vacaresti ar putea redeveni groapa de gunoi

Presedinte Asociatiei Parcul Natural Vacaresti, Florin Stoican, a declarat ca punerea in aplicare a OUG in forma actuala ar putea insemna pentru aceasta zona intoarcerea la situatia de acum cinci ani.

"Nu era niciun fel de administrator, era terenul nimanui. Toata lumea venea, arunca gunoaiele cu basculanta, la modul industrial, erau incendii, era braconaj - activitati pur si simplu necontrolate. Acum situatia e cu totul alta, cu atat mai buna de cand s-a infiintat administratia, o structura special constituita care la ora actuala are opt angajati, dar care a dezvoltat si un program de voluntariat cu rangeri care ne ajuta la patrulari, la monitorizari, activitati de educatie ecologica. (...)

In prezent 60% dintre ariile protejate din Romania nu au un administrator sau un custode si agentia ar trebui, in primul rand, sa aiba grija de acestea. Apoi, dintre custozii actuali, probabil sunt si unii care nu si-au facut treaba, iar aceia ar trebui eliminati. Dar acest lucru tot agentia ar trebui sa il faca, prin crearea unor criterii obiective de evaluare si aplicarea lor", a explicat el.

Mihai Zotta, director tehnic al Fundatiei Conservation Carpathia, a atras atentia asupra faptului ca la nivel mondial se tinde spre diversificarea sistemului de administrare a ariilor naturale protejate.

"Initial, in multe state, sistemul a fost unul centralizat, iar, din cauza ca bugetele dedicate ariilor naturale protejate scad in fiecare an, s-a ajuns la concluzia logica si frumoasa ca sistemul de administrare a ariilor naturale protejate trebuie diversificat in asa fel incat toti posibilii parteneri - incepand cu entitati persoane juridice, orice fel de doritor - sa poata contribui la pastrarea capitalului natural. Prin contradictie, fara a vedea acest trend international, la noi se incearca invers: un sistem diversificat, care ar fi trebuit perfectionat, este retezat brutal si se trece la un sistem strict centralizat, care are posiblitatea de a gasi finantari pentru ariile protejate mult mai reduse", a precizat el.

Conform unui comunicat al federatiei, prin aplicarea ordonantei de urgenta, 530 de arii protejate vor ramane fara custozi. Potrivit aceleiasi surse, in urma unei evaluari realizate in 2017 de ANANP a reiesit ca 94% dintre administratorii si custozii ariilor naturale protejate au primit calificative de bine si foarte bine.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#ONG custozi arii protejate Guvern OUG , #paduri
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
de ce sa nu se distruga ariile protejate ? distrugeti imediat tot !
Poza copilul
copilul
rank 1
ONG-urile austriece,nuuuu ? daca e asa,e de bine !