Firmele care nu colecteaza deseurile electrice asumate, obligate sa plateasca 20 lei/kg la Fondul de Mediu - proiect

Duminica, 11 Octombrie 2015, ora 09:51
2868 citiri
Firmele care nu colecteaza deseurile electrice asumate, obligate sa plateasca 20 lei/kg la Fondul de Mediu - proiect

Firmele care pun pe piata echipamente electrice si electronice si operatorii care preiau obligatiile anuale de colectare a deseurilor acestor echipamente vor plati 20 de lei pe kilogram pentru diferenta dintre obligatiile anuale de colectare si cantitatile colectate, potrivit unui proiect de lege.

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu a fost pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Mediului.

Proiectul prevede noi categorii de contributii la Fondul pentru mediu: o contributie de 20 lei/kg de echipamente electrice si electronice, datorata de operatorii economici care introduc pe piata nationala echipamente electrice si electronice, pentru diferenta dintre cantitatile de deseuri de echipamente electrice si electronice corespunzatoare obligatiilor anuale de colectare (minim 40 la suta pentru 2016) si cantitatile efectiv colectate, si o contributie de 5 lei/kg de baterii si acumulatori portabili, datorata de operatorii economici care introduc pe piata nationala baterii si acumulatori, pentru diferenta dintre cantitatile de deseuri de baterii si acumulatori portabili corespunzatoare obligatiilor anuale de colectare (45% pana la data de 26 septembrie 2016) si cantitatile efectiv colectate.

Operatorii economici autorizati/licentiati pentru preluarea obligatiilor anuale de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice, respectiv de baterii si acumulatori portabili, vor plati la randul lor aceleasi contributii, pentru diferenta dintre cantitatile de deseuri corespunzatoare obiectivelor anuale si cantitatile efectiv colectate in numele clientilor pentru care au preluat obligatiile.

Alte modificari la OUG 196/2005 vizeaza utilizarea Fondului pentru mediu.

Astfel, daca in prezent sunt destinate fonduri pentru imbunatatirea utilizarii eficiente a energiei in cladiri, se propune ca acestea sa fie utilizate pentru efectuarea de lucrari destinate eficientei energetice, fara a se mai preciza ca obiectivele sunt cladiri.

Proiectul mai prevede ca nu sunt considerati eligibili solicitantii care depun proiecte la Administratia Fondului pentru Mediu si care nu si-au achitat obligatiile fiscale catre stat si catre Fondul pentru mediu, precum si cei care au fost condamnati pentru infractiuni privind protectia mediului.

In prezent, OUG 196/2005 ii exclude de la finantare pe cei care nu si-au platit taxele la stat si contributiile la Fondul pentru mediu, precum si pe cei care sponsorizeaza activitati cu efect negativ asupra mediului.

Citeste si:
Decizie așteptată a CCR la sesizarea PSD privind conducerile interimare ale televiziunii și radioului public
Decizie așteptată a CCR la sesizarea PSD privind conducerile interimare ale televiziunii și radioului public
Curtea Constituţională (CCR) ar putea să se pronunțe joi, 9 decembrie, cu privire la decizia asupra sesizării PSD în legătură cu proiectul privind asigurarea continuităţii conducerii...
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...