Patrula de reciclare: Beneficiile centrelor de colectare DEEE pentru comunitati

Joi, 21 August 2014, ora 10:00
3800 citiri
Patrula de reciclare: Beneficiile centrelor de colectare DEEE pentru comunitati
Foto: Silvana Armat

Deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) reprezinta un flux in continua crestere. Se estimeaza ca reprezinta 4% din cantitatea totala de deseuri generate, rata de crestere fiind de aproximativ 3 ori mai mare decat a deseurilor solide municipale.

Acest lucru a condus la crearea, in special in vechile state membre UE, a unei infrastructuri de colectare si reciclare ce a permis depasirea, chiar si de 4 ori, a tintei de colectare de 4kg/locuitor prevazuta de legislatia europeana pentru deseurile electrice.

In Romania, infrastructura de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice este inca insuficienta in raport cu populatia. Cu toate acestea, raspunsul autoritatilor locale la inititativa Asociatiei RoRec de a crea o Retea Nationala de Colectare DEEE arata o preocupare crescuta pentru a oferi servicii in beneficiul comunitatii si alinierea la standardele europene.

Cine este obligat de lege sa se preocupe de colectarea DEEE si ce penalitati prevede legea pentru aruncarea iresponsabila a DEEE?

Centrele de colectare DEEE au aparut ca o necesitate fireasca pentru gestionarea deseurilor electrice, fiind o veriga importanta intre posesorul de deseuri, respectiv cetatean, si reciclator.

Asociatia Romana pentru Reciclare - RoRec a infiintat deja primele 27 astfel de centre de colectare, la standarde europene, in parteneriat cu primariile. Noile centre de colectare ofera servicii gratuite de preluare a DEEE de la populatie (la centru si prin preluarea de la domiciliu) precum si de la firme si institutii.

Dar ce aduce nou sau benefic unei comunitati existenta unui astfel de centru?

"Initiativa de a deschide centre zonale si nationale este benefica pentru mediu si pentru populatie. Reciclarea DEEE-urilor inseamna economie de resurse, reduce impactul negativ asupra sanatatii populatiei si a mediului. De asemenea, prin realizarea acestor centre speram sa ne apropiem de tinta de colectare nationala impusa de Uniunea Europeana", sustine Ioan Bucur, Consilier la Agentia pentru Protectia Mediului Brasov.

"Autoritatea locala are obligatia de a scapa de aceste deseuri, pe de alta parte este beneficiarul acestui proiect si acest lucru vine in sprijinul cetatenilor din localitatile Tarii Fagarasului care fac posibil prin implementarea acestui proiect scaderea cantitatii de deseuri care va ajunge ulterior in rampa", a declarat Constantin Sorin Manduc, Primarul Municipiului Fagaras.

"Deseurile incep sa ne umple viata. De cateva zeci de ani incepem sa nu putem respira din cauza lor (...) Este imperios necesar pentru orice municipiu din Romania, pentru ca altminteri aceste deseuri care sunt mai periculoase decat deseurile menajere ne umplu viata, ne umplu casele, orasele, spatiile verzi, zonele de agrement", sustine si Ovidiu Teodor Cretu, Primarul Municipiului Bistrita.

Ce amenda risti daca-ti lasi televizorul pe strada si ce spune legea

"Centrele de colectare DEEE au aparut ca o necesitate fireasca pentru gestionarea deseurilor electrice, fiind o veriga importanta intre posesorul de deseuri, respectiv cetatean, si reciclator", a declarat Cristian Ionescu, Manager Reteaua Nationala de Colectare RoRec.

"Un centru de colectare DEEE este un serviciu destinat comunitatii, un spatiu amenajat conform standardelor europene, pentru colectarea deseurilor de echipamente electrice si electronice intr-un mod organizat si in conditii de deplina siguranta, cu respectarea normelor de mediu.

Reteaua Nationala de Colectare RoRec, realizata in parteneriat cu primariile, inseamna crearea unei infrastructuri coerente de colectare a acestor deseuri, la nivel national", sustine Ionescu.

Cum iti afecteaza sanatatea deseurile electrice?

Deseurile de echipamente electrice si electronice sunt o categorie aparte de deseuri. In primul rand, DEEE contin substante periculoase pentru sanatate si mediul inconjurator, fiind de 10 ori mai toxice decat alte deseuri. De aceea, trebuie colectate intr-un spatiu special amenajat, in conditii de deplina siguranta, cu respectarea normelor de mediu.

Apoi, aceste echipamente contin materiale utile care pot fi recuperate, printr-un proces de reciclare corecta, protejand astfel resursele naturale.

Firmele trebuie sa colecteze selectiv deseurile electrice - e lege, nu-i tocmeala!

De asemenea, procesul de reciclare al acestor materiale trebuie sa se realizeze in conditii speciale si sa respecte norme si standarde stricte, reglementate la nivel european.

Centrele de Colectare DEEERoRec ofera servicii gratuite de preluare a acestor deseuri, atat populatiei, cat si societatilor si institutiilor. Pentru a beneficia de serviciile acestor centre, cetatenii sunt invitati sa acceseze site-ul Asociatiei RoRec, unde gasesc pe harta interactiva centrele de colectare permanente, dar si punctele de colectare din magazine, firme sau institutii. Informatii suplimentare sunt disponibile si la TelVerde 0800 444 800, numar apelabil gratuit din orice retea de telefonie fixa sau mobila, zilnic intre orele 9:00-17:00.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#centre colectare deseuri, #retea colectare deseuri, #patrula reciclare deseuri, #centru deseuri electrice , #reciclare