Patrula de reciclare: Avem nevoie de continuitate in educatia de mediu

Marti, 12 August 2014, ora 10:48
2056 citiri
Patrula de reciclare: Avem nevoie de continuitate in educatia de mediu

98% pozitiv. Un procent pe care ne-am dori sa-l auzim mai des. Asa au raspuns profesorii coordonatori ai Patrulei de Reciclare 2014 intrebati care este impactul programului national de educatie de mediu al Asociatiei RoRec asupra elevilor si comunitatilor lor.

Asociatia RoRec a realizat un sondaj calitativ in randul a peste 1.000 de cadre didactice din toata tara, din toate nivelurile de invatamant (prescolar, primar, gimnazial si liceal), care au fost profesori coordonatori in programul national de educatie de mediu Patrula de Reciclare.

Problemele majore ale societatilor moderne sunt impactul globalizarii si sustenabilitatea utilizarii resurselor naturale. Fiecare dintre noi avem un rol in aceste domenii, ca profesionisti, consumatori, cetateni.

Educatia pe care o primim va decide daca impactul nostru asupra naturii este benefic sau distructiv. De aceea, educatia de mediu a devenit, in ultimele doua decade, o prioritate a sistemelor de invatamant, a societatii civile si a programelor de responsabilitate sociala deopotriva, peste tot in lume.

Profesorii, invatatorii, educatorii ne-au oferit pareri si sugestii clare, substantiale si oneste. Majoritatea acestor cadre didactice au experienta participarii la mai multe programe extra-curriculare, deci raspunsurile lor ne dau o perspectiva de actualitate asupra situatiei si eficientei educatiei civice si de mediu in Romania.

Exista un numitor comun in toate raspunsurile primite: o atitudine care ii uneste pe toti, si anume ca, in ciuda oricaror obstacole si neajunsuri, programele educative de mediu, si, cu precadere, Patrula de Reciclare trebuie sa continue. Este un raspuns liber, spontan, din partea a sute de profesori din locuri diferite ale tarii, si nu o optiune pe care am inclus-o noi in chestionar, deci incontestabil de relevant! spune Ada Lungu, editor PR al programului.

Educatia de mediu - mai mult decat o optiune

Prin raspunsurile date la sondajul RoRec, profesorii coordonatori ai Patrulei de Reciclare pun in lumina cateva aspecte esentiale ale educatiei de mediu in Romania:

1. Educatia de mediu nu mai este o optiune, ci o necesitate, pentru a se crea obiceiuri corecte, avand in vedere situatia mediului in tara noastra si decalajele ingrijoratoare fata de normele europene si internationale pe care trebuie sa le recuperam intr-un timp record. Peste 80% din profesori au considerat Patrula de Reciclare ca avand un efect benefic asupra elevilor implicati, dar si asupra comunitatii, in general.

2. Educatia de mediu este o investitie pe termen lung, care trebuie sustinuta cu perseverenta pentru a ne bucura de efectele ei pozitive in viitor. Peste 75% dintre dascalii participanti la sondaj considera ca cea mai importanta imbunatatire care poate fi adusa programului Patrula de Reciclare este... sa continue.

3. Pentru a fi eficienta, educatia de mediu are nevoie de sprijinul autoritatilor, al presei, al liderilor de opinie si al sectorului privat. Unele dintre aceste entitati sunt deja parteneri si/sau Suporteri ai Patrulei. Aproape 80% din sugestii s-au referit la o implicare mai profunda a acestor sectoare. Profesorii se asteapta ca acestea sa raspunda prin gesturi concrete, cum ar fi sa predea deseuri electrice la reciclare, sa preia si sa promoveze, ca Suporteri - asa cum face Ziare.com - mesajele Patrulei, sa li se alature in efortul de mobilizare si sensibilizare a publicului.

4. Copiii si tinerii dovedesc mai presus de dubii interesul, capacitatea de insusire a informatiilor si dorinta de a contribui la o schimbare pozitiva. Asadar, educatia de mediu ar putea avea un puternic efect benefic asupra lor, daca si societatea le raspunde pe masura. "Este trist ca un astfel de entuziasm si hotarare de a face bine sa se loveasca de indiferenta sau de conditia unei recompense materiale", spune unul din profesori, referindu-se la faptul ca, de multe ori, cei mari nu stiu ca a preda la reciclare deseurile electrice este un gest normal si o obligatie legala.

Mai sunt multe de construit si decalaje de recuperat in domeniul obiceiurilor cu impact asupra mediului, in Romania. Avem deja o comunitate de peste 1.500 de cadre didactice si peste 60.000 de prescolari, elevi si liceeni care promoveaza obiceiul colectarii selective a DEEE in toata tara si merita sa li se alature cat mai multi sustinatori. Prin raspunsurile lor, profesorii declara drept un pas foarte important consecventa educatiei de mediu. Ei sunt pregatiti sa depaseasca orice greutati. Noi trebuie doar sa nu-i abandonam.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#educatie scoli patrula reciclare, #protectie mediu patrula reciclare , #reciclare