Unde nu-i cap, vai de romani! Ministerul Mediului anunta o taxa de 2 lei pe ambalaje, dar habar n-are despre ce e vorba

Vineri, 16 Februarie 2018, ora 14:40

   

Unde nu-i cap, vai de romani! Ministerul Mediului anunta o taxa de 2 lei pe ambalaje, dar habar n-are despre ce e vorba
Romanii care isi fac cumparaturile in magazinele mari ar putea fi obligati, in curand, sa plateasca 2 lei in plus pentru fiecare produs cu "ambalaj primar reutilizabil".

Scumpirea ar putea fi cauzata de o masura a Ministerului Mediului care vrea sa le ceara marilor comercianti sa recupereze ambalaje de la cumparatori, in regim de garantie, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, pus in dezbatere publica pe site-ul ministerului.

Proiectul, insa, pare, din categoria "revolutiei fiscale", gandita asa de bine incat acum, dupa aplicare, crapa pe toate partile. Desi taxa ar putea afecta serios toti romanii, afacerile producatorilor, s-ar putea dovedi si discriminatorie in ce-i priveste pe marii comercianti, Ministerul Mediului nu a putut sa lamureasca nici macar despre ce ambalaje este vorba.

Mai mult, atat dupa aparitia proiectului, cat si dupa consultarile de la minister, comerciantii si producatorii din industria alimentara nu au reusit sa se lamureasca exact despre ce este vorba, ce s-ar putea scumpi si cum le-ar influenta viitoarea lege vanzarile.

O masura buna si foarte necesara, de recuperare a ambalajelor reutilizabile, s-ar putea transforma intr-un esec din lipsa unei viziuni coerente, a comunicarii cu partile implicate si a anticiparii corecte a efectelor.

Ce prevede proiectul de ordonanta



Ministerul Mediului a lansat pe 1 februarie in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta care ar urma sa modifice modul in care sunt gestionate ambalajele si deseurile de ambalaje.

In textul proiectului de ordonanta care va modifica, de fapt, prevederile legilor 211/2001 si 249/2015 se arata la Art. IV, alineatul 2, ca:

"Operatorii economici care introduc pe piata nationala produse ambalate in
ambalaje primare reutilizabile sunt obligati:

a) sa aplice sistemul garantie pentru ambalajele respective la o valoare unitara de 2 lei/buc.:

b) sa asigure preluarea ambalajelor reutilizabile de la utilizatori sau consumatori."


Cumparatorul ar urma deci sa plateasca nu numai produsul, ci si o suma in cuantum de 2 lei pentru ambalajul reutilizabil al acestuia. Ulterior, acelasi cumparator i-ar putea returna comerciantului ambalajul si si-ar putea cere si primi cei 2 lei inapoi.

Ca sa aflam cu cat i-ar scumpi romanului cumparaturile zilnice acest sistem de garantie, am solicitat in scris Ministerului Mediului, pe 4 februarie, o serie de informatii. Mai exact, am intrebat, printre altele: care sunt ambalajele primare reutilizabile, cum s-a stabilit faptul ca fiecare ambalaj costa fix 2 lei si unde va putea cumparatorul sa predea ambalajele si sa isi recupereze banii pe ele. Din pacate, pana la acest moment, n-am primit niciun raspuns lamuritor.

Ministerul Mediului ne-a informat ca ne lamureste, dar s-a razgandit



Biroul de Presa al Ministerului Mediului ne-a comunicat, initial, ca solicitarea trimisa de Ziare.com s-a inregistrat si e in lucru. Pe 15 februarie, insa, ni s-a comunicat telefonic, tot la solicitarea noastra expresa, faptul ca nu ni se va mai da niciun raspuns la intrebari, in conditiile in care multe dintre enunturile proiectului de ordonanta de urgenta s-ar putea modifica, in perioada urmatoare.

Biroul de Presa al Ministerului Mediului ne-a comunicat, telefonic, ca abia in momentul in care textul ordonantei va deveni lege si va fi publicat in Monitorul Oficial ni se vor furniza informatiile solicitate!!!!

Niciun raspuns scris la solicitarea Ziare.com nu a fost remis pe adresa redactiei pana la momentul publicarii acestui articol.

Nici comerciantii si nici producatorii nu inteleg ce li se cere



In proiectul de ordonanta se facea referire la faptul ca doar marii comercianti ar urma sa preia ambalajele reutilizabile in regim de garantie. Mai exact, se arata in textul proiectului de ordonanta:

"Operatorii economici care comercializeaza catre consumatorii finali

produse in structuri de vanzare cu suprafata medie si mare, prevazute la art. 4 lit. m) si n) din Ordonanta Guvernului nr. 99/2000 (adica cei care au magazine cu suprafete mai mari de 400 metri patrati - n.r.), republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, au urmatoarele obligatii:

a)sa comercializeze produse ambalate atat in ambalaje reutilizabile, cat si
nereutilizabile, in masura in care producatorul/importatorul introduce pe piata nationala produse ambalate astfel;

b)sa asigure pentru consumatorii/utilizatoriifinali posibilitatea de a se debarasa de ambalajele produselor cumparate, fara a le solicita plata."


Contactat telefonic, directorul executiv al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), George Badescu, a precizat luni, pe 12 februarie, ca si comerciantii au exprimat la Ministerul Mediului aceleasi nelamuriri ca si jurnalistii Ziare.com.

"Am avut o intalnire la Ministerul Mediului si am gasit deschidere. Am intrebat si noi, printre altele, care sunt ambalajele la care se face referire, cum s-a ajuns la pretul unitar de 2 lei per ambalaj, cum ar urma sa se implementeze sistemul si care ar fi termenul de conformare. Asa ceva nu se poate face peste noapte. Vom veni cu propunerile noastre. Ni s-a spus ca termenul de dezbatere publica a proiectului de ordonanta ar putea fi prelungit", a declarat atunci George Badescu.

Biroul de presa al Ministerului Mediului a precizat, insa, pentru Ziare.com, ca 15 februarie a fost ultima zi in care textul proiectului de ordonanta de urgenta s-a aflat in dezbatere publica. Ulterior, a mai informat Biroul de Presa, se va tine cont de sugestiile primite, iar specialistii vor trece la redactarea textului ordonantei.

Asta, desi proiectul de ordonanta nu prevede clar cum ar urma sa colecteze marile magazine ambalajele reutilizabile, oricare ar fi acestea, si cu ce costuri ar urma sa o faca.

Ce produse s-ar putea scumpi din cauza taxarii ambalajelor



Cum Ministerul Mediului a refuzat sa ne comunice o lista cu ambalaje primare reutilizabile care ar putea fi returnate, Ziare.com a contactat reprezentanti ai catorva industrii care ar putea fi afectate de viitoarea lege a ambalajelor.

Directoarea Asociatiei Berarii Romaniei, Julia Leferman, ne-a declarat pe 4 februarie:

"Strict in ceea ce priveste introducerea acestei garantii de 2 lei, Asociatia Berarii Romaniei nu a fost consultata inainte de lansarea proiectului in dezbatere.

Proiectul nu precizeaza care sunt ambalajele primare reutilizabile. In industria berii, ne-am putea gandi ca este vorba despre butoaie si sticle (cu exceptia celor de 330 ml care sunt considerate one-way, de unica folosinta).

Multe depind si de termenele in care acest sistem de colectare a ambalajelor reutilizabile ar urma sa devina obligatoriu. Peste noapte nu se poate face asa ceva.

Cu privire la modul in care aplicarea unei garantii de 2 lei per ambalaj reutilizabil va afecta pretul produsului la raft, as prefera sa nu ma pronunt pana cand analiza noastra nu va fi finalizata", a spus Julia Leferman, directorul Asociatiei Berarii Romaniei.

Directorul fabricii tecucene de conserve Contec Foods SRL, Laurentiu Capmare, spune ca sistemul de garantie ar duce fara doar si poate la scaderea vanzarilor.

"Cand vinzi un produs scump, poate ca 2 lei dati in plus pe ambalaj nu se simt. Dar cand vinzi produse ieftine - un borcan cu fasole sau unul cu muraturi - omul sesizeaza scumpirea. Si cumpara mai putin. Iar comerciantul incepe sa te preseze sa scazi pretul, ca sa fie totusi vanzare. Nu e un sistem care sa stea in picioare. Niciun lant de magazine din tara asta nu are capacitatea de a colecta in acest mod. Ar fi un sistem care ar implica cheltuieli prea mari", sustine Laurentiu Capmare.

Directorul general al Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole, Emil Dumitru, sustine ca industria pe care o reprezinta n-ar trebui sa fie in mod direct afectata de introducerea acestei garantii.

"Vinul se ambaleaza in sticla noua. In cazul in care o speli pe cea folosita si nu elimini toate bacteriile, e un risc pentru consumator. Cine isi asuma acest risc? Nu, nu cred ca ne vizeaza. De altfel, am primit un email pe tema asta, dar n-am fost consultati propriu zis. Sigur, am vazut despre ce e vorba.

De multe ori ma situez pe pozitii antagonice cu marii comercianti. Acum, insa, ma intreb de ce ar fi nevoie ca magazinul sa colecteze. Dar statul ce a facut cu banii stransi din penalizarile pentru limitele de colectare pe care le-a aplicat in ultimii doi ani in industria alimentara? Putea sa isi faca facilitati de colectare, nu?", se intreaba Emil Dumitru.

Dupa cum se vede, masura pregatita de ministrul Mediului este una care ar avea un impact puternic atat asupra producatorilor, cat si asupra marilor lanturi de magazine si a cumparatorilor. Un proiect facut pe picior, fara sa fie consultati cei care vor fi direct implicati si afectati, fara sa fie bine definit si cu termene realizabile, ar putea avea afecta puternic mediul de afaceri din Romania, deja trecut printr-un an 2017 cu foarte multe turbulente.

Ministrul Mediului este Gratiela Leocadia Gavrilescu. Gratiela Gavrilescu (ALDE) a absolvit in 1989 Facultatea de Tehnologie Petrochimica - Universitatea de Petrol si Gaze Ploiesti. In perioada 1990 - 1994 a fost inginer chimist-tehnolog prelucrarea cauciucului la SC ARPACOR SA Bucov, apoi timp de doi ani a fost responsabil toxicologie si protectia mediului la aceeasi firma, iar din 1996 pana in 2004 a fost director general al societatii.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13718 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
albakazapada
rank 5
TAXA PE PUNGI
in toata lumea civilizata pungile de plastic sunt interzise la vanzare, odata cu consuml si bunastarea consumatorului de rand , gunoiul a crescut exponential acesta fiind o paguba majora adusa mediului inguonjurator si poluarea apelor si padurilor cite au rams in picioare , o ajustare de taxa este binevenita pentru redresarea unui mediu mai curat si nepoluat pe masura indicatilor trasate de bruxel pentru cinicinalul in desfasurare azi.
Hastalavista
rank 5
Uriasele Peturi de bere si bauturi inducite cancerigene trebuiesc
recuperate....Tara este plina de mizeria lor!
la fel pungile de plastic....zbora peste tot!
Cel putin sa se rezolve problema gunoaielor...ca in rest totul este ZERO!
pistruiatul
rank 4
O noua topaiala marca PSD-ALde-UDMR
concretizata cu o noua suprataxa pentru romani, pretul ambalajului fiind deja inclus in pretul produsului vandut si deja taxat de stat cu valoarea TVA.
GeluC
rank 5
Gresit!
Este o initiativa absolut necesara nicidecum o idee originala a psd.
Sistemul este aplicat in multe tari, in Finlanda functioneaza excelent: 20 eurocenti sticla cu capacitate pana la un litru si 40 eurocenti sticlele cu capacitate mai mare de un litru.
Am emotii cu implementarea dar masura este absolut necesara.
Comentariu inadecvat
silvia_h
rank 5
Un alt fragment din scrisoarea unui cetatean roman, adresată doamnei
... Kovesi, devenită deja virală pe internet! "Sub atenta lor oblăduire Parlamentul a ajuns o glumă, Guvernul ceva ce se schimbă semestrial și administrația publică o catastrofă. I-a apucat totuși brusc și subit iubirea de democrație și liberalism și dorința de reformă." Citeste mai mult aici:
silvia_h
rank 5
Adresa scrisorii adresate doamnei Kovesi, scrisoare devenită virală:
... pe internet: https://magnanews.ro/2018/02/16/scrisoarea-unui-roman-adresata-lui-kovesi-ati-castigat-un-milion-binemeritat-de-aliati/
just_comment
rank 5
O astfel de masura
nu este in folosul romanilor, ci a celor care se ocupa cu adunarea "reciclabilelor" din gunoaie. venituri suplimentare nesperate pentru acestia...
GeluC
rank 5
Dimpotriva!
Masura este numai si numai in favoarea romanilor care doresc o tara curata, rauri si munti si parcuri nepoluate de sute, in unele cazuri mii sau zeci de mii de ambalaje nedegradabile.
Comerciantii sunt "ingrijorati" pentru ca vor trebui samdepuna putin efort si ar putea sa constate, in primele saptamani dupa implementarea masurii, ca le-au scazut usor vanzarile.
Masura este excelenta, poate cea mai buna propusa de psd dupa 1 ianuarie 2017.
Asta nu ma determina insa sa spun jos psd!
Andradda
rank 5
Nu zau?
Pai degeaba recicleaza magazinele anumite materiale, daca nu au unde sa le duca!
In situatia actuala, se vor forma noi depozite de mizerii (adica gropi de gunoi) care vor afecta si mai mult buzunarul consumatorului si implicit mediul.
E ca si cum iti faci planul cum sa arate etajele 1 si 2 de la viitoarea vila, dar tu inca n-ai habar cum sa-ti construiesti fundatia pt parter.
Anarita1
rank 5
Identificarea urgentelor, plasticul SOS!
Eu sunt absolut de acord cu d-vs ca e necesar a se face ceva in privinta ambalajelor insa, problema mare nu o constituie ambalajele din sticla, flagelul mare la care este supus mediul ( inclusiv Polul Nord infestat) este plasticul sub orice forma; ambalaje, pungi, sticle, pahare, tacamuri, obiecte casnice, mobilier de gradina si multe altele, in privinta acestora e impietuos necesar a se lua masuri! Daca e sa punem taxa pe sticlarie, borcane clar ca problema aratata anterior nu va disparea insa e posibil sa dispara intreprinderile ce produc conserve!!
Comentariu inadecvat
asmvax
rank 5
lasa ca unde merge suta merge si mia
Taxe pe prostie, asta este, parerea mea.
Lumea civilizata, my ass. Cat castiga lumea civilizata si cat castigam noi?
Niste gunoaie de politicieni si cu sustinatorii lor cu tot. Si cand zic gunoie ma refer la alea nasoale pe care am ajuns sa platesc peste 9 lei pe luna ca mi le ridica.
magog
rank 2
Observ cu tristete
ca avem multi iubitori de gunoi, la acest articol scris de un cobai in activitatea presei de cacao!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor