Reguli mai stricte privind reciclarea: Pentru cine devine obligatorie colectarea selectiva

Marti, 13 Iunie 2017, ora 14:53
6391 citiri
Reguli mai stricte privind reciclarea: Pentru cine devine obligatorie colectarea selectiva
Foto: Arhiva Pixabay

Camera Deputatilor a adoptat, marti, in calitate de for decizional, o lege prin care se introduc masuri mai stricte in privinta gestionarii deseurilor, inclusiv obligatia producatorilor si detinatorilor de a colecta selectiv cel putin hartia, sticla, metalul si plasticul. Proiectul modifica o OUG emisa de Guvern in vederea ridicarii procedurii de infringement initiata de Comisia Europeana.

Proiectul instituie obligatia ca autoritatile locale sa aplice instrumentul economic "plateste pentru cat arunci", care va stimula colectarea separata. Parlamentul a eliminat din OUG posibilitatea ca acest instrument sa nu fie folosit, fiind la latitudinea autoritatilor locale sa stabileasca unde este posibil "din punct de vedere tehnic" sa fie aplicat.

Fata de forma Guvernului, care permitea tot in masura posibilitatilor tehnice aplicarea colectarii selective, proiectul trecut de Parlament instituie o obligatie in acest sens pentru cel putin patru categorii de deseuri.

"Pentru asigurarea unui grad inalt de valorificare, producatorii de deseuri si detinatorii de deseuri sunt obligati sa colecteze separat cel putin urmatoarele categorii de deseuri: hartie, metal, plastic si sticla", se arata in proiect. Prin producatori de deseuri se inteleg operatorii economici, si nu generatorii, respectiv persoanele fizice.

Proiectul isi propune sa ajute la atingerea tintelor stabilite de Comisia Europeana pentru statele membre privind deseurile, precum atingerea, pana in 2020, a unui nivel de pregatire pentru reutilizare si reciclare de minimum 50% din masa totala a cantitatilor de deseuri, dar si o cantitate de 4 kilograme pe cap de locuitor de deseuri electrice colectate, iar biodeseurile sa fie colectate spre valorificare.

Initiativa a fost adoptata cu 232 de voturi "pentru" si 24 de voturi "impotriva", Camera Deputatilor fiind for decizional.

Potrivit Eurostat, rata de reciclare in Romania la nivelul anului 2013 a fost de 4,3, iar rata de reciclare si compostare este de 13,4%, in timp ce obiectivele de reutilizare/reciclare sunt de 50%.

Comisia Europeana a lansat in mai o procedura de infringement impotriva Romaniei si a altor 13 state, pentru nerespectarea reglementarilor referitoare la deseuri.

Procedurile Comisiei se refera la neraportarea indeplinirii sarcinilor referitoare la reutilizarea, reciclarea si recuperarea deseurilor, in conformitate cu Directiva Cadru pentru Deseuri, Directivs pentru Deseurile Electrice si de Echipamente Electronice, irectiva pentru Baterii, Directiva pentru Ambalaje, Directiva pentru Casarea Vehiculelor si Reglementara Transporturilor Deseurilor.

Natura si tipul obligatiilor variaza de la o directiva la alta.

Celelalte state impotriva carora Comisia Europeana a lansat proceduri de infringement sunt Cipru, Franta, Italia, Marea Britanie, Spania, Malta, Irlanda, Olanda, Grecia, Suedia, Danemarca, Slovenia si Luxemburg.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#reguli stricte deseuri, #colectare selectiva deseuri producatori , #reciclare