Cat reciclam din numarul imens de mobile, computere si televizoare comercializate

Duminica, 30 August 2015, ora 14:35
2397 citiri
Cat reciclam din numarul imens de mobile, computere si televizoare comercializate

Doar o treime din deseurile electronice din Europa sunt reciclate asa cum trebuie, un numar imens de telefoane mobile, computere si televizoare fiind comercializate in mod ilegal sau abandonate, se mentioneaza intr-un studiu realizat de ONU si de Interpol si dat publicitatii duminica.

Suedia si Norvegia se apropiau de tintele europene de colectare si reciclare a 85% din totalul deseurilor electrice si electronice, situandu-se astfel in topul clasamentului, in timp ce, la polul opus, Romania, Spania si Cipru colectasera si reciclasera mai putin de 20% din total, se arata in studiu, informeaza Reuters.

Normele europene impun reciclarea asa-numitelor "e-deseuri", produse electronice sau baterii, pentru a recupera metale precum aur si argint si pentru a evita poluarea cu elemente toxice precum plumbul sau mercurul.

In ansamblu, 35% din volumul total de e-deseuri de pe continentul european a fost reciclat corespunzator in 2012, potrivit studiului. In raport, este respinsa totodata si sugestia potrivit careia o mare parte din aceste e-deseuri este transportata in tari africane, precum Nigeria si Ghana, si apoi aparatura electrica sau electronica este reparata si repusa in circuitul comercial.

"Cea mai mare parte a comertului ilegal cu e-deseuri are loc langa noi, nu in Africa", a declarat Jaco Huisman, de la Universitatea Natiunilor Unite, coordonator stiintific al proiectului in care a fost inclusa si agentia de politie Interpol, dar si alti parteneri.

"Proasta gestionare se petrece peste tot. In Europa se fura mult, se cauta mult prin gunoaie... si o cantitate importanta ajunge la gropile de gunoi", spune el.

De pilda, un frigider stricat este un produs extrem de dorit, datorita cuprului si al compresorului. Adesea, compresorul este scos, iar ce a mai ramas din frigider este aruncat la gunoi. Furtul de componente de valoare face ca procesatorii de echipament casnic din Europa sa piarda anual 1,7 miliarde de euro, potrivit estimarilor din document.

In total, 3,3 milioane de tone din cele 9,5 milioane de tone de e-deseuri generate in Europa in 2012 au fost colectate si reciclate corespunzator. Doar 1,3 milioane de tone au fost exportate, iar restul a fost reciclat in Europa in afara programelor legale sau pur si simplu abandonate.

Ioana Botezatu, expert de mediu la Interpol, a declarat ca punerile sub acuzare sunt un lucru rar, desi unele tari au pedepse dure pentru delictele de mediu.

Autorii documentului fac o serie de recomandari, printre care o mai buna cooperare cu fortele de politie, precum si educarea consumatorilor in ceea ce priveste reciclarea.

O alta problema este de a-i informa pe oameni in legatura cu amplasarea centrelor de reciclare. "Consumatorii nu stiu unde sa le gaseasca", spune Pascal Leroy, secretar general al Forumului privind deseurile rezultate din echipament electric si electronic, care a contribuit la intocmirea documentului.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....