Patrula de reciclare: Frigiderul meu vechi - cadou sau gaura in pensia bunicii?

Marti, 08 Iulie 2014, ora 09:00
8064 citiri
Patrula de reciclare: Frigiderul meu vechi - cadou sau gaura in pensia bunicii?
Foto: Patrula de Reciclare

Cati dintre noi nu s-au debarasat vreodata de aparate vechi, electrice si electrocasnice, ducandu-le la bunici, la tara sau daruindu-le unor rude pricepute, ce le pot sigur repara si folosi in continuare?

Dar ne-am gandit ca ajutorul nostru poate deveni, de fapt, o paguba pentru pensia bunicilor?

Studiile arata ca un frigider de clasa energetica A+ consuma jumatate din cantitatea de energie necesara unui frigider produs acum 15-20 de ani. Acest fapt se poate demonstra prin economia generata de utilizarea unui frigider cu eficienta energetica crescuta, astfel ca, in circa 5-6 ani, economia la energie este echivalenta cu costul noului aparat (Sursa: CECED).

Patrula de reciclare: Cum scapam de aparatele si deseurile electrice si electronice?

Stiati ca cele mai performante frigidere de astazi consuma doar 25% din energia necesara functionarii unui frigider produs in 1990?

Sau stiati ca masinile noi de spalat rufe consuma astazi cu 44% mai putina energie si 62% mai putina apa comparativ cu cele produse in 1985?

Un frigider, de exemplu, care este incadrat in clasa A +++, consuma cu 70% mai putin decat un frigider cu o varsta in jur de 10 ani. Investitia intr-un frigider de clasa A+ si superioara A+ este recuperata intr-o perioada de mai putin de 3 ani, prin economii realizate la costurile cu electricitatea, conform rezultatelor unui studiu ICEMENERG.

Patrula de reciclare: Ce sunt deseurile electrice si cum polueaza mediul inconjurator?

"Asociatia RoRec are un merit important, recicland, primind aceste aparate electrocasnice vechi; n-o consider un igienizator, ci o asociatie care promoveaza utilizarea eficienta a energiei", spune Catalin Gurau, director general CECED Romania.

O schimbare majora a reprezentat-o obligativitatea introducerii pe piata a aparatelor de minim clasa A+ si implementarea unei noi etichete de eficienta energetica specifica fiecarei categorii de produs.

"Aceasta eticheta are rolul de a informa consumatorii cu privire la produsele pe care le cumpara. Ea permite, de fapt, compararea diverselor categorii de produse prezente in acelasi timp intr-un magazin si da consumatorilor posibilitatea de a alege un optim intre bugetul lor si performanta energetica", sustine Gurau.

Durata medie de utilizare a unui aparat frigorific in Romania a fost estimata ca fiind intre 20-35 ani, ceea ce inseamna ca exista in uz un numar semnificativ de frigidere mai vechi de 20 de ani. Inlocuind aceste aparate invechite cu unele noi cu consum de energie redus, consumatorii pot economisi pana la 44 de miliarde de kilowati/ora.

Ziare.com sustine Patrula de Reciclare

Mai clar? Acest consum s-ar echivala cu reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu pana la 22 de milioane de tone/an sau cu retragerea a 6,5 de milioane de automobile de pe drumurile Europei.

Iar in termeni de economie la bugetul familiei, tradusa prin reducerea facturilor de energie, iata un calcul. Inlocuirea frigiderului vechi, cu un consum de cel putin 700 kWh/an, cu un frigider nou de clasa A+, care consuma in jur de 280kWh/an sau mai putin, echivaleaza cu o economie de minim 420 kWh/an, ceea ce pe parcursul unei durate medii de viata de 10 ani se traduce printr-o economie de 4,2 MWh.

4,2 MWh x 90 euro/MWh (cost Electrica) = 378 euro economie pe durata ciclului de viata = 37,8 euro/an (Sursa: CECED)

Daca vom socoti si consumul masinii de spalat, al aspiratorului vechi si al altor aparate din casa... vom vedea ca ceea ce credeam a fi un ajutor se transforma intr-o cheltuiala in plus.

Renunta la frigiderul vechi si alege aparate eficiente energetic! Asociatia RoRec te ajuta sa scapi de aparatele electrice vechi sau defecte fara efort - suna gratis la TelVerde 0800 444 800, fa o programare si o echipa a Asociatiei RoRec va veni sa le ridice gratuit direct de la domiciliu, sediu de firma ori institutie.

Urmareste serialul Ziare.com si afla de ce este importanta eticheta de eficienta energetica si cum trebuie sa o interpretam!

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
România a evitat plata penalităţilor după ce Garda de Mediu din Sibiu a închis depozitul neconform de deşeuri industriale periculoase al Sometra SA din Copşa Mică, oraş care zeci de ani...
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, marţi, 19 martie, că la fabrica Ford de la Craiova se va produce în curând primul autoturism electric. El a menţionat că în România au fost...
#reciclare deseuri electrice, #colectare deseuri electrice, #frigider clasa energetica, #frigider consum curent , #reciclare