Ziare.com

Cum ne omoara masinile lent: Ce este de facut?

Marti, 22 Aprilie 2014, ora 13:02

   

Cum ne omoara masinile lent: Ce este de facut?
Ziua Pamantului este celebrata in intreaga lume in fiecare an, pe 22 aprilie. Intr-un asemenea moment e bine sa reflectam mai mult la viata noastra si la impactul pe care unii factori il au asupra ei.

Masinile devin o povara tot mai mare pentru omenire, distrugand incet planeta si viata oamenilor din orase.

Cei care traiesc in marile aglomeratii urbane pot observa usor ca masinile sunt acum o problema, dat fiind faptul ca traficul este tot mai intens, iar poluarea devine o povara greu de suportat, se arata intr-o analiza publicata de ecologistul Eric W. Sanderson pentru CNN.

In plus, in SUA, de exemplu, populatia a inceput sa aloce sume de bani mai mari pentru masina decat pentru hrana zilnica. Nu numai combustibilul este scump, dar se platesc si asigurarea, intretinerea, reparatiile si diversele taxe presupuse de detinerea unui autovehicul.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Mia mult, blocajele in trafic din marile orase ne consuma tot mai mult timp din cel pe care il putem petrece cu familia sau relaxandu-se.

Masinile distrug planeta si sanatatea oamenilor

Zgomotul produs de masini in oras ne afecteaza direct sanatatea. El este legat de insomnie, stres si chiar de probleme ale auzului.

Niciun oras din intreaga lume nu este ferit de dificultatile create de locurile de parcare insuficiente. Statisticile arata ca 30% din trafic este produs, in medie, de soferii care cauta un loc de parcare.

Poluarea provocata de masini ne expune riscului de a face cancer pulmonar, dar si pericolului de boli cardiace. In zilele toride de vara, caldura emanata de automobile este adaugata la cea data de conditiile meteorologice, facandu-ne viata mult mai grea.

Estimarile specialistilor in domeniu arata ca pe o strada dintr-un oras aglomerat, intr-o ora, pot circula doar 4.400 de oameni in masinile lor personale. Cu autobuzul, insa, nu mai putin de 52.000 de persoane pot calatori fara nicio problema in acelasi interval.

E greu de imaginat un oras fara masini, insa numarul lor poate fi redus printr-o strategie care sa implice contributia fiecarui locuitor. Viitorul poate fi mult schimbat daca oamenii ar renunta la automobilele lor pentru a calatori mai usor, mai sanatos pana la locul de munca si ar alege variante mai rapide, asa cum sunt bicicleta sau transportul in comun.

Astfel deplasarea cu masina poate deveni o aventura frumoasa atunci cand mergem in vacanta, in locuri indepartate.

Eric W. Sanderson este un ecologist convins si autor al cartii "Terra Nova: The New World After Oil, Cars, and Suburbs". El lucreaza in prezent la organizatia de profil Wildlife Conservation Society.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2852 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor