Cum ne afecteaza sistarea programului Casa Verde

Joi, 26 Aprilie 2012, ora 22:42
3574 citiri
Cum ne afecteaza sistarea programului Casa Verde
Foto: Evenimentul Zilei

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a anuntat ca programul Casa Verde va fi sistat in acest an, astfel ca cererea de panouri solare va inregistra o scadere in urmatoarea perioada, in conditiile in care Romania se afla, in 2011, pe ultimul loc din Europa la suprafata de panouri solare/1.000 de persoane.

"Daca pana in acest moment, romanii ce doreau sa foloseasca tehnologii de ultima generatie puteau miza pe ajutorul statului, din acest moment acestia vor fi nevoiti sa suporte costurile integral", sustine Catalin Draguleanu, Directorul de Vanzari al Ariston Thermo Romania, principalul jucator al pietei locale de sisteme de incalzire domestice.

"Cum instalarea unui sistem de panouri solare nu este o prioritate pentru o gospodarie, mai ales in situatia economica actuala, credem ca numarul romanilor care vor opta pentru aceasta solutie va scadea", a adaugat acesta, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Programul Casa verde viza instalarea de sisteme solare, centrale pe peleti si pompe de caldura, pentru fiecare din aceste variante statul suportand o parte dintre costuri.

Programele Rabla si Casa Verde ar putea fi suspendate

Astfel, in cazul montarii unei centrale pe peleti sau a unui sistem cu panouri solare, valoarea subventionata a fost de pana la 6.000 de lei, in timp ce pentru pompele de caldura s-a ajuns pana la 8.000 de lei.

Daca pana in acest moment, romanii ce doreau sa foloseasca tehnologii de ultima generatie puteau miza pe ajutorul statului, de acum inainte acestia vor fi nevoiti sa suporte costurile integral.

Cum instalarea unui sistem de panouri solare nu este o prioritate pentru o gospodarie, mai ales in situatia economica actuala, credem ca numarul romanilor care vor opta pentru aceasta solutie va scadea.

Un alt motiv ce a dovedit eficienta programlui este faptul ca, daca in 2010 romanii au fost reticenti cu privire la eficienta programului si sceptici in ceea ce priveste recuparearea investitiei prin subventiile acordare, in 2011 programul a capatat credibilitate si am observat o crestere accelerata a cererii de panouri solare, cea mai mare parte dintre cumparatori optand pentru un astfel de sistem datorita sprijinului acordat de stat.

Cate panouri solare au fost instalate pana acum

Astfel, potrivit calculelor Ariston Thermo Romania, inaintea demararii celor trei programe circa 20.000 de locuinte erau dotate cu panouri solare. Finantarile guvernamentale acordate prin programul amintit in perioada 2010 - 2011 asigura insa majorarea acestui numar la circa 50.000.

Odata cu finalizarea montajului panourilor achizitionate prin intermediul Casa Verde 2011, Romania se va apropia de tarile din regiune in ceea ce priveste suprafata de panouri solare instalate la 1.000 de locuitori.

Astfel, la finalul anului trecut in Romania erau instalati 5 mp de panouri solare la 1.000 de locuitori, in timp ce in Bulgaria raportul este de 2,6 ori mai mare, iar in Ungaria de 2,7 ori mai mare.

Si in Polonia, suprafata de panouri solare instalate la 1.000 de locuitori este de 3 ori mai mare ca in Romania. In acelasi timp, in Germania 1.000 de locuitori dispun de o suprafata de 168 de mp, de 30 de ori mai mult ca in tara noastra, in timp ce in Austria suprafata / 1.000 de locuitori este de 83 de ori mai mare.

"Speram ca Programul Casa Verde sa fie reluat cat mai curand si mizam pe imbunatatirea acestuia in ceea ce priveste timpul de acordare a fondurilor accesate de beneficiari", au conchis cei de la Ariston Thermo Romania.

C.P.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#panouri solare Romania, #program Casa Verde sistat, #program Casa Verde terminat , #panouri solare
Comentarii
Poza starpitorul
starpitorul
rank 5