Patrula de reciclare: Cine trebuie sa colecteze deseurile electrice si cum?

Joi, 14 August 2014, ora 12:10
3427 citiri
Patrula de reciclare: Cine trebuie sa colecteze deseurile electrice si cum?
FOTO: Silvana Armat

Legislatia europeana transpunsa la nivel national ne impune sa colectam deseurile electrice si electronice (DEEE) - cel putin 4 kg anual pe cap de locuitor. Insa obligativitatea colectarii o au nu doar cetatenii, ci si autoritatile locale, precum si persoanele juridice, firmele sau institutiile.

Legislatia obliga fiecare primarie sa amenajeze un centru de colectare a DEEE in fiecare localitate. Mai mult decat atat, in orasele mari, in municipii, trebuie sa existe un centru de colectare la fiecare 50.000 de locuitori, iar responsabilitatea acestui demers revine autoritatilor publice locale.

La randul lor, cetatenii au obligatia de a colecta selectiv deseurile electrice la aceste centre de colectare sau puncte special amenajate. Legea cadru a deseurilor nr. 211/2011, stabileste ca penalitate pentru abandonarea deseurlor electrice de catre persoane fizice o amenda ce poate ajunge si la 2.000 lei! Practic, eliminarea deseurilor in locuri neamenajate special pentru colectare selectiva este strict interzisa. Legislatia specifica deseurilor electrice mentioneaza ca "se interzice eliminarea prin depozitare finala a DEEE", astfel ca prioritara este colectarea selectiva in vederea reciclarii.

Aceeasi legislatie a deseurilor electrice obliga persoanele juridice sa aiba un sistem coerent de management al deseurilor electrice, atat prin colectare selectiva, cat si prin predarea lor spre reciclare catre operatori autorizati.

Persoanele juridice, firmele si institutiile trebuie sa aiba siguranta reciclarii intocmai a acestor deseuri, astfel incat sa poata dovedi prin documente justificative ca deseurile electrice au fost scoase corect din gestiune si trimise la reciclare. Persoanele juridice care nu se supun obligatiilor legale cu referire la gestionarea responsabila a deseurilor risca o sanctiune contraventionala ce poate ajunge la 40.000 lei.

Cum colectam deseurile electrice?

Colectarea deseurilor electrice nu este un proces complicat pentru nimeni, nici pentru cetateni, nici pentru persoanele juridice. Asociatia RoRec raspunde nevoilor acestora, asigurand un serviciu de preluare gratuita a deseurilor electrice de mari dimensiuni, grele sau voluminoase, direct de la domiciliu sau sediu de firma ori institutie.

Tot ce trebuie sa faceti este sa sunati gratuit la TelVerde 0800 444 800, numar apelabil gratuit din orice retea de telefonie fixa sau mobila, disponibil zilnic intre orele 9.00-17.00. Sunati, faceti o comanda de preluare a deseurilor, iar o echipa a Asociatiei RoRec va veni in cel mai scurt timp posibil si va prelua gratuit deseurile, asigurand inclusiv serviciul de manipulare, cat si pe cel de transport catre punctele de colectare specializate. Persoanelor juridice li se ofera documentele necesare de casare.

Pentru deseurile electrice de mici dimensiuni, becuri sau baterii, pe www.rorec.ro gasiti harta care va indica exact unde se gasesc punctele de colectare din apropierea dvs. unde puteti duce aceste obiecte. Punctele de colectare si orice alte informatii si indrumari legate de colectarea deseurilor electrice le primiti si apeland gratuit TelVerde 0800 444 800.

De asemenea, Asociatia RoRec, in parteneriat cu autoritatile locale, a infiintat pana in prezent 27 de centre de colectare proprii in 17 judete ale tarii. Pe harta de pe site-ul Asociatiei RoRec gasiti inclusiv aceste centre, marcate corespunzator, unde puteti depune deseuri electrice.

Urmariti serialul ziare.com pentru a afla cate si ce deseuri electrice ar putea sa colecteze un roman intr-un an pentru a respecta cota de colectare de 4 kg DEEE pe cap de locuitor impusa Romaniei!

Citește și:
Solicitare în Parlamentul European: „Ambasadorii ruşi trebuie expulzaţi. Este nevoie de o sancţionare mult mai dură a Rusiei în contextul agresiunii în Ucraina”
Solicitare în Parlamentul European: „Ambasadorii ruşi trebuie expulzaţi. Este nevoie de o sancţionare mult mai dură a Rusiei în contextul agresiunii în Ucraina”
Europarlamentarul PMP Eugen Tomac afirmă, sâmbătă, că rezoluţia europeană ce urmărea pregătirea summit-ului UE-Ucraina a adus ȋn dezbatere o idee ambiţioasă, şi anume expulzarea...
Alexandru Rafila, despre șpăgile din spitale: Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane
Alexandru Rafila, despre șpăgile din spitale: Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a criticat ferm decizia unor medici de a accepta bunuri materiale pentru acordarea de servicii medicale. ”Este absolut inacceptabil. Sunt foarte...