Ziare.com

Patrula de reciclare: Frigiderul tau vechi contribuie la incalzirea globala. Scapa de el corect!

Joi, 07 August 2014, ora 08:07

   

Patrula de reciclare: Frigiderul tau vechi contribuie la incalzirea globala. Scapa de el corect!
In ultima jumatate de secol au fost emise in atmosfera cantitati foarte mari de dioxid de carbon si metan, care au redus permeabilitatea atmosferei pentru radiatiile calorice reflectate de Pamant spre spatiul cosmic. Acest lucru a dus la inceperea asa-numitului fenomen de incalzire globala.

E mai putin cunoscut faptul ca frigiderele vechi (de aprox. 20 de ani sau mai mult) contin doua surse de CFC (clorofluorocarburi sau freon), care duc la epuizarea stratului de ozon. Una este circuitul frigorific, unde CFC au rol de agent frigorific, iar a doua este spuma poliuretanica unde CFC au rolul de agent de suflare. Rolul spumei poliuretanice este de a crea un strat izolator intre interiorul frigiderului si carcasa metalica exterioara.

Al doilea lucru mai putin cunoscut este ca CFC au un potential de incalzire globala (GWP - Global Warming Potential) extrem de ridicat; cand vorbim de GWP nu facem referire doar la CO2, asa cum multi cred, acesta este doar unul dintre gazele cu efect de sera.

Cele mai raspandite gaze din frigiderele vechi sunt CFC-11 (triclorofluormetan) si CFC-12 (diclorodifluormetan). GWP pentru CFC-11 este de aprox. 4.600, ceea ce inseamna ca 1 kg de CFC-11 are un efect de sera cat 4.600 kg de CO2; iar 1 kg CFC-12 - aprox. 10.800 kg CO2.

Spuma poliuretanica din frigiderele vechi a fost suflata aproape exclusiv cu CFC 11. Pleacand de la datele dintr-un studiu Oekopol, care a facut o evaluare a eficientei reciclarii si tinand cont de particularitatile Romaniei, se poate estima ca un frigider vechi contine aproximativ 300 g de CFC-11 in spuma.

Gradul de recuperare a CFC din spuma la reciclare trebuie sa fie de minim 90% conform standardelor impuse (WEEE Labex, CENELEC). Adica reciclarea conform standardelor europene de mediu a unui frigider vechi inseamna 270 g de CFC-11 eliminate corespunzator, fara a afecta mediul.

Prin actiunile Asociatiei RoRec au fost colectate selectiv si reciclate corect aprox. 107.640 bucati de frigidere. Luand in calcul informatiile prezentate mai sus, ajungem la o cantitate de 23.250 kg de CFC-11 din spuma poliuretanica distruse conform standarelor europene, iar efortul financiar pentru reciclarea corecta a acestor deseuri electrocasnice este pe masura.

Tinand cont de GWP, acest lucru inseamna echivalentul unei reduceri de emisii de aproape 107.000 de tone de CO2. La un calcul simplu pentru o emisie medie de 200 g CO2/km si 10.000 km/an, aceasta reducere echivaleaza emisiile de CO2 generate de aprox. 50.000 de automobile intr-un an.

Eficienta campaniilor de colectare desfasurate de Asociatia RoRec din punct de vedere al reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera este evidenta.

Prin intermediul serviciului TelVerde 0800 444 800, oferit de Asociatia RoRec, cetatenii se pot debarasa simplu si rapid de aparatele electrocasnice grele sau voluminoase.

Tot ce trebuie sa faca este sa sune la TelVerde 0800 444 800, numar apelabil gratuit, zilnic intre orele 9:00-17:00, sa faca o programare, iar o echipa a Asociatiei va veni sa ridice gratuit direct de la domiciliu sau sediu de firma deseurile electrice.

De asemenea, la centrele de colectare ale Asociatiei RoRec orice consumator poate depune echipamentele vechi electrice si electrocasnice. Harta centrelor si punctelor de colectare poate fi gasita aici.

Urmariti in continuare serialul Ziare.com despre colectarea si reciclarea deseurilor electrice!


Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3781 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Reclama

cat ne mai poluati cu reclame pe post de informatii?
Daca autorul are curaj,sa-si scrie numele in clar si sa ne indice de unde are valorile date ca poluanti?e sursa de incredere sau e analiza firmei?

 

frigiderul meu vechi nu e nici poluant si e de 10x mai bun

decit gunoaiele astea noi, scumpe si asa zis ecologice.
Gargara ecologista (socialista) fara acoperire.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor