Tone de gunoaie sufoca malul Dunarii in dreptul orasului Galati. Nu exista utilaje cu care sa se curete mizeria

Sambata, 21 Iulie 2018, ora 12:11
7814 citiri
Tone de gunoaie sufoca malul Dunarii in dreptul orasului Galati. Nu exista utilaje cu care sa se curete mizeria
Foto: Arhiva Pixabay

Tone de gunoaie menajere, bidoane de plastic, crengi rupte si alte resturi au aparut, in ultimele zile, in jurul vapoarelor-restaurant si pontoanelor aflate la malul Dunarii, in Galati. Detinatorii vapoarelor si pontoanelor au fost avertizati ca risca amenzi uriase daca nu fac curatenie.

Gunoaiele vin din amonte de la localitatile de pe fluviu dar si de pe afluentii Dunarii, in special de pe Siret, cele mai multe resturi adunandu-se in jurul unor pontoane-restaurant si la punctul de Trecere Bac Galati-Tulcea, unde exista un cot al Dunarii.

Reprezentantii Garzii de Mediu Galati au inspectat zona si i-au informat pe agentii economici ca trebuie sa curete luciul apei, in caz contrar putand fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 50.000 de lei si 100.000 lei.

Proprietarii restaurantelor plutitoare si administratorii Navrom Bac - adica tocmai cei care ar trebui sa stranga gunoaiele - spun ca nu au utilajele necesare. In trecut, acestia curatau apa cu un utilaj de la societatea locala de salubritate care nu mai exista, astfel ca au cerut ajutorul Primariei Galati si al Administratiei Porturilor Dunarii Maritime.

"Noi am facut adresa la Ecosal, cu ei am mai colaborat cu ani in urma, aveau un utilaj pe care il puneam pe ponton si veneau cu un tractor cu o remorca si ne curatau. Nu il mai au, nu ne mai pot ajuta. Am facut o adresa la APDM, am cerut o nava sa curatam, dar ne-au spus ca nu au asa ceva. Acum asteptam si noi, poate ne ajuta Primaria sa gasim o solutie. Asteptam, poate mai scade apa. Marinarii nostri nu ii avem specializati pe asa ceva si intram in conflict cu ITM-ul dupa-aia. Nu avem oameni specializati, nu avem barci. Cum sa bagi omul sa traga gunoaiele cu mana? Nu se poate", a declarat seful flotei Navrom Bac, Grigore Craciun.

Reprezentantii societatii de salubrizare din Galati confirma ca nu au un utilaj pentru interventia in apa si spun ca pot transporta gunoiul doar daca acesta este adus la mal.

"Asa cum i-am anuntat si in scris pe cei de la Navrom Bac, Serviciul Public Ecosal pune la dispozitie orice mijloc de incarcat si transportat deseuri, dar conditia este sa fie gunoiul scos din Dunare, pe o platforma sigura, pentru ca utilajele sa nu se scufunde. Nu avem utilaj care sa actioneze pe luciul apei, la Dunare. In urma cu cativa ani am avut un utilaj, un tractor pe pneuri, el nu mai este in uz si nu il mai folosim", a declarat reprezentantul societatii Ecosal Galati, Vasile Tasca.

Pe malul Dunarii apar frecvent gunoaie, asa ca situatia nu e una care ar trebui sa ia nici autoritatile si nici agentii economici prin suprindere. Dunarea ar trebui curatata, la Galati, mai ales ca faleza ei este principalul loc de promenada al oamenilor din oras.

Printre actionarii Navrom Bac se numrara, potrivit propriei declaratii de avere, si vicepremierul Viorel Stefan.

Saptamana viitoare inspectorii Garzii de Mediu vor merge pe malul Dunarii pentru a verifica daca agentii economici au luat in serios avertismentele si au curata malul apei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#Dunare murdara curatenie, #gunoaie Dunare Galati mediu amenda, #restaurante Dunare Galati , #poluare