Romanii detin deseuri electrice in casa, dar o mica parte din acestea ajung in fluxuri autorizate de reciclare

Luni, 15 Septembrie 2014, ora 16:14
1512 citiri
Romanii detin deseuri electrice in casa, dar o mica parte din acestea ajung in fluxuri autorizate de reciclare

Studiul denumit "Atitudini si obiceiuri referitoare la deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) " efectuat pentru ECOTIC de catre GBD Research a avut ca obiectiv principal identificarea comportamentului populatiei in ceea ce priveste deseurile electrice si colectarea separata a acestora.

Metoda de cercetare a fost tehnica sondajului de opinie, pe baza unui chestionar standardizat. Colectarea datelor s-a efectuat telefonic, prin metoda CATI, in perioada 10-31 august 2014. Esantionul a fost de 1000 de persoane din mediul urban, cu varste intre 15 si 65 ani. Marja de eroare este de 3.1% la un nivel de incredere a datelor de 95%.

Circa 60% din cetatenii din mediul urban declara ca separa deseurile pentru a fi reciclate ulterior. Cele mai mentionate deseuri separate sunt plastic, hartie, sticla si produse metalice.

Principalele bariere pentru cei care nu fac acest lucru (restul de 40%) o reprezinta perceptia conform careia ulterior acestea nu sunt preluate separat (30%), apoi ca nu stiu unde ar trebui sa le depuna sau lipsa facilitatilor (33%) si lipsa de preocupare si timp (29%).

Doar 4% declara ca fac colectare separata pentru deseurile electrice. In mod asistat insa, 87,5% din repondenti stiu ca se pot da deseuri elecrice spre reciclare.

La intrebarea "De ce considerati ca deseurile electrice ar trebui reciclate?", cele mai multe mentiuni se refera la refolosirea materialelor (38%), motive ecologice de protectie a mediului impotriva efectelor toxice provocate de componentele acestora (36%) si pentru a fi reparate si date in folosinta (15%) - mentiuni spontane.

Doar 36% din repondenti sustin ca au predat efectiv deseurile electrice catre entitati autorizate.

Dintre acestea au fost mentionate punctele de predare in diferite zone din oras (30.6%), la magazine, la achizitia unui echipament nou (26%) si firmele specializate (13%). Din pacate, 6% mentioneaza ca au predat DEEE persoanelor care trec periodic in zone rezidentiale si ridica deseuri de fier vechi.

Deseurile de echipamente cele mai des predate sunt televizoare (49%), frigidere (33%) si masini de spalat (28%). Peste 10% au predat si radio-casetofoane, calculatoare personale, aspiratoare si fiare de calcat. Becurile economice si telefoanele mobile au fost mentionate in acelasi procent, de 5%.

In procentajul de 64% (nepredate catre entitati autorizate), regasim din nou colectorii stradali de fier vechi (27%), pastrarea acestora in locuinta (26%) si inmanarea catre rude si prieteni (34%).

Intrebati ce aparatura electronica nefunctionala sau inlocuita au in casa, cei mai multi au raspuns ca au telefoane mobile sau tablete (39%), televizoare si monitoare (30%), radio-casetofoane (17%), calculatoare/laptopuri (16%), aspiratoare (15%), imprimante (13%), masini de spalat (12%), frigidere (12%), scule electrice (11%) si becuri economice (10%). 33% din repondenti sustin ca nu detin astfel de deseuri.

Pornind de la aceste rapunsuri, aplicand greutatile medii pe aparate preluate din baza de date a organizatiei ECOTIC aferente ultimilor 18 luni, putem estima ca volumul de deseuri electrice prezent in gospodariile urbane, care au cel putin un membru intre 18-65 ani, este de 7,1kg/locuitor.

Motivele pastrarii acestora in gospodariei sunt: ca rezerva pentru piese sau cu intentia de a le repara (25%), nu sunt cunoscute existenta facilitatilor de debarasare in proximitate (12%), nu stiu ce sa faca cu ele sau nu stiu ca se recicleaza (11%), lipsa timpului (9%) si valoarea sentimentala (3%).

Populatia cunoaste in mare parte (59%) ca poate preda DEEE la punctele de colectare amenajate de autoritatile locale, insa doar 27% declara ca ar cunoaste existenta acestora.

Colectarea separata a deseurilor electrice si electronice (DEEE) este necesara pentru a extrage si neutraliza substantele periculoase din acestea si pentru a recupera materii prime secundare, economisind astfel volume importante de resurse naturale.

Romania, ca membra a Uniunii Europene trebuie sa colecteze in vederea reciclarii 4 kg DEEE/locuitor/an, insa rezultatele inregistrate nu au depasit 1,5kg/locuitor. Pana in 2021 trebuie sa ajungem la performanta de colectare a 60% din cantitatea de echipamente noi pusa anual pe piata din Romania. Putem integra acest aspect in faptul ca pana in 2020, 50% din deseurile generate de populatie trebuie sa se regaseasca in fluxuri de reciclare.

Prezentul sondaj a fost efectuat in cadrul proiectului de constientizare "Caravana ECOTIC Life+" cofinantat de Uniunea Europeana prin programul Life+. Aceasta consta intr-o expozitie itineranta la nivel national care va evidentia miza colectarii si reciclarii DEEE si va incerca sa schimbe comportamentul cetatenilor in aceasta directie. Caravana ECOTIC va ajunge la 150 de scoli si in 30 de locuri publice, incepand din octombrie 2014 pana in iunie 2016.

Potrivit Presedintelui ECOTIC, Valentin Negoita, "sondajul este un preambul necesar al campaniei de constientizare Caravana ECOTIC LIFE+, care identifica atitudinea si obiceiurile romanilor in legatura cu DEEE si care reprezinta punctul de plecare al acestei campanii nationale care va debuta in toamna acestui an".

Despre ECOTIC:

ECOTIC este o organizatie colectiva nonprofit care gestioneaza deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) in numele a peste 400 de producatori si importatori afiliati. ECOTIC asigura si supervizeaza intregul proces de preluare, transport, dezmembrare si reciclare astfel incat, la final, DEEE sa nu mai reprezinte un pericol. Peste 57.000 tone DEEE au fost gestionate in sistemul ECOTIC, in cei 8 ani de activitate. Consultanta prompta si specializata oferita producatorilor de echipamente electrice, baterii si acumulatori, este un element definitoriu al ECOTIC. Mai multe detalii gasiti pe www.ecotic.ro, pe pagina de Facebook dedicata Organizatiei ECOTIC, precum si pe pagina LinkedIn a Organizatiei ECOTIC.

Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
România a evitat plata penalităţilor după ce Garda de Mediu din Sibiu a închis depozitul neconform de deşeuri industriale periculoase al Sometra SA din Copşa Mică, oraş care zeci de ani...
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, marţi, 19 martie, că la fabrica Ford de la Craiova se va produce în curând primul autoturism electric. El a menţionat că în România au fost...
#deseuri electrice ECOTIC, #reciclare DEEE , #reciclare