Disparitia misterioasa a plasticului din oceane

Miercuri, 02 Iulie 2014, ora 09:46
9451 citiri
Disparitia misterioasa a plasticului din oceane
Foto: YouTube

Milioane de tone de plastic ar trebui sa pluteasca deasupra oceanelor lumii, insa, conform unui studiu publicat recent, 99% din aceasta cantitate lipseste in mod misterios.

Oamenii de stiinta au cateva ipoteze cu privire la ce se intampla cu deseurile de plastic din oceane. Una dintre posibilitati este ca acestea se fragmenteaza in bucati foarte mici, imposibil de detectat.

De asemenea, plasticul s-ar putea afla in adancul oceanelor, se arata in studiul publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences, citat de Business Insider.

"Adancul oceanelor reprezinta o mare necunoscuta. Din pacate, acumularea plasticului in adancuri ar putea modifica acest ecosistem misterios, cel mai mare din lume, inainte sa apucam sa-l cunoastem", a spus Andras Cozar, unul dintre autorii studiului, ecologist la Universitatea din Cadiz, Spania.

In acelasi timp, microfragmentele de plastic ar putea fi inghitite de pestii mici. Deoarece acestia reprezinta legatura dintre plancton si vertebratele mici si deoarece sunt mancati de pesti comerciali precum tonul si pestele spada, este important sa fie cunoscut impactul absorbtiei toxinelor din plastic asupra sanatatii acestora.

Cercetatorii si-au formulat concluziile pe baza analizei cantitatii de plastic care pluteste deasupra oceanelor si a productiei globale de plastic.

Perioada moderna a fost numita "Epoca Plasticului". Pe masura ce societatea a produs tot mai mult plastic, in urma ploilor, deseurile au ajuns in oceane. Curentii oceanici au transportat deseurile in cateva zone subtropicale, cum ar fi "Insula a gunoaielor" din Oceanul Pacific.

In anii 1970, Academia Nationala de Stiinte estima ca aproximativ 45.000 de tone de plastic ajung anual in ocean. De atunci, productia globala de plastic a crescut de cinci ori.

Desi in oceane ar trebui sa fie in prezent milioane de tone de plastic, in urma cercetarilor, oamenii de stiinta au estimat o cantitate cuprinsa intre 7.000 si 35.000 de tone.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#plastic oceane, #reciclare plastic, #poluare oceane , #reciclare