Cat reciclam din numarul imens de mobile, computere si televizoare comercializate

Duminica, 30 August 2015, ora 14:35
2501 citiri
Cat reciclam din numarul imens de mobile, computere si televizoare comercializate
Foto: kaboompics.com

Doar o treime din deseurile electronice din Europa sunt reciclate asa cum trebuie, un numar imens de telefoane mobile, computere si televizoare fiind comercializate in mod ilegal sau abandonate, se mentioneaza intr-un studiu realizat de ONU si de Interpol si dat publicitatii duminica.

Suedia si Norvegia se apropiau de tintele europene de colectare si reciclare a 85% din totalul deseurilor electrice si electronice, situandu-se astfel in topul clasamentului, in timp ce, la polul opus, Romania, Spania si Cipru colectasera si reciclasera mai putin de 20% din total, se arata in studiu, informeaza Reuters.

Normele europene impun reciclarea asa-numitelor "e-deseuri", produse electronice sau baterii, pentru a recupera metale precum aur si argint si pentru a evita poluarea cu elemente toxice precum plumbul sau mercurul.

In ansamblu, 35% din volumul total de e-deseuri de pe continentul european a fost reciclat corespunzator in 2012, potrivit studiului. In raport, este respinsa totodata si sugestia potrivit careia o mare parte din aceste e-deseuri este transportata in tari africane, precum Nigeria si Ghana, si apoi aparatura electrica sau electronica este reparata si repusa in circuitul comercial.

"Cea mai mare parte a comertului ilegal cu e-deseuri are loc langa noi, nu in Africa", a declarat Jaco Huisman, de la Universitatea Natiunilor Unite, coordonator stiintific al proiectului in care a fost inclusa si agentia de politie Interpol, dar si alti parteneri.

"Proasta gestionare se petrece peste tot. In Europa se fura mult, se cauta mult prin gunoaie... si o cantitate importanta ajunge la gropile de gunoi", spune el.

De pilda, un frigider stricat este un produs extrem de dorit, datorita cuprului si al compresorului. Adesea, compresorul este scos, iar ce a mai ramas din frigider este aruncat la gunoi. Furtul de componente de valoare face ca procesatorii de echipament casnic din Europa sa piarda anual 1,7 miliarde de euro, potrivit estimarilor din document.

In total, 3,3 milioane de tone din cele 9,5 milioane de tone de e-deseuri generate in Europa in 2012 au fost colectate si reciclate corespunzator. Doar 1,3 milioane de tone au fost exportate, iar restul a fost reciclat in Europa in afara programelor legale sau pur si simplu abandonate.

Ioana Botezatu, expert de mediu la Interpol, a declarat ca punerile sub acuzare sunt un lucru rar, desi unele tari au pedepse dure pentru delictele de mediu.

Autorii documentului fac o serie de recomandari, printre care o mai buna cooperare cu fortele de politie, precum si educarea consumatorilor in ceea ce priveste reciclarea.

O alta problema este de a-i informa pe oameni in legatura cu amplasarea centrelor de reciclare. "Consumatorii nu stiu unde sa le gaseasca", spune Pascal Leroy, secretar general al Forumului privind deseurile rezultate din echipament electric si electronic, care a contribuit la intocmirea documentului.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#reciclare deseuri electronice, #procent reciclare Romania, #deseuri electronice Romania , #reciclare