Ziare.com

Romania, trimisa la Curtea de Justitie a UE din cauza poluarii aerului

Joi, 17 Mai 2018, ora 15:26

   

Romania, trimisa la Curtea de Justitie a UE din cauza poluarii aerului
Comisia Europeana a decis sa trimita Romania, Franta, Germania, Ungaria, Italia si Marea Britanie in fata Curtii de Justitie a UE (CJUE) pentru ca nu respecta valorile limita convenite pentru calitatea aerului.

Decizia este luata dupa ce in ianuarie a avut loc un summit in care CE a avertizat ca va fi dura cu statele membre care nu respecta valorile-limita stabilite in legislatia UE privind calitatea aerului inconjurator (Directiva 2008/50/CE), care ar fi trebuit atinse in 2010 si, respectiv, 2005.

Franta, Germania si Marea Britanie sunt trimise in fata curtii pentru nerespectarea limitelor privind dioxidul de azot, in timp ce Romania, Ungaria si Italia pentru ca nu respecta standardele impuse privind nivelul de particule in suspensie (particulate matter - PM10).

Potrivit Comisiei Europene, in cazul Romaniei - in aglomerarea Bucuresti valorile-limita zilnice au fost depasite in mod persistent inca de la momentul in care dreptul Uniunii a devenit aplicabil Romaniei, iar in 2016 acestea au fost depasite pentru o perioada de 38 de zile.

In toate cazurile de depasire a valorilor-limita stabilite prin legislatia UE privind calitatea aerului inconjurator (Directiva 2008/50/CE), statele membre trebuie sa adopte planuri privind calitatea aerului inconjurator si sa se asigure ca aceste planuri stabilesc masuri corespunzatoare, astfel incat perioada de depasire sa fie cat mai scurta posibil.

In virtutea principiului subsidiaritatii, legislatia UE lasa la latitudinea statelor membre alegerea mijloacelor pe care le folosesc pentru a se conforma valorilor-limita.

Viitorul apartine autovehiculelor cu emisii zero

"Pe parcursul ultimului deceniu, statele membre trimise astazi in fata Curtii de Justitie au primit suficiente 'ultime sanse' pentru a remedia situatia. Este convingerea mea ca decizia de astazi va duce la ameliorari pentru cetateni intr-un timp mult mai scurt.

Insa doar actiunea in justitie nu va rezolva problema. De aceea, prezentam sprijinul concret pe care Comisia il poate acorda autoritatilor nationale in eforturile lor de a promova un aer mai curat pentru orasele europene", a declarat comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella.

"Vom reusi sa combatem poluarea atmosferica urbana numai daca sectorul automobilelor isi aduce contributia. Viitorul apartine autovehiculelor cu emisii zero. Intre timp, respectarea legislatiei privind emisiile este obligatorie. Constructorii de autovehicule care continua sa ignore legea trebuie sa suporte consecintele faptelor lor ilegale", a declarat la randul sau comisarul pentru piata interna, industrie, antreprenoriat si IMM-uri, Elzbieta Bienkowska.

In comunicarea intitulata "O Europa care ofera protectie: Aer curat pentru toti", adoptata joi, Comisia prezinta masurile disponibile pentru a ajuta statele membre sa combata poluarea atmosferica.

Comisia subliniaza, de asemenea, nevoia de a intensifica cooperarea cu statele membre prin colaborarea cu autoritatile relevante in cadrul noilor dialoguri privind aerul curat, precum si prin utilizarea fondurilor UE pentru a sprijini masurile de imbunatatire a calitatii aerului.

Masurile propuse joi de Comisie se intemeiaza pe trei piloni principali: standardele de calitate a aerului; obiectivele nationale privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si standardele de emisie pentru principalele surse de poluare, de exemplu, de la nave si autovehicule, pana la sectorul energetic si industrie.

In scopul abordarii emisiilor de poluanti atmosferici provenind de la traficul rutier, Comisia va continua sa isi consolideze colaborarea cu autoritatile nationale, regionale si locale cu privire la o abordare integrata comuna a reglementarilor privind accesul vehiculelor urbane in cadrul Agendei urbane a UE.

In plus, Comisia a condus o ampla reforma pentru a se asigura ca emisiile de poluanti atmosferici provenind de la vehicule sunt masurate in conditii reale de conducere.

Citeste si Poluarea sufoca planeta: Doar 5% din populatia globului mai respira aer curat. Milioane de oameni mor anual
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2079 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

asta este pura sulfanie....

in loc sa multzumeasca romaniei ca aduna toate gunoaiele de masini din vest ca sa poata ei respira aer curat acum vor sa le mai traga si o amenda ca nu respecta standardele europene. asta nu-i fair!

 

Acuzate sunt si Germania, Franta, Italia

Pt ca si acolo se circula cu rable, folosite probabil tot de migrantii romani si bulgari.)))

cu ce poluam?

Cu miros de faecalis, ca nu producem nimic?

 

Nimic pentru binele tarii sau al cetatenilor sai

Dar ea priveste, un exemplu, Timisoara, unde mareata firma producatoare de cauciuc, al carui nume sugereaza ca ar fi de pe continent, produce in oras cauciuc, cu negru de fum si tot tacamul. Au investit si au instalat filtre pt oprirea poluarii, insa pt economii sanatoase, inchid instalatiile de filtrare si elibereaza totul in atmosfera. Putin noroc e ca nenorocitii se afla langa Padurea Verde si f putin se mai estompeaza. Ironia e ca tot ei sunt f aproape de spitalul pt boli respiratorii. Insa in cealalta parte, in care nu e padurea, se revarsa din plin poluare ce se depune efectiv pe masini in strat negru

eu propun ca daddy sa bage inca 10 taxe, sa stranga bani pentru

tara sfanta, ne trebuie uzi la jandarmi si o ambasada

 

Sa plateasca Ceausescu sasesc.

Ca el in loc sa stea la resedinta data moaca de popor polueaza cu 9 masini ducandu-se saptamanal la nevasta.Daca tot vrea sa faca vizite private sa se duca cu bicicleta.Dar pe Schweinii care au taiat filtrele naturale nu-i amendeaza.

 

Hamurabi

Iar poluezi , dragalasule .

Numai prostul nu-și schimbă părerile

Hamurabi, ai rămas blocat (cantonat) in urmă cu exact 28 ani și 5 luni.

Poluare in Romania

este , dar numai putin .In Bucuresti Firea a luat deja masuri , 400 de autobuze noi cu motoare Diesel vor purifica si parfuma aerul . De motoare hibrid si electrice nu a auzit nimeni la Bucuresti . La cei care mai ramaneti in viata ,va urez multa sanatate .

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor