Poluare record in Capitala: Seful Garzii de Mediu din Bucuresti va fi schimbat. Ce a spus despre angajatii din subordine UPDATE

Miercuri, 04 Martie 2020, ora 11:42
8456 citiri
Poluare record in Capitala: Seful Garzii de Mediu din Bucuresti va fi schimbat. Ce a spus despre angajatii din subordine UPDATE
Foto: Facebook / Vlad Mixich

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anuntat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca a cerut comisarului general demiterea sefului Garzii de Mediu din Bucuresti, in contextul nivelului alarmant de poluare care se inregistreaza si a controalelor efectuate in ultimele zile. Schimbarea din functie se va face in cel mult doua zile.

"In momentul de fata, comisarii Garzii de Mediu din Bucuresti si din judetele vecine au o ampla campanie de control la toti operatorii economici din Bucuresti si Ilfov pe procesele de ardere si emiterea in atmosfera a unor poluanti care afecteaza calitatea aerului din Bucuresti.

In urma informatiilor aparute in spatiul public si unei implicari nu tocmai eficiente a Garzii de Mediu Bucuresti in ceea ce inseamna monitorizarea problemelor de mediu cu care se confrunta Bucurestiul, am solicitat astazi comisarului general de la Garda Nationala de Mediu schimbarea din functie a comisarului sef de pe Bucuresti de la Garda de Mediu", a declarat ministrul Mediului.

In prezent, comisar general al Garzii Nationale de Mediu este Marioara Gatej, numita in functie de premierul Ludovic Orban, la propunerea ministrului Alexe, in data de 20 februarie.

UPDATE - Marioara Gatej a declarat ca in cel mult doua zile Viorel Glaman pleaca de la sefia Garzii de Mediu Bucuresti.

"Am luat la cunostinta ca s-a cerut schimbarea din functie a domnului. O sa procedez la o mutare a dansului pe o alta functie in cadrul Comisariatului General, pentru ca in alta parte nu avem unde. Am demarat deja procedura, probabil decizia va fi valabila cu data de maine, cel mai tarziu poimaine.

Se vor delega atributiile unui comisar din cadrul Comisariatului Bucuresti, asa e procedura, cel mai probabil, celui desemnat loctiitor pana acum, Andrei Corlan", a declarat sefa Garzii Nationale de Mediu pentru Hotnews.ro.

Tot in conferinta de presa de astazi ministrul Costel Alexe a anuntat ca "suntem in plina campanie de control pe Bucuresti si Ilfov".

"Asa cum am declarat si ieri la audieri (in Parlament - n.red.) vineri sau luni, cel mai probabil, vom face conferinta de presa in care vom prezenta raportul pe aceste controale plus controlul pe care il avem in desfasurare de ceva timp pe gropile de gunoi din Bucuresti si statiile de sortare, conferinta cu tema managementul deseurilor in Capitala Romaniei, sau mai exact ce ar fi trebuit sa faca autoritatile locale pentru a nu avea o slaba colectare separata si mai ales aceste probleme de mediu, in ceea ce priveste gunoaiele, ca daca erau deseuri erau la reciclare", a precizat Costel Alexe.

Tot miercuri, la pranz, ministrul Mediului se va intalni cu o parte dintre petitionarii Declic care cer ca datele despre poluare sa fie transmise in timp real catre populatie.

"Ii voi astepta, m-am mai intalnit si cu ei si cu alte ONG-uri (...) Pe 10 martie ne vom revedea cu reprezentantii retelelor independente de senzori privind calitatea aerului si sunt convins ca vom pune bazele unui parteneriat durabil", a mai anuntat Costel Alexe.

Luni, ministrul Mediului a anuntat demiteri si la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului Bucuresti, explicand ca ANPM ar fi trebuit sa alerteze celelalte autoritati cu atributii in legatura cu nivelul record de poluare inregistrat in Capitala, insa el personal a aflat de pe Facebook.

Afla mai multe despre: Poluare record in Bucuresti. Ministrul Mediului demite "un elefant": Nu e firesc sa aflu de pe Facebook, noroc ca eram treaz

Seful Garzii de Mediu Bucuresti, Viorel Glaman (PSD), a fost criticat pentru lipsa de eficienta in activitate, dar s-a facut remarcat in ultimii ani prin diverse fotografii in ipostaze cel putin nepotrivite, cum ar fi calare pe porcul de Craciun sau in bustul gol la sprit cu prietenii.

Mai mult, marti seara, intr-o interventie telefonica la Digi24, Viorel Glaman a fost prins pe picior gresit cu cateva intrebari si a facut o serie de declaratii uimitoare. De exemplu, el nu a stiut sa spuna ce este un ecosistem si a marturisit ca a observat nivelul de poluare de luni in momentul in care a iesit din casa, nefiind informat pe baza unor masuratori stiintifice. "Am observat si eu norul respectiv in drum spre birou", a marturisit el.

Pe de alta parte, Glaman s-a plans ca sunt doar 13-14 comisari, maxim, in Bucuresti, care sunt platiti prost, cu doar 3.600 de lei lunar, el avand un salariu de 4.600 de lei pe luna. "Se cer niste performante extra de la niste oameni prost platiti. De azi dimineata sunt linsat mediatic", s-a mai plans el.

Intrebat daca nu are oameni care sa stea de permanenta in weekenduri si sa observe cand se intampla ceva rau, Viorel Glaman a spus ca programul comisarilor se incheie vineri la 16:30, dar sta acasa cate unul de permanenta, "cu telefon si masina de serviciu", insa nu exista un dispecerat pentru poluari mari.

De asemenea, intrebat daca acest comisar de permanenta nu citeste si el pe retelele de socializare despre ce se intampla in Bucuresti, Glaman a raspuns: "Putem sa il obligam?".

Citeste mai multe despre:

Urmareste aici conferinta de presa a ministrului Mediului:

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Samsung a lansat primul inel inteligent. Ce poate face Galaxy Ring și când va intra pe piață FOTO/VIDEO
Samsung a lansat primul inel inteligent. Ce poate face Galaxy Ring și când va intra pe piață FOTO/VIDEO
Compania Samsung lansează primul inel inteligent care promite funcţii de sănătate şi va fi comercializat în trei culori. Fără a lăsa jurnaliştii să-l fotografieze, Samsung a prezentat...
Renault dezvăluie modelul electric R5, inspirat din cea mai vândută mașină a sa din toate timpurile FOTO
Renault dezvăluie modelul electric R5, inspirat din cea mai vândută mașină a sa din toate timpurile FOTO
Renault a dezvăluit, la Salonul Auto Internaţional de la Geneva, mult aşteptatul model electric R5, inspirat direct de cel mai vândut vehicul al său în 1972, producătorul auto francez...
#Viorel Glavan demis Garda Mediu, #ministru Alexe demiteri poluare Bucuresti , #poluare