Ar trebui desfiintate ghenele de bloc si gunoiul colectat selectiv? - Sondaj Ziare.com

Luni, 16 Mai 2011, ora 15:19
4473 citiri
Ar trebui desfiintate ghenele de bloc si gunoiul colectat selectiv? - Sondaj Ziare.com
Foto: World News

Comisarul Garzii de Mediu Silvian Ionescu avertizeaza ca, in Romania, colectarea selectiva a deseurilor se afla la un grad de doar 1%, in conditiile in care media europeana este de 24% si creste an de an.

Acesta sustine ca solutia ar fi amenzi usturatoare pentru cei care nu colecteaza selectiv deseurile, dar si desfiintarea ghenelor si inlocuirea lor cu recipiente pentru colectare selectiva. Seful Garzii de Mediu da exemplul Ungariei, care a reusit sa rezolve problema colectarii deseurilor in acest fel. Costurile insa s-au ridicat la 30.000 de euro pe bloc.

Viceprimarul Capitalei, Victor Iovici, se declara de acord cu ideea, sustinand ca bucurestenii trebuie pregatiti pentru aceasta schimbare, in primul rand prin educatie si constructia infrastructurii specifice.

"Sigur ca da, ar trebui sa se aplice. Cum se aplica si in marile orase europene, ar trebui sa se poata si la noi. Sigur, trebuie vorbit si trebuie pregatita populatia, trebuie umblat la educatie", a declarat Victor Iovici, viceprimarul Capitalei, pentru Ziare.com.

Edilul adauga ca este convins ca se vor gasi bani pentru implementarea unei astfel de solutii, principala sursa de finantare fiind fondurile europene.

La randul sau, Ionut Cepraga, coordonator de campanii la Greenpeace, crede ca este o idee buna colectarea selectiva a deseurilor, in niciun caz un moft.

"Avand in vedere ca suntem codasi in UE la acest capitol, nu putem spune ca tema colectarii selective este un moft. Este firesc ca autoritatile de mediu sa caute solutii pentru colectare, cu-atat mai mult cu cat ne-am asumat obiective in aceasta privinta la nivel european.

O componenta foarte importanta, indiferent de solutia adoptata, va fi aceea a educarii populatiei pentru trecerea la colectare selectiva. Asa cum unii dintre cei care locuiesc la bloc triaza deja materialele reciclabile si aleg, de buna voie, sa le depuna separat la pubele, probabil ca si cealalta parte a populatiei se va bucura sa faca acest lucru", a declarat Cepraga, adaugand insa ca este o opinie personala, iar Greenpeace nu are programe privind colectarea deseurilor.

Acesta adauga ca in alte tari se aplica si alte solutii, locuitorii platind sume mai mari pentru cantitatea de deseuri nesortate. "Deseurile nesortate trebuie sa se incadreze intr-o anumita cantitate, dincolo de care sunt aplicate amenzi", explica Cepraga.

Costurile pentru colectarea selectiva s-ar ridica la aproximativ 1,8 miliarde de lei, insa investitia poate fi realizata prin fonduri europene.

Ziare.com va invita la vot. Sunteti de acord cu desfiintarea ghenelor de la bloc si colectarea selectiva a deseurilor?

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#desfiintare ghene, #desfiintare ghene bloc, #colectare selectiva , #proiecte mediu