Reuters: Iata cum protejeaza Romania unele dintre ultimele paduri virgine ale Europei

Marti, 13 Septembrie 2016, ora 21:54
11812 citiri
Reuters: Iata cum protejeaza Romania unele dintre ultimele paduri virgine ale Europei
Foto: Ziare.com

Romania este casa unora dintre ultimele paduri virgine ale Europei, precum si a unei populatii insemnate de lupi si ursi aflati in salbaticie. Pentru pastrarea si salvarea lor, iubitorii naturii au lansat inclusiv o aplicatie pentru smartphone.

Noile tehnologii si lupta impotriva defrisarilor fac parte din eforturile Romaniei de a salva aceste paduri care gazduiesc animale salbatice, scrie agentia Reuters.

Pentru a accelera acest proces, ONG-uri de mediu au fost invitate sa se alature administratorilor oficiali care cartografiaza padurile aflate in pericol, adaugandu-le intr-o nou infiintata baza de date nationala, pentru a garanta protejarea lor prin lege. Aceasta baza de date ar trebui sa ajunga online in sase luni.

Unele paduri de fag candideaza pentru a fi pe lista patrimoniului mondial al UNESCO, ceea ce ar putea spori farmecul Romaniei de destinatie pentru excursionistii amatori de peisaje salbatice si pentru iubitorii de animale salbatice.

Inspectorul Padurii poate fi fiecare dintre noi

Intr-o recenta dupa-amiaza umeda din Muntii Fagaras, voluntarii Greenpeace au aparut dintr-o padure deasa, vorbind despre ziua petrecuta trecand pe harta copacii dintr-o zona virgina de 140 de hectare.

"Padurile virgine au fost conservate pe fundurile vailor, in zonele stancoase, in apropiere de terenul alpin. Aceasta sunt paduri la care a fost greu de ajuns, poate de aceea au supravietuit", a spus Valentin Salageanu, coordonator al campaniei forestiere a Greenpeace pentru Europa Centrala si de Est.

Acesta a estimat ca zona forestiera s-a injumatatit din anul 2005, cand un inventar partial arata ca Romania ar avea 250.000 de hectare de padure virgina ramase, adica 2.500 de kilometri patrati.

"Multe dintre ele au fost distruse in ultimii 10 ani, partial ca rezultat al defrisarilor ilegale si al celor legale prost facute", a adaugat Salageanu. Coruptia a fost de asemenea un factor.

De asemenea, Ministerul Mediului a luat o serie de masuri, printre care aplicarea de amenzi usturatoare celor care taie, transporta sau comercializeaza ilegal busteni. In plus, a fost lansata o aplicatie mobila numita Inspectorul Padurii, care le permite cetatenilor sa urmareasca transporturile de cherestea.

Pentru prima data, au fost alocate fonduri care sa-i ajute pe micii proprietari privati sa-si protejeze padurile, o cerinta legala pe care multi nu si-o pot permite.

Ministrul Cristiana Pasca Palmer a subliniat rolul unui sistem electronic de urmarire care monitorizeaza bustenii in fiecare moment, de la taiere pana la poarta fabricii.

Pentru a verifica daca un camion transporta lemne legal sau ilegal, oricine poate sa introduca in aplicatie numarul de inmatriculare al vehiculului, a anuntat ministrul Mediului. Daca utilizatorul aplicatiei primeste raspuns ca transportul respectiv de lemne nu este inregistrat, el va suna la 112, iar politia va face verificari.

"Este foarte important, pentru ca eu cred ca in viitor doar prin monitorizarea electronica putem de fapt sa reducem taierea ilegala a padurilor", a mai subliniat ministrul Pasca Palmer.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Romania paduri virgine, #pastrare paduri virgine Romania, #Inspectorul Padurii aplicatie Romania , #proiecte mediu