Patrula de reciclare: Ce sunt deseurile electrice si cum polueaza mediul inconjurator?

Joi, 03 Iulie 2014, ora 14:46
12898 citiri
Patrula de reciclare: Ce sunt deseurile electrice si cum polueaza mediul inconjurator?
Foto: Patrula de Reciclare

Deseurile electrice nu se arunca la ghena, impreuna cu gunoiul menajer. Semnul distinctiv (tomberonul taiat) il intalnim in toate manualele de utilizare a unui echipament electric sau electrocasnic nou.

Dar cine are rabdare sa parcurga aceste manuale pana la capat, in incercarea de a descifra toate tainele noii "jucarii" achizitionate?

Ce sunt deseurile electrice - DEEE...

E bine sa stim ca DEEE inseamna Deseuri de Echipamente Electrice si Electronice, adica televizoare, frigidere, masini de spalat, cuptoare cu microunde, aspiratoare, computere, imprimante, monitoare, telefoane mobile, chiar si becuri si tuburi fluorescente (neoane).

In general, orice echipament a carui functionare necesita energie electrica devine deseu atunci cand se strica sau pur si simplu nu ne mai e de folos. Pe scurt: orice "se baga in priza" sau functioneaza cu baterii.

... si cum polueaza ele mediul inconjurator?

Deseurile electrice au in structura lor componente non-biodegradabile, ce contin substante toxice, dintre care cele mai periculoase sunt plumbul, mercurul si cadmiul.

Ajunse la groapa de gunoi sau in natura, aceste substante polueaza solul, aerul si apa, ne afecteaza tuturor sanatatea si pot genera aparitia unor boli precum cancer, alergii, sterilitate si afectiuni ale inimii.

Deseurile electrice reprezinta 5-6% din totalul deseurilor unei comunitati. Asa cum gunoiul menajer nu este pastrat in casa, nici echipamentele electrice vechi sau stricate nu trebuie depozitate in gospodarie ori aruncate la intamplare.

Cum scapam de aparatele si deseurile electrice si electronice?

Riscul pe care il prezinta potentialul lor toxic poate fi eliminat doar prin colectarea corecta a acestor deseuri si reciclarea lor in fabricile specializate, unde elementele nocive pentru mediu si sanatatea populatiei, metalele grele sau gazele periculoase din componenta lor sunt eliminate sau neutralizate prin procese tehnologice specifice.

In plus, majoritatea deseurilor electrice sunt constituite din componente care contin materiale ce pot fi recuperate si reintroduse in industrie, ca materii prime secundare, prin tehnologii de reciclare performante. Ratiunea este de a preveni exploatarea irationala a resurselor primare.

Dar despre aceste lucruri vom vorbi in urmatoarele articole din serialul Ziare.com despre impactul deseurilor electrice asupra mediului in care traim.

Ziare.com sustine Patrula de Reciclare

Nu uitati ca puteti scapa simplu si corect de deseurile electrice si electronice cu un simplu apel gratuit la TelVerde 0800 444 800, disponibil zilnic de la 9:00 la 17:00, unde faceti o programare pentru preluarea gratuita de la domiciliu, sediu de firma ori institutie a deseurilor electrice, serviciu oferit de Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#reciclare deseuri electrice, #colectare deseuri electrice, #patrula reciclare deseuri, #poluare deseuri electrice , #reciclare