Ar trebui desfiintate ghenele de bloc si gunoiul colectat selectiv? - Sondaj Ziare.com

Luni, 16 Mai 2011, ora 15:19
4528 citiri
Ar trebui desfiintate ghenele de bloc si gunoiul colectat selectiv? - Sondaj Ziare.com
Foto: World News

Comisarul Garzii de Mediu Silvian Ionescu avertizeaza ca, in Romania, colectarea selectiva a deseurilor se afla la un grad de doar 1%, in conditiile in care media europeana este de 24% si creste an de an.

Acesta sustine ca solutia ar fi amenzi usturatoare pentru cei care nu colecteaza selectiv deseurile, dar si desfiintarea ghenelor si inlocuirea lor cu recipiente pentru colectare selectiva. Seful Garzii de Mediu da exemplul Ungariei, care a reusit sa rezolve problema colectarii deseurilor in acest fel. Costurile insa s-au ridicat la 30.000 de euro pe bloc.

Viceprimarul Capitalei, Victor Iovici, se declara de acord cu ideea, sustinand ca bucurestenii trebuie pregatiti pentru aceasta schimbare, in primul rand prin educatie si constructia infrastructurii specifice.

"Sigur ca da, ar trebui sa se aplice. Cum se aplica si in marile orase europene, ar trebui sa se poata si la noi. Sigur, trebuie vorbit si trebuie pregatita populatia, trebuie umblat la educatie", a declarat Victor Iovici, viceprimarul Capitalei, pentru Ziare.com.

Edilul adauga ca este convins ca se vor gasi bani pentru implementarea unei astfel de solutii, principala sursa de finantare fiind fondurile europene.

La randul sau, Ionut Cepraga, coordonator de campanii la Greenpeace, crede ca este o idee buna colectarea selectiva a deseurilor, in niciun caz un moft.

"Avand in vedere ca suntem codasi in UE la acest capitol, nu putem spune ca tema colectarii selective este un moft. Este firesc ca autoritatile de mediu sa caute solutii pentru colectare, cu-atat mai mult cu cat ne-am asumat obiective in aceasta privinta la nivel european.

O componenta foarte importanta, indiferent de solutia adoptata, va fi aceea a educarii populatiei pentru trecerea la colectare selectiva. Asa cum unii dintre cei care locuiesc la bloc triaza deja materialele reciclabile si aleg, de buna voie, sa le depuna separat la pubele, probabil ca si cealalta parte a populatiei se va bucura sa faca acest lucru", a declarat Cepraga, adaugand insa ca este o opinie personala, iar Greenpeace nu are programe privind colectarea deseurilor.

Acesta adauga ca in alte tari se aplica si alte solutii, locuitorii platind sume mai mari pentru cantitatea de deseuri nesortate. "Deseurile nesortate trebuie sa se incadreze intr-o anumita cantitate, dincolo de care sunt aplicate amenzi", explica Cepraga.

Costurile pentru colectarea selectiva s-ar ridica la aproximativ 1,8 miliarde de lei, insa investitia poate fi realizata prin fonduri europene.

Ziare.com va invita la vot. Sunteti de acord cu desfiintarea ghenelor de la bloc si colectarea selectiva a deseurilor?

Românii, cel mai mic procent din Uniunea Europeană al celor care mai muncesc după prima pensie
Românii, cel mai mic procent din Uniunea Europeană al celor care mai muncesc după prima pensie
România deține cea mai mică pondere din Uniunea Europeană a persoanelor care au continuat să lucreze în primele 6 luni de la primirea primei pensii pentru limită de vârstă. Dacă în...
O bancă a blocat 15 conturi care aparțin lui Horațiu Potra, în urmă cu două luni: "Riscuri de fraudă, spălare a banilor, finanțare a terorismului"
O bancă a blocat 15 conturi care aparțin lui Horațiu Potra, în urmă cu două luni: "Riscuri de fraudă, spălare a banilor, finanțare a terorismului"
CEC Bank a decis, în urmă cu două luni, să închidă 15 conturi bancare aparținând lui Horațiu Potra și celor patru societăți administrate de acesta. Instituția financiară a invocat...
#desfiintare ghene, #desfiintare ghene bloc, #colectare selectiva , #proiecte mediu
  1. Românii, cel mai mic procent din Uniunea Europeană al celor care mai muncesc după prima pensie
  2. O bancă a blocat 15 conturi care aparțin lui Horațiu Potra, în urmă cu două luni: "Riscuri de fraudă, spălare a banilor, finanțare a terorismului"
  3. Marele declin al creșterii economice din România în 2024, susținută doar de consum și gâtuită de împrumuturi făcute de Guvern pentru a „petici” deficitul
  4. La ce trebuie să fie atent viitorul Guvern pentru a scoate România din impas. Avertismentul economiștilor: ”Au schimbat taxele mai ceva decât cotele apelor Dunării”
  5. Lovitură din partea unor persoane: Îmbogățire colosală cu 26.000 de miliarde dolari
  6. Europa se ciocnește cu Trump: Oamenii președintelui îl împing de la spate să intervină brutal
  7. 2024, cel mai cald an înregistrat vreodată. Avertismentul oamenilor de știință
  8. Firmele rusești din România, afectate de războiul început de Putin. Pentru afacerile directe, veniturile sunt mai mici cu sute de milioane de lei
  9. Unde putem să ne investim banii dacă România intră în recesiune: ”Asta e întotdeauna cea mai sigură variantă”
  10. La români se scumpește, la americani se ieftinește. La ce preț derizoriu a ajuns benzina în SUA