Obiective turistice din Hunedoara, scoase in sfarsit din paragina?

Joi, 23 Septembrie 2010, ora 20:21
4172 citiri
Obiective turistice din Hunedoara, scoase in sfarsit din paragina?
Foto: zoz0.wordpress.com / Turnul Crivadiei

Cetatile dacice din Hunedoara vor intra intr-un proiect de finantare care va presupune restaurarea obiectivelor. Printre acestea se numara si cetatea de la Banita ca si pestera Bolii, aflate la intrarea in Petrosani dinspre Deva.

"Exista un proiect pentru finantarea tuturor cetatilor dacice din judetul nostru, iar aici sunt incluse si Cetatea de la Banita si Pestera Bolii. Ele vor fi parte integrate a proiectului si in perioada viitoare vor intra intr-un program de punere in valoare", afirma Attila Dezsi, prefectul judetului Hunedoara.

Monumente lasate in paragina

Monumentele istorice din zona Vaii Jiului, unele aflate chiar in patrimoniul UNESCO, au devenit ruine acoperite de ierburi si gunoaie.

Cetatea Dacica de la Banita, aflata in patrimoniul UNESCO, Turnul de la Crivadia (comuna Banita), monument declarat, prin lege, in anul 2000, "de valoare exceptionala" sau Pestera Bolii mai sunt cunoscute doar din hartile intocmite de muzeografi.

Accesul inspre cele trei monumente care fac parte din Parcul Natural Gradistea Muncelului - Cioclovina se face direct din DN66, insa nu exista niciun indicator de orientare, asa ca cei care doresc sa le viziteze trebuie sa ghiceasca caile de acces.

Localnicii isi amintesc cam pe unde se afla drumurile de acces la monumente, dar multi le confunda intre ele.

Turnul de al Crivadia se afla pe marginea stancoasa a apei Merisor, aici fiind in secolul XVI punctul vamal dintre Transilvania si Tara Romaneasca, pe drumul ce trecea prin pasul Valcan. Turnul este din piatra de calcar, in jumatatea de vest are 7 deschideri de tragere, iar in partea de est este protejat natural datorita terenului accidentat. Fortificatia avea un drum de straja de lemn, cu parapetul lat de un metru si inalt de 0,80 metri.

Turnul de al Crivadia a fost declarat "monument istoric de valoare nationala exceptionala" in anul 2000, in baza Legii nr. 5/6 martie., "monument istoric de valoare nationala exceptionala".

Cetatea dacica de la Banita este situata pe un pisc izolat, la peste 900 de metri altitudine, aflata chiar la intrarea in Petrosani dinspre Deva si a fost descoperita in anii 1961 - 1962.

Este o stanca izolata, cu pante foarte abrupte, iar potrivit istoricilor avea rolul de a apara accesul dintre Defileul Jiului la complexul de fortificatii din Muntii Orastiei.

De altfel a fost ultima fortificatie atacata de trupele romane inainte sa ajunga la Sarmizegetusa.

Pestera Bolii, una dintre cele mai mari din Transilvania, se afla chiar la intrarea in Petrosani dinspre Deva si este unul dintre cele mai vechi monumente naturale din tara.

Speologii spun ca Pestera Bolii a fost sapata in calcarele jurasice de paraul Jupaneasa, iar numele ei provine de la familia Bolia, ce apare pentru prima data in anul 1404, intr-un act de donatie al regelui Sigismund.

Mai bine de 20 de ani pestera a fost lasata in paragina, insa, realizand importanta si dimensiunea potentialului turistic si cultural al ariei protejate, membrii Asociatiei de ecologie Petro Aqua din Petrosani si salvamontistii din Lupeni au initiat in anul 2006 o ampla campanie de reabilitare a monumentului natural.

Doua secvente din filmul documentar artistic "Legenda Nibelungilor" au fost turnate in Pestera Bolii, regizorii si actorii fiind impresionati de acest monument al naturii aflat in Valea Jiului.

Televiziunea germana ZDF, Departamentul Cultura si Stiinta si producatorii au ales Pestera Bolii pentru a filma secventele in care personajul principal se lupta cu un dragon imaginar intr-un cadru de basm, impresionati de maretia Pesterii Bolii si de posibilitatile pe care aceasta le are.

foto: Ziare.com - Marius Mitrache / Pestera Bolii

Mesaj pozitiv pentru investitori. Perspective economice stabile pentru România. Ministrul Finanțelor: „Să eficientizăm cheltuielile publice”
Mesaj pozitiv pentru investitori. Perspective economice stabile pentru România. Ministrul Finanțelor: „Să eficientizăm cheltuielile publice”
Agenţia de rating S&P (Standard & Poor's) a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale şi perspectiva stabilã ale României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în...
Cât mai poate duce România consumul ridicat predominant din import. Economist: „Statul injectează foarte mulți bani în piață, ține economia caldă, sacrificând-o în viitor”
Cât mai poate duce România consumul ridicat predominant din import. Economist: „Statul injectează foarte mulți bani în piață, ține economia caldă, sacrificând-o în viitor”
Potrivit raportul ultimei ședințe ale Comitetului de Politică Monetară a Băncii Naționale a României (BNR), din ianuarie și până în august (n.red. a.c) inclusiv, România a importat...
#monumente proiecte finantare, #cetati dacice hunedoara, #pestera bolii, #turnul crivadia , #proiecte mediu
  1. Mesaj pozitiv pentru investitori. Perspective economice stabile pentru România. Ministrul Finanțelor: „Să eficientizăm cheltuielile publice”
  2. Cât mai poate duce România consumul ridicat predominant din import. Economist: „Statul injectează foarte mulți bani în piață, ține economia caldă, sacrificând-o în viitor”
  3. Guvernul va continua plafonarea adaosurilor la alimentele de bază, promite premierul Ciolacu. Ce alte măsuri vor fi luate pentru sezonul rece
  4. Cat de rapid si sigur se poate accesa si rambursa un împrumut pentru persoanele cu istoric negativ?
  5. Strategia României și Bulgariei pentru atragerea turiștilor. Rute comune pentru vizitarea celor țări
  6. Erste Bank: Prețurile petrolului, gazelor naturale și ale combustibililor vor împinge în sus inflația pe final de an
  7. Pragul de impozitare al microîntreprinderilor ar trebui să scadă masiv pentru a nu pierde bani din PNRR. Ciolacu: „Dacă am fi avut niște miniștri mai implicați, nu eram azi aici”
  8. Voiculescu, despre scandalul imobiliar Nordis: "O nouă familie din ramura PSD a partidului stat a nenorocit oameni"
  9. Țara europeană din care bogații se pregătesc să fugă. De la „președintele bogaților” la „stigma față de cei cu bani”
  10. Industria în care se câștigă cel mai bine în România. Salariul mediu net sare de 11.000 de lei