10 mega-proiecte care ar putea salva lumea de criza

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 00:16
5414 citiri
10 mega-proiecte care ar putea salva lumea de criza

Oamenii sunt extrem de ingeniosi si propun diverse proiecte indraznete, care depasesc de multe ori posibilitatile reale de infaptuire.

Printre aceste proiecte gigant amintim construirea unor panouri solare pe Luna, a ascensorului spatial sau al oraselor plutitoare. Iar cand lucrurile nu merg bine, din cauza unei crize economice sau de mediu, ce pot face oamenii, decat sa construiasca, potrivit io9.

Va prezentam mai jos 10 mega-proiecte, unele reale, altele destul de fanteziste, care ar putea ajuta la depasirea crizei economice si de mediu.

1. Panouri solare pe Luna

O idee ingenioasa a fost prezentata de Shimizu Corporation. Proiectul descrie o multitudine de panouri solare, construite de-a lungul ecuatorului Lunii, ridicate pe o distanta de peste 17.000 de kilometri.

O instalatie construita pe Luna de catre roboti ar produce energie, pe care ar trimite-o pe Pamant, prin microunde.

Aceasta s-ar putea insa degrada datorita radiatiilor si a ploilor de meteoriti, iar fasciculul de microunde ar putea avea efecte nebanuite asupra mediului terestru.

2. Liftul spatial

Aceasta este probabil cea mai buna metoda de a coloniza spatiul - un lift, care ar putea transporta tone de material de pe planeta noastra. O singura lansare a unei navete spatiale costa 450 de milioane de dolari, pe cand ascensorul spatial ar fi mult mai ieftin si mult mai eficient, din punct de vedere energetic.

3. Corali artificiali

Dr. Rachel Armstrong crede ca este posibil sa se creeze materiale de constructie, folosind ingineria chimica, pentru a ridica structuri sub forma unor recife sintetice.

4. Orase plutitoare

In ultimii ani, designerii au propus realizarea unor orase monolitice, care sa pluteasca pe apa. Aceste orase plutitoare ar putea fi amplasate la Boston, San Francisco sau New Orleans.

5. Mega-orase piramida

Un alt proiect ambitios al celor de la Shimizu Corporation este o piramida de aproape 5 kilometri inaltime, care sa aiba locuinte pentru 750.000 de oameni si sa fie amplasata in golful Tokio.

6. Instalatii geotermale

O companie din California considera ca poate extrage litiu, zinc si mangan, cu ajutorul unor instalatii geotermale. Firma are deja o instalatie in functiune, care produce peste 70 de litri pe minut de litiu, necesar pentru realizarea bateriilor.

7. Orasul subteran

Arhitectul Moshe Zwarts are un proiect de constructie a unui oras subteran la Amsterdam. "Crearea unui oras sub oras nu este doar un proiect futurist, ci o necesitate pentru ziua de astazi", a spus Zwarts.

8. Insule artificiale

Shimitzu Corporation a propus realizarea unor lacuri artificiale in desert, fiecare cu cate o insula, dotata cu locuinte si ferme.

9. Orasul din carbon

La Abu Dhabi in 2008 se planuia construirea unui oras din carbon. In oras ar circula doar automobile alimentate cu energie solara, iar apa ar fi reciclata in proportie de 80%.

10. Energia regenerabila

In anul 2011, pentru prima data investitiile in energie regenerabila le-au depasit pe cele care foloseau combustibili fosili: 187 de miliarde de dolari fata de 157 de miliarde.

Costul energiei solare scade cu repeziciune, iar investitiile la nivel mondial in energia solara si eoliana este in crestere.

Citeste si:
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Citim deseori în presă că partidele de dreapta nu au reușit să aibă o Curte Constituțională care să le fie „favorabilă“. Curtea Constituțională a României este din nou în...
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri, 28 ianuarie, decretul privind numirea lui Marcel Boloş în funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a informat...