Patrula de reciclare: Ce se intampla cu deseurile electrice dupa colectare? (I)

Marti, 26 August 2014, ora 13:44
4722 citiri
Patrula de reciclare: Ce se intampla cu deseurile electrice dupa colectare? (I)

Echipamentele electrice si electronice contin diferite substante periculoase care sunt daunatoare pentru sanatatea umana si pentru mediul inconjurator, daca nu sunt eliminate cu grija.

De aceea este foarte important ca in momentul cand un echipament electric ajunge in stadiul de deseu, adica nu mai poate fi folosit pentru scopul initial, acesta sa nu fie aruncat la gunoi, ci dus la un centru de colectare Deseuri electrice si electronice (DEEE) autorizat.

Pentru protejarea noastra, dar si a mediului inconjurator, iata cateva informatii utile ce ne ajuta sa identificam substantele periculoase care se regasesc in deseurile electrice:

Aparatele frigorifice (frigiderele, congelatoarele, combinele frigorifice, distribuitoarele automate cu racire, dezumidificatoarele) au in componenta lor diferite tipuri de agenti frigorifici (compusi organici volatili) care se gasesc in spuma poliuretanica si in circuitele de racire, precum si NH3 - Amoniac, mercur (in intrerupatoare), condesatori suspecti cu PCB - Bifenili policlorurati si nu numai.

Pentru a neutraliza aceste substante periculoase, deseurile de aparate frigorifice trebuie reciclate conform standardelor de mediu, in fabrici specializate.

Procesul de reciclare pentru deseurile de aparate frigorifice

Este foarte important ca inaintea inceperii procesului de reciclare, colectarea, depozitarea, transportul si manipularea aparatelor de racire si congelare sa se realizeze cu mare atentie pentru a evita deteriorarea aparatelor si dispersarea compusilor organici volatili.

Dezmembrarea si tratarea deseurilor sunt efectuate numai de catre operatorii de tratare autorizati, care detin utilaje specializate, conforme cu normele in vigoare si se realizeaza in doua etape:

  • prima etapa consta in extragerea agentului frigorific (CFC, HCFC si HFC) si a uleiului din circuitele de racire;
  • etapa a doua consta in extragerea agentului frigorific (CFC, HCFC si HFC) din spuma izolatoare (poliuretantica) in vederea neutralizarii, urmand separarea materialelor reciclabile si recuperabile (metal, sticla, plastic, cabluri etc.).

Odata separate, substantele trebuie sa fie depozitate, manipulate si transportate cu mare atentie, pentru a evita dispersia acestora inainte de neutralizarea lor.

Compusii organici volatili sunt neutralizati prin intermediul unui proces termic sau chimic adecvat.

Spuma indepartata este eliminata in instalatii de incinerare care detin autorizatiile in acest sens sau prin alte metode autorizate de distrugere a substantelor periculoase. Uleiul de compresor cu un continut de halogen poate fi utilizat pentru reciclarea materialelor sau in incineratoarele obisnuite.

Echipamentele de lampi - (lampi fluorescente liniare, lampi fluorescente compacte-becuri economice, lampi cu descarcare in gaz, de inalta intensitate, cu vapori de sodiu, cu halogenuri metalice) contin metale grele precum mercurul.

Alte materiale rezultate din procesul de separare a componentelor lampilor sunt fractiile metalice, fractiile de material plastic si fractiile de pulberi de fosfor, condensatori PCB.

Procesul de reciclare al deseurilor din lampi

Procesul de dezmembrare presupune diverse etape - de tratare umeda sau uscata, concasare preliminara, concasare sau taiere, vid.

Dezmembrarea specifica a lampilor are ca scop indepartarea mercurului si reciclarea fractiilor de lampi intr-un mod eficient. Foarte importanta este evitarea spargerii lampilor, fapt care ar avea ca efect eliberarea mercurului. Mercurul este un metal greu toxic, care prin bioacumulare cauzeaza leziuni ale creierului si leziuni hepatice, daca este ingerat sau inhalat.

Asociatia RoRec se ocupa cu colectarea, depozitarea si transportul deseurilor electrice catre fabricile de reciclare specializate, unde au loc procesele de reciclare specifice fiecarei categorii de deseuri electrice. Cetatenii interesati sa respecte mediul si sa colecteze selectiv aceste deseuri sunt rugati sa apeleze gratuit TelVerde 0800 444 800 pentru a beneficia gratuit de serviciile de colectare oferite de Asociatia RoRec. Este important ca pana la preluarea echipamentelor electrice de catre echipa RoRec, posesorii acestora sa le manipuleze cu mare atentie pentru a evita spargerea sau distrugerea anumitor componente din care se pot elimina substantele periculoase.

Urmareste serialul Ziare.com pentru a afla cum sunt reciclate si eliminate corect substantele toxice din televizoare!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
#proces reciclare electrice electronice, #centre colectare deseuri, #retea colectare deseuri, #patrula reciclare deseuri , #reciclare