Ziare.com

Uniunea Europeana doreste sa interzica pesticidele care distrug albinele

Sambata, 02 Februarie 2013, ora 09:56

   

Uniunea Europeana doreste sa interzica pesticidele care distrug albinele
Comisia Europeana a cerut statelor membre UE sa interzica utilizarea pesticidelor care constituie un risc pentru albine.

Propunerea a fost facuta joi, la Bruxelles, si daca va fi acceptata ar trebui sa intre in vigoare de la 1 iulie 2013 si ar fi valabila timp de doi ani.

"Noi am propus suspendarea timp de doi ani a trei substante din clasa neonicotinoide, prezente in pesticidele pentru patru tipuri de culturi: porumb, rapita, floarea soarelui si bumbac", a anuntat purtatorul de cuvant al lui Tonio Borg, comisar european responsabil cu sanatatea si protectia consumatorilor, potrivit Le matin.

Cele trei neonicotinoide incriminate - clothianidin, imidacloprid si thiamethoxam - sunt prezente in pesticidele produse de grupul german Bayer si cel elvetian Syngenta, si in special in Cruiser OSR, un insecto-fungicid folosit pe scara larga in agricultura din 1990, la tratarea rapitei.

2021 vine cu discounturi de pana la 50% la principalele categorii de produse si servicii de care afacerea ta are nevoie. Obtine oferta AICI!

Serioase rezerve

Insa aceasta masura, propusa joi la Bruxelles, a suscitat serioase rezerve din partea a mai multor state membre UE, in special Germania, Marea Britanie si Spania.

Propunerea de interzicere a utilizarii pesticidelor in cauza va fi discutata in cadrul unei sedinte prevazute pentru data de 25 februarie, iar daca va fi adoptata, ar putea sa intre in vigoarea de la 1 iulie 2013.

Aceasta masura a pornit de la un raport al Autoritatii europene pentru securitatea alimentelor (EFSA), in care se mentioneaza riscurile utilizarii anumitor pesticide.

Acest raport a fost calificat ca fiind "incomplet" si "facut in graba, sub presiune politica", de catre grupul suedez Syngenta. De partea sa, Bayer, celalalt producator de pesticide in cauza, s-a declarat "gata sa coopereze cu Comisia europeana si statele membre UE pentru a gasi solutii in vederea lamuririi omisiunilor din raportul EFSA".

Mortalitate ingrijoratoare a albinelor

De-a lungul utimilor ani, studiile desfasurate au dezvaluit faptul ca pesticidele numite "neonicotinoide" au un impact letal asupra albinelor, deoarece acestea isi pierd orientarea si mor. In ultimii cinsprezece ani, mortalitatea coloniilor de albine a crescut ingrijorator, de la 5 la 30%.

La ora actuala, dintre tarile UE, Italia si Germania interzic utilizarea pesticidelor incriminate numai pentru porumb, Olanda pentru tratarea plantelor care atrag albinele, iar Slovenia pentru toate plantele.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2431 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Este vorba de produse modificate genetic

marca "Monsanto". Si problema este dezbatuta de fro' 6 ani...

 

Tratarea cu buna stiinta

a plantelor melifere cu solutii care duc la moartea albinelor(sau a oricarei insecte polenizatoare) inseamna crima impotriva umanitatii!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor