Ministrul Sanatatii: Nava de la Midia, un risc biologic. Sunt sute de tone de cadavre de oi in apa

Sambata, 14 Decembrie 2019, ora 20:00
6265 citiri
Ministrul Sanatatii: Nava de la Midia, un risc biologic. Sunt sute de tone de cadavre de oi in apa
Foto: Facebook/ISU Constanta

Ministrul Sanatatii, Victor Costache, a declarat, sambata, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Iasi, ca exista un risc biologic mare in Portul Midia, din cauza cadavrelor intrate in putrefactie pe nava care s-a rasturnat la sfarsitul lunii noiembrie.

"Am avut nenumarate sedinte de guvern pe aceasta tema. Situatia este complexa, critica si stiu ca ministrul de Interne cu toti ministrii de resort implicati lucreaza pentru gasirea unei solutii. Este un risc biologic pe care l-am semnalat de la inceput, pentru ca este evident, corpurile care sunt in putrefactie si sub apa, in regim anaerob, sunt un risc biologic mare", a raspuns jurnalistilor ministrul Sanatatii Victor Costache.

Prezent la conferinta de presa, ministrul Mediului Apelor si Padurilor, Costel Alexe, liderul filialei iesene a PNL, a declarat ca "in momentul acesta e o chestiune ce tine mai mult de birocratie intre Ministerul Transporturilor si armator".

"Cred ca acea nava urma sa fie arestata, daca nu a fost deja, si apoi nota de plata sa fie transmisa catre ei. Norocul nostru pe subiectul asta e atata timp cat conditiile meteo de afara nu au incurajat sa avem o catastrofa biologica mai mare decat este astazi", a spus Alexe.

Nava sub pavilion Palau, care avea la bord 14.600 de oi, s-a rasturnat in Portul Midia in 24 noiembrie. Autoritatile au reusit sa salveze doar 254 de animale.

Administratia Porturilor Constanta a anuntat ca doua firme romanesti si trei straine s-au aratat interesate, pana acum, sa scoata epava cu oi din Portul Midia. Potrivit sursei citate, a fost finalizat caietul de sarcini si pana vinerea viitoare se va decide care firma se va ocupa de ranfluarea navei rasturnate.

Reprezentantii Administratiei Porturilor sustin ca operatiunea este complexa, tinand cont ca vasul este plin cu lesuri de oi, care cantaresc aproximativ 635 de tone.

In ceea ce priveste cheltuielile pentru recuperarea navei, directorul Administratiei Portuare, Daniela Serban, a declarat, vineri, ca nu poate face o estimare a costurilor, fiind un caz in premiera, dar ca spera ca va reusi sa oblige asiguratorul armatorului navei sa suporte toate cheltuielile.

ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Anunțată recent, tehnologia ecranelor QDEL promite să revoluționeze industria televizoarelor, începând cu segmentul premium și extinzându-se treptat către gama de buget. În timp ce...
#cadavre oi Midia risc biologic , #poluare