Ziare.com

Nu mai trebuie sa pastrezi ambalajul unui produs ca sa beneficiezi de garantie: Ce alte schimbari s-au mai facut

Joi, 12 Noiembrie 2015, ora 08:22

   

Nu mai trebuie sa pastrezi ambalajul unui produs ca sa beneficiezi de garantie: Ce alte schimbari s-au mai facut
In Romania au fost adoptate de curand noi obligatii legale privind ambalajele si deseurile generate din ambalaje.

Privita din perspectiva publicului larg, Legea nr. 249/2015 stabileste ca niciun operator economic nu poate conditiona acordarea unei garantii pentru bunurile vandute, de detinerea ambalajului in care a fost comercializat acel bun.

Desigur, acest concept face atractiv actul normativ, insa implicatiile si responsabilitatile aduse atat persoanelor fizice, cat si operatorilor economici sunt mult mai ample, iar abaterile sunt sanctionate cu amenzi aspre.

Raportandu-ne la obligatiile persoanelor fizice privind ambalajele si deseurile din ambalaje, prevederile normative sunt de maxim bun simt, obligand persoanele fizice sa nu arunce la intamplare ambalajele si deseurile din ambalaje, ci sa le predea catre operatorii economici ce asigura reciclarea deseurilor, sa le predea operatorilor economici de salubritate sau catre alti operatori economici autorizati in colectarea deseurilor.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Nerespectarea acestei obligatii de catre persoana fizica este sanctionata cu amenda de la 400 de lei la 800 de lei. Si operatorii economici au aceleasi obligatii privind colectarea si predarea deseurilor din ambalaje, iar nerespectarea obligatiei este sanctionata cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei.

Firmele care nu colecteaza deseurile electrice asumate, obligate sa plateasca 20 lei/kg la Fondul de Mediu - proiect

Cum se colecteaza deseurile

Deseurile de ambalaje se colecteaza in containere si recipiente avand inscriptionate denumirea materialului ce va fi depozitat.

In acest sens, containerele in culoarea albastra sunt destinate deseurilor de hartie si carton, cele de culoare galben sunt destinate deseurilor de plastic si materialelor compozite, containerele de culoare verde sau alba sunt destinate ambalajelor din sticla colorata sau alba, iar cele de culoare rosie sunt destinate deseurilor periculoase.

Prin aceeasi lege au fost stabilite si obiective anuale pentru valorificarea sau incinerarea in instalatii de incinerare cu valorificare de energie si, respectiv, reciclarea deseurilor de ambalaje, care trebuie atinse la nivel national.

Acestea sunt urmatoarele:

a) valorificarea sau incinerarea in instalatii de incinerare cu valorificare de energie a minimum 60% din greutatea deseurilor de ambalaje;

b) reciclarea a minimum 55% din greutatea totala a materialelor de ambalaj continute in deseurile de ambalaje, cu realizarea valorilor minime pentru reciclarea fiecarui tip de material continut in deseurile de ambalaje, dupa cum urmeaza:

- 0% din greutate pentru sticla;
- 0% din greutate pentru hartie/carton;

- 50% din greutate pentru metal;
- 15% din greutate pentru lemn;
- 22,5% din greutate pentru plastic, considerandu-se numai materialul reciclat sub forma de plastic.

Aceste obiective pot fi atinse prin responsabilitatea operatorilor economici in a asigura reciclarea deseurilor din ambalaje, ce poate fi pusa in aplicare in doua forme:

a) individual, pentru deseurile de ambalaje rezultate de la propriile produse pe care le introduc pe piata nationala;

b) prin transferarea responsabilitatilor, pe baza de contract, catre un operator economic autorizat de autoritatea publica centrala pentru protectia mediului.

Noi reguli

Apar noi reguli si din perspectiva modului in care sunt fabricate ambalajele, astfel:

a) ambalajul trebuie sa fie astfel fabricat incat sa permita, atunci cand devine deseu de ambalaj, ca un anumit procent din greutatea materialelor folosite sa fie reciclat. Fixarea acestui procent poate diferi in functie de tipul materialului folosit la fabricarea ambalajului;

b) ambalajul trebuie sa fie astfel fabricat incat sa permita, atunci cand devine deseu de ambalaj, ca deseurile de ambalaj tratate in vederea valorificarii energetice sa aiba o valoare calorica minima ce sa permita optimizarea recuperarii de energie;

c) ambalajul trebuie sa fie astfel fabricat incat sa permita, atunci cand devine deseu de ambalaj, ca deseurile de ambalaje tratate in vederea compostarii sa fie suficient de biodegradabile;

d) ambalajul biodegradabil trebuie sa fie astfel fabricat incat sa permita, atunci cand devine deseu de ambalaj, o descompunere fizica, chimica, termica sau biologica, astfel incat cea mai mare parte a materialului sa se transforme in bioxid de carbon, biomasa si apa.

Operatorii economici sunt obligati sa introduca pe piata numai ambalaje la care suma nivelurilor concentratiilor de plumb, cadmiu, mercur si crom hexavalent prezente in ambalaj sau in componentele acestuia nu depaseste 100 de parti/milion raportat la greutate, cu exceptia ambalajelor realizate numai din sticla cristal cu continut de plumb.

Legea are si alte responsabilitati si multe sanctiuni pentru abaterile constatate.

Insa cel mai important este sa fim cu totii responsabili sa aplicam normele minime de bun simt sa strangem si sa reciclam deseurile pe care le generam in acesta societate de consum sa nu patam aceasta frumoasa tara prin indolenta propriilor fapte.

Consultant Fiscal,
Auditor Financiar,
Adrian Benta
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14944 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

primariile nu se implica

Primariile NU se implica in preluarea deseurilor de mari dimensiuni. In ce an a fost ultima campanie ptr. strangerea deseurilor electrocasnice? Cu celelalte deseuri mari ce se intampla ?

 

Chiar si cu ambalaje cred ca multe produse nu pot fi

returnate producatorilor. Din Asia produsele intra la negru prin porturile olandeze si de acolo in intreaga uniune. Nu cred ca s-a calculat prejudiciul dar si criza economica a insemnat iesiri importante de capital nefiscalizat din spatiul UE. Piata romaneasca este inundata cu produse foarte ieftine chinezesti aduse prin Olanda care se vand en-gross fara plata taxelor.

 

E bine dar...

... unele obiecte mai bine le trimiți la service in ambalajul lor. E mai sănătos...

 

Foarte bine !

Este foarte bine . Daca cumparai un televizor trebuia sa tii ditamai cutia in casa .

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor