Sa nu uitam de reciclare: Cum putem sa prindem din urma celelalte tari europene

Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 08:10
4043 citiri
Sa nu uitam de reciclare: Cum putem sa prindem din urma celelalte tari europene
Foto: Hepta.ro

Romania nu poate face progrese semnificative in atingerea tintei de colectare selectiva a deseurilor, care pentru 2020 este de 50%, fara a introduce un sistem de taxare care sa vizeze strict cantitatile de gunoi aruncate de fiecare, a declarat Constantin Damov, co-fondator al Green Group, singurul parc integrat de reciclare a deseurilor din Romania.

Toate modelele de colectare selectiva care sunt implementate in Romania sunt inspirate din tarile vestice. De mai bine de un deceniu, in tari ca Germania, Olanda, Austria sau Italia functioneaza sistemul "pay as you throw" (PAYT).

Programul PAYT este un instrument eficient in cresterea cantitatilor de deseuri separate si reciclate. Aplicarea acestui tip de sistem are ca rezultat economii semnificative de energie si reducerea poluarii de la gropile de gunoi si incineratoare.

"Nu cred ca interzicerea ghenelor de gunoi si majorarea taxei la groapa de gunoi vor rezolva problema. Autoritatile trebuie sa aiba in vedere sistemul 'pay as you throw'. Atunci oamenii ar fi incurajati sa-si reduca volumul de deseuri generate si sa plateasca o factura mai mica pentru ridicarea gunoiului. Fara acest sistem nu vom avea efecte substantiale", a declarat Constantin Damov.

Acesta a adaugat ca valoarea viitoarei taxe pentru depozitarea deseurilor la groapa de gunoi ar putea ajuta la echilibrarea balantei in privinta deseurilor depuse catre sortare.

"Valoarea stabilita la aproximativ 20 de euro este una care ar putea fi eficienta. Daca arunci la gropa, in prezent, platesti intre 10 si 15 euro. Daca vrei sa sortezi, atunci costul creste pana la 30 - 40 de euro. Este clar ca o firma de salubritate, pentru a deveni profitabila, isi alege costul cel mai mic. Daca nu echilibram aceste costuri, nu o sa existe nici o dorinta de a devia materialul depus la groapa catre sortare", a explicat co-fondatorul Green Group.

Doua mari probleme

In opinia acestuia, industria reciclatoare din Romania se confrunta, in momentul de fata, cu doua lucruri grave: cantitatile de deseuri pentru prelucrare sunt insuficiente, iar calitatea deseurilor este afectata de modul de colectare.

"Noi importam inca deseuri si crestem de fapt realizarile celor din Vest, care colecteaza mai bine. De asemenea, calitatea deseurilor este slaba. Acestea fiind colectate la gramada avem de-a face cu o infestare cu impuritati care reduc de multe ori sub jumatate valoarea recuperata", a comenat Damov.

Reprezentantul Green Group a explicat ca un PET de 20 de grame, in urma manipularilor defectuoase, adauga inca 10 grame de praf sau deseuri biodegradabile. "Lunar producem 2.400 de tone de namol din cauza PET-urilor pe care suntem nevoti sa le spalam", a spus Damov. Green Group proceseaza lunar 8.000 de tone de PET, din care 40% le importa.

Infrastructura de colectare si reciclare trebuie facuta cu parteneri privati

Damov a adaugat ca autoritatile locale nu au nici expertiza si nici capitalul necesar pentru a construi niste sisteme de colectare care sa poata asigura intreaga infrastructura necesara cetatenilor pentru a colecta eficient si in care materialul sa ajunga la reciclare.

"Sunt cateva municipalitati care au atras fonduri europene, insa aceste fonduri sunt mici, pentru un minimum pe care municipalitatea l-ar putea avea. Vorbim de o groapa de gunoi, o statie de tratare a apelor, eventual o statie de sortare si cam atat. Niste lucruri de baza care sunt insuficiente. Infrastructura trebuie facuta cu atragerea de capital privat.

In realitate, noi completam infrastructura autoritatilor locale si ceea ce noi colectam devine tinta autoritatilor locale. Este un serviciu gratuit pe care il oferim acestora", a spus acesta.

Co-fondatorul Green Group a precizat ca intre reciclatori si firmele de salubritate vor aparea noi frictiuni in zona de colectare a deseurilor ca urmare a intentiilor unor municipalitati de a acorda firmelor de salubritate exclusivitatea asupra colectarii deseurilor.

"In orice economie functionala, deseurile pozitive (cu valoare mare - n.red.), asa cum sunt PET-urile, genereaza o piata in care pretul se stabileste prin cerere si oferta. (...) Daca cineva vrea sa-si vanda deseul, sa il vanda, daca vrea sa il arunce, este liber sa o faca, daca firma de salubritate vrea sa cumpere deseul, sa-l cumpere. Nimeni nu are dreptul sa confiste un bun, cu valoare pozitiva, printr-un serviciu pentru care lumea plateste", a mai spus Constantin Damov.

Sticla se recicleaza in pierdere

Desi Romania are ca obiectiv reciclarea a 60% din cantitatea de sticla pusa pe piata pana in 2020, incepand cu anul 2012, sticla este cel mai neglijat deseu, deoarece are o valoare negativa.

"Pe noi ne costa 50 de euro sa colectam tona de sticla, iar produsul finit costa tot atat. Asteptam sustinerea din partea organizatiilor de transfer de responsabilitate pentru o analiza aprofundata a costurilor pe acest traseu", a mai spus co-fondatorul Green Group, care a adaugat ca fabrica de reciclare a sticlei din Popesti, ultima investitie majora a grupului, inaugurata in decembrie 2013, lucreaza mult sub capacitatea de prelucrare.

Damov a explicat ca se incerca prin interventii la nivelul autoritatilor locale infiintarea unor scheme de colectare a sticlei. De asemenea, compania are in derulare in Sectorul 6 din Bucuresti un proiect pilot de colectare a sticlei marind numarul de containere stradale.

Noi investitii de 20 de milioane de euro

Constantin Damov a precizat ca pentru urmatorii 2 ani compania are planificate investitii de 20 de milioane de euro. Acestea vizeaza adaugarea unei noi linii de producere de microfibre, precum si in zona procesarii altor materiale plastice in afara PET-urilor, cum ar fi polietilena.

Investitiile realizate de companie, din 2002 si pana in prezent, se ridica la aproximativ 100 de milioane de euro.

Green Group reuneste cinci companii specializate in gestionarea, reciclarea si valorificarea deseurilor: GreenTech (primul reciclator integrat de PET), GreenFiber International (producator de fibra sintetica si banda PET), GreenWEEE International (unitate de tratare a deseurilor electrice si electronice), GreenLamp Reciclare (singurul reciclator din Romania care trateaza echipamentele de iluminat uzate) si Green Glass.

Misiunea grupului este aceea de a promova solutiile sustenabile de transformare a deseurilor in resurse valoroase.

Cosmin Zaharia

Green-Report.ro

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#reciclare Romania risipa, #reciclare Romania, #reciclare sticla romania, #reciclare produse romania , #reciclare