De la 1 ianuarie se interzice comercializarea pungilor din plastic cu maner. Iohannis a promulgat legea

Miercuri, 04 Aprilie 2018, ora 16:37
4671 citiri
De la 1 ianuarie se interzice comercializarea pungilor din plastic cu maner. Iohannis a promulgat legea
Foto: Arhiva Pixabay

De la 1 ianurie 2019, Romania va interzice comercializarea pungilor din plastic subtire si foarte subtire, cu maner.

Miercuri, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje, prin care introducerea pe piata nationala a pungilor de transport din plastic subtire si foarte subtire cu maner va fi interzisa incepand cu data de 1 iulie 2018, iar de la 1 ianuarie 2019 se interzice si comercializarea acestora.

Actul normativ modifica Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje in sensul transpunerii Directivei (UE) 2015/720 a Parlamentului European si a Consiliului din 29 aprilie 2015 de modificare a Directivei 94/62/CE in ceea ce priveste reducerea consumului de pungi de transport din plastic subtire.

Pungile de transport din plastic subtire si foarte subtire fara maner nu fac obiectul interzicerii comercializarii sau introducerii pe piata nationala.

Legea reglementeaza responsabilitatea operatorilor economici care introduc pe piata nationala pungi de transport din plastic biodegradabile si compostabile de a eticheta aceste ambalaje; obligatia operatorilor economici care comercializeaza produse ambalate in ambalaje primare reutilizabile de a primi ambalajele reutilizabile la schimb sau de a rambursa, la solicitarea consumatorului, valoarea depozitului; responsabilitatea operatorilor economici care introduc pe piata nationala ambalaje de desfacere, inclusiv pungi de transport din plastic, pentru deseurile generate de respectivele ambalaje.

Astfel, operatorii economici producatori de ambalaje si/sau de produse ambalate au obligatia sa utilizeze un sistem de marcare si identificare pentru ambalaje in vederea imbunatatirii activitatilor de recuperare si reciclare a deseurilor de ambalaje. Operatorii economici care comercializeaza produse ambalate in ambalaje primare reutilizabile sunt obligati sa primeasca ambalajele reutilizabile la schimb sau sa ramburseze, la solicitarea consumatorului, valoarea depozitului.

Operatorii economici care comercializeaza pungi de transport din plastic sunt obligati sa comercializeze numai pungi de transport din plastic care respecta cerintele esentiale privind caracterul reutilizabil al unui ambalaj, astfel incat acestea sa corespunda unor reutilizari multiple, cu exceptia pungilor de transport din plastic foarte subtire.

Incepand cu data de 27 mai 2018, informarile si rapoartele privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje transmise Comisiei Europene de catre Ministerul Mediului vor cuprinde si date cu privire la consumul anual de pungi de transport din plastic subtire, mai prevede proiectul.

Tot miercuri, seful statului a semnat decretele privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, a Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 53/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii si a Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 73/2017 pentru completarea Legii nr. 202/2006 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, precum si pentru modificarea art. 24 din Ordonanta Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor.

Citeste si Dispar pungile cu pungi ale romanilor? Ce sacose vor fi interzise de la 1 iulie si efectul neasteptat al acestei masuri

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#pungi plastic maner interzise, #pungi plastic interzise , #plastic