Ziare.com

Patrula de reciclare: Ce se intampla cu deseurile electrice dupa colectare? (I)

Marti, 26 August 2014, ora 13:44

   

Patrula de reciclare: Ce se intampla cu deseurile electrice dupa colectare? (I)
Echipamentele electrice si electronice contin diferite substante periculoase care sunt daunatoare pentru sanatatea umana si pentru mediul inconjurator, daca nu sunt eliminate cu grija.

De aceea este foarte important ca in momentul cand un echipament electric ajunge in stadiul de deseu, adica nu mai poate fi folosit pentru scopul initial, acesta sa nu fie aruncat la gunoi, ci dus la un centru de colectare Deseuri electrice si electronice (DEEE) autorizat.

Pentru protejarea noastra, dar si a mediului inconjurator, iata cateva informatii utile ce ne ajuta sa identificam substantele periculoase care se regasesc in deseurile electrice:

Aparatele frigorifice (frigiderele, congelatoarele, combinele frigorifice, distribuitoarele automate cu racire, dezumidificatoarele) au in componenta lor diferite tipuri de agenti frigorifici (compusi organici volatili) care se gasesc in spuma poliuretanica si in circuitele de racire, precum si NH3 - Amoniac, mercur (in intrerupatoare), condesatori suspecti cu PCB - Bifenili policlorurati si nu numai.
Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Pentru a neutraliza aceste substante periculoase, deseurile de aparate frigorifice trebuie reciclate conform standardelor de mediu, in fabrici specializate.

Procesul de reciclare pentru deseurile de aparate frigorifice

Este foarte important ca inaintea inceperii procesului de reciclare, colectarea, depozitarea, transportul si manipularea aparatelor de racire si congelare sa se realizeze cu mare atentie pentru a evita deteriorarea aparatelor si dispersarea compusilor organici volatili.

Dezmembrarea si tratarea deseurilor sunt efectuate numai de catre operatorii de tratare autorizati, care detin utilaje specializate, conforme cu normele in vigoare si se realizeaza in doua etape:

  • prima etapa consta in extragerea agentului frigorific (CFC, HCFC si HFC) si a uleiului din circuitele de racire;
  • etapa a doua consta in extragerea agentului frigorific (CFC, HCFC si HFC) din spuma izolatoare (poliuretantica) in vederea neutralizarii, urmand separarea materialelor reciclabile si recuperabile (metal, sticla, plastic, cabluri etc.).

Odata separate, substantele trebuie sa fie depozitate, manipulate si transportate cu mare atentie, pentru a evita dispersia acestora inainte de neutralizarea lor.
Compusii organici volatili sunt neutralizati prin intermediul unui proces termic sau chimic adecvat.

Spuma indepartata este eliminata in instalatii de incinerare care detin autorizatiile in acest sens sau prin alte metode autorizate de distrugere a substantelor periculoase. Uleiul de compresor cu un continut de halogen poate fi utilizat pentru reciclarea materialelor sau in incineratoarele obisnuite.

Echipamentele de lampi - (lampi fluorescente liniare, lampi fluorescente compacte-becuri economice, lampi cu descarcare in gaz, de inalta intensitate, cu vapori de sodiu, cu halogenuri metalice) contin metale grele precum mercurul.

Alte materiale rezultate din procesul de separare a componentelor lampilor sunt fractiile metalice, fractiile de material plastic si fractiile de pulberi de fosfor, condensatori PCB.

Procesul de reciclare al deseurilor din lampi

Procesul de dezmembrare presupune diverse etape - de tratare umeda sau uscata, concasare preliminara, concasare sau taiere, vid.

Dezmembrarea specifica a lampilor are ca scop indepartarea mercurului si reciclarea fractiilor de lampi intr-un mod eficient. Foarte importanta este evitarea spargerii lampilor, fapt care ar avea ca efect eliberarea mercurului. Mercurul este un metal greu toxic, care prin bioacumulare cauzeaza leziuni ale creierului si leziuni hepatice, daca este ingerat sau inhalat.

Asociatia RoRec se ocupa cu colectarea, depozitarea si transportul deseurilor electrice catre fabricile de reciclare specializate, unde au loc procesele de reciclare specifice fiecarei categorii de deseuri electrice. Cetatenii interesati sa respecte mediul si sa colecteze selectiv aceste deseuri sunt rugati sa apeleze gratuit TelVerde 0800 444 800 pentru a beneficia gratuit de serviciile de colectare oferite de Asociatia RoRec. Este important ca pana la preluarea echipamentelor electrice de catre echipa RoRec, posesorii acestora sa le manipuleze cu mare atentie pentru a evita spargerea sau distrugerea anumitor componente din care se pot elimina substantele periculoase.

Urmareste serialul Ziare.com pentru a afla cum sunt reciclate si eliminate corect substantele toxice din televizoare!
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3781 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ce se intampla cu deseurile electrice dupa colectare?

O mare cantitate sunt "exportate" in africa si lasate in natura, unde localnici incearca sa mai recupereze, ce se mai poate.
Din pacate si copiii se amesteca in recuperari, unde des sunt afectati de materiialele periculoase din componenta deseurilor.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor