Patrula de reciclare: Sulfina Barbu, despre colectarea mai eficienta a deseurilor electrocasnice

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 17 Iulie 2014, ora 07:49
2551 citiri
Patrula de reciclare: Sulfina Barbu, despre colectarea mai eficienta a deseurilor electrocasnice

Reciclarea deseurilor electrocasnice ar functiona cu mult mai bine daca sistemul ar fi mai accesibil si mai motivant pentru cetateni, sustine fostul ministru al Mediului Sulfina Barbu.

"Avem o directiva europeana care ne arata ce tinte anuale trebuie sa atingem. Faptul ca nu le atingem inseamna ca sistemul are vulnerabilitati.

Sunt foarte putine centrele de colectare pentru deseurile electrocasnice unde oamenii sa le poata duce fara sa suporte costuri si fara sa dea 100 de telefoane. Si nu exista un sistem motivant pentru cetateni.

Ministrul Mediului: Reciclarea deseurilor electrocasnice, o constanta vulnerabilitate

Daca persoana care duce asemenea deseuri ar primi si o compensatie, o motivatie, pe un sistem buy-back, de exemplu, atunci lucrurile ar functiona cu mult mai bine. Ma refer aici in special la persoanele fizice. In cazul persoanelor juridice, lucrurile sunt mai clare, pentru ca discutam de birotica, desi nici acolo nu stam foarte bine", a explicat Sulfina Barbu.

Ar trebui, considera fostul ministru, sa ne uitam cum este organizat acest sistem de colectare in alte tari ale UE, nu numai vechi membre, ci si state nou intrate precum Polonia.

"Ministerul Mediului ar trebui sa perfectioneze in primul rand legislatia subsecventa. Hotararea de guvern este in conformitate cu directiva europeana, dar mecanismul si metodologia trebuie perfectionate.

Ce sunt deseurile electrice si cum polueaza mediul inconjurator?

Asociatiile care au preluat responsabilitatile de la companiile producatoare sau importatoare de astfel de echipamente nu se simt in piata. Putine se implica in acest proces in mod real. Ele beneficiaza de niste sume de bani de la companiile mari, dar mai departe nu sunt in stare sa organizeze efectiv aceste centre, sa intre in parteneriate cu autoritatile locale care au responsabilitati pe colectarea deseurilor si sa ofere oamenilor un sistem motivant", spune Sulfina Barbu.

Cum scapam de aparatele si deseurile electrice si electronice?

Patrula de Reciclare vine sa arate ca se poate! Intra pe RoRec.ro si gaseste pe harta interactiva care sunt cele mai apropiate puncte de colectare din localitatea ta, unde poti depune deseurile electrice. Sau suna gratis la TelVerde 0800 444 800 si primesti detalii despre colectarea selectiva a bateriilor.

Ziare.com iti prezinta in fiecare saptamana noi informatii utile despre colectarea si reciclarea deseurilor electrice!

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#Sulfina Barbu mediu, #reciclare deseuri electrocasnice , #reciclare
Comentarii
Poza vestala
vestala
rank 5
Poza schmit
schmit
rank 5