Romsilva vrea impuscarea zimbrilor din rezervatii: "Nu e o executie, ci o selectie"

Duminica, 02 Februarie 2014, ora 17:38
5043 citiri
Romsilva vrea impuscarea zimbrilor din rezervatii: "Nu e o executie, ci o selectie"
Foto: Arhiva

In rezervatiile naturale din Romania exista mai multi zimbri decat pot suporta acestea, asa ca Romsilva a venit cu o idee macabra, acuza ecologistii: animalele sa fie vanate chiar in habitatul lor.

De exemplu, in zimbraria Neagra din judetul Dambovita traiesc 50 de exemplare pe 162 de hectare, cu 20 mai multe fata de cate ar trebui, potrivit sefului Ocolului Silvic Bucsani, de care apartine zimbraria, scrie Evenimentul Zilei.

"Am mai dat doi la Gradina Zoologica din Resita, ca primarul de acolo e tot silvicultor. Ce nu e bine e ca sunt 25 de femele la tot atatia masculi. Fiecare zimbru ar trebui sa aiba un harem de cinci fete", a lamurit acesta.

Cinci zimbri au fost eliberati in padurile din Neamt

Animalele nu stiu ce le asteapta, in acest moment Romsilva lucrand la un proiect de decongestionare a tarcului. Conducerea Romsilva propune ca zimbrii batrani si bolnavi sa poata fi vanati.

"In rezervatie, nicaieri in lume, nu se impusca zimbrii. Dar in alte tari, Rusia, Ucraina si Belarus se impusca in tarc! Sunt exemplare imbatranite care se autoizoleaza. Ele mor! De ce sa nu-i eliminam prin vanatoare? Intretinerea unui zimbru costa 9.000 de lei pe an. I-am valorifica! Alte alternative ar fi gradinile zoologice. Dar cine ia un zimbru batran", a declarat Constantin Preda, directorul Directiei Silvice Dambovita, care este um sustinator al vanatoarei de zimbri.

Cea mai noua rezervatie de zimbri, langa Brasov

Si la Vanatori-Neamt este aceeasi problema, pe care seful Romsilva, Adam Craciunescu, a afirmat ca doreste sa o rezolve prin impuscarea zimbrilor.

" (17 exemplare - n.red.) sunt monitorizate, li se studiaza comportamentul si a aparut si prima nastere. Problema e ca, in Romania, habitatele au fost afectate de dezvoltarea urbana si de turism. E greu sa delimitam zone in care n-ar fi deranjati. O solutie ar fi ca o parte din zimbrii din Dambovita sa mearga la gradini zoologice. Ar fi cea mai inteleapta masura.

(...) O solutie ar fi marirea tarcului. Specia asta a fost emblema Romaniei... Dar exemplarele batrane si bolnave si cele care nu sunt apte de reproducere vor fi sacrificate! Chiar daca folosim arma pentru exemplarele care nu mai sunt viabile. Nu e o executie, ci o selectie! Faptul ca o populatie mare sta pe o suprafata mica nu e in regula", a explicat Craciunescu.

Zimbrii din Hateg mor de foame in rezervatie

Activistii pentru drepturilor animalelor sunt revoltati de aceasta idee. Directorul de programe al asociatiei Vier Pfoten, Kuki Barbuceanu, sustine ca vanatoarea animalelor captive a devenit infractiune de la 1 februarie, conform Legii 87/2011.

Acesta a precizat ca inmultirea animalelor poate fi controlata prin mai multe mijloace, inclusiv prin castrarea masculilor batrani, bolnavi sau neproductivi. "Noi putem oferi gratuit acest sprijin, daca ni se cere", a afirmat Barbuceanu.

Mai multe rezervatii din tara noastra se afla in situatia in care trebuie sa gazduiasca mai mult zimbri decat ar fi normal, toate aflandu-se in proprietatea Romsilva.

Eveniment Quarterly Report

România extremelor: Cea mai mare creștere economică din regiune, dar și cea mai ridicată inflație și cele mai scumpe împrumuturi. Tabloul economic polarizat al țării în 2024
România extremelor: Cea mai mare creștere economică din regiune, dar și cea mai ridicată inflație și cele mai scumpe împrumuturi. Tabloul economic polarizat al țării în 2024
Presiunile actuale pe piața muncii din România, combinate cu o inflație încă ridicată, sunt factori cheie care vor determina o creștere semnificativă a salariului nominal în 2024. Această...
5 lucruri pe care nu ar trebui să le spunem niciodată mecanicului auto atunci când mergem cu mașina în service
5 lucruri pe care nu ar trebui să le spunem niciodată mecanicului auto atunci când mergem cu mașina în service
Vizitarea unui atelier auto necesită un anumit cod de conduită pentru a evita surprizele neplăcute. Atelierul este locul unde se efectuează întreținerea periodică a mașinii și se...
#zimbri vanati rezervatii, #zimbri vanati, #zimbri impuscati Romsilva, #vanatoare zimbri Romsilva , #proiecte mediu