UE: Ancheta anti-dumping impotriva panourilor solare chineze

Joi, 06 Septembrie 2012, ora 23:38
3254 citiri
UE: Ancheta anti-dumping impotriva panourilor solare chineze
Foto: Energyonline.ro

China a transmis, joi, ca "regreta profund" o decizie a Uniunii Europene ce obliga mai multe firme chinezesti sa dovedeasca faptul ca nu au vandut panouri solare mult sub pretul pietei, amenintandu-le cu sanctiuni timp de cinci ani.

Desi China a facut apel la rezolvarea problemei pe cai diplomatice, Comisia Europeana a decis deschiderea unei anchete anti-dumping in ceea ce priveste importurile chinezesti de panouri solare, transmite AFP.

Actiunea Uniunii Europene vine in urma plangerilor EU ProSun, o asociatie de 20 de societati de profil, ce reproseaza Beijingului ca acorda imprumuturi importante si adopta masuri de protectie pentru firmele chinezesti, permitandu-le sa vanda sub pretul pietei, fapt care i-a obligat pe membrii asociatiei sa isi sisteze activitatea.

Autoritatile de la Bruxelles au anuntat ca aceasta plangere este "cea mai importanta in materie de dumping", sub aspectul valorii importurilor.

In 2011, China a exportat in UE panouri solare si componente in valoare de 21 de miliarde de euro, importand materii prime si echipamente de 7,5 miliarde de euro.

Ancheta va dura 15 luni, iar o decizie este asteptata in jurul datei de 5 decembrie 2013.

O eventuala sanctiune ar afecta atat comertul chinezesc cu panouri solare, cat si cel al Statelor Unite ale Americii.

Potrivit unui clasament al Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), sapte dintre principalii zece producatori mondiali de module fotovoltaice sunt din China. Germania, pionier al acestei industrii, este cea mai afectata de concurenta din China si producatorii sai intra in faliment unul dupa altul.

#panouri fotovoltaice dumping China, #Uniunea Europeana ancheta panouri solare China , #panouri fotovoltaice