Situatie critica la Mediu: 107 depozite de deseuri trebuie inchise. Riscam un proces la Curtea Europeana de Justitie

Joi, 03 August 2017, ora 23:43
5118 citiri
Situatie critica la Mediu: 107 depozite de deseuri trebuie inchise. Riscam un proces la Curtea Europeana de Justitie
Foto: gov.ro

In Romania sunt 107 depozite de deseuri neconforme, dintre care 7 in Brasov, acestea trebuind inchise, in caz contrar Romania risca un proces la Curtea Europeana de Justitie. Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a declarat, joi, ca o solutie pentru inchiderea depozitelor ar fi prin POIM.

Daca nu reusim sa inchidem aceste depozite suntem pasibili de amenzi foarte mari si totul se va rasfrangere asupra buzunarului cetateanului. Le-am explicat celor sapte primari din Brasov, dar si ceilalti primari din tara aflati in aceeasi situatie trebuie sa inteleaga ca trebuie sa se implice direct in inchiderea acestor depozite.

Acum suntem deja in ceasul al doisprezecelea, iar ultima solutie este ori accesarea de fonduri prin POIM (Programul Operational Infrastructura Mare - n.r.) de catre unitatile administrativ teritoriale sau de catre agentiile de dezvoltare intercomunitata, ori sa alocam noi de la Fondul de Mediu banii necesari pentru inchiderea celor 107 depozit si apoi sa recuperam fondurile tot de la POIM", a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX, ministrul Mediului Gratiela Gavrilescu.

In ceea ce priveste progresele facute in ultima perioada la nivelul Brasovului, acestea sunt doar de ordin birocratic, vicepresedintele Consiliului Judetean, Adrian Gabor, precizand faptul ca fiecare primarie care are rampe neconforme a primit din bugetul judetului cate 500.000 de lei, fonduri ce au fost folosite pentru reactualizarea studiilor de fezabilitate, ce sunt in prezent in curs de avizare de catre Agentia pentru Protectia Mediului.

Ministrul Mediului este de parere ca s-a ajuns in aceasta situatie critica si din cauza faptului ca prevederile Legii Salubrizarii, emisa inca din 2011, nu au fost aplicate in totalitate in ceea ce priveste colectarea selectiva, care ar fi redus semnificativ cantitatea de deseuri depusa la rampa.

"I-am informat pe primari ca sunt primii controlori ai operatorilor de salubritate, respectiv cei care le pot cere acestora sa respecte criteriile de performanta si abia apoi trebuie sa intervina Garda de Mediu. Tinta de colectare selectiva pentru 2017, in urma negocierilor cu Comisia Europeana, este de 25%, fiindca a trebuit sa punem ceva in locul taxei la depozit de 80 lei care este suspendata pana in 2019.

Am considerat ca cetateanul nu poate fi sanctionat atata timp cat nu e invatat cu colectarea selectiva, cat nu exista un tarif diferentiat. Trebuie ca in perioada urmatoare, impreuna cu toate primariile si consiliile judetene sa implementam procedura de colectare selectiva, astfel incat in 2050 sa atingem tinta de deseu zero la rampa", a explicat ministrul Mediului.

Aceasta a dat drept exemplu de buna practica orasul Rasnov, din judetul Brasov, unde a vazut implementat un sistem de colectare pe model occidental.

"Oamenii colecteaza in saci separati reciclabilele si acestea se colecteaza tot separat de catre operatorul de salubritate, care este de fapt o societate in subordinea primariei. In acest fel, si taxa pe gunoi este mai mica, fiindca cetateanul plateste doar pentru fractia umeda de gunoi menajer. Degeaba cetateanul colecteaza separat daca firmele de salubritate aduna gunoiul la gramada", a precizat Gratiela Gavrilescu.

Gavrilescu a spus ca in luna septembrie va fi lansat un program de colectare selectiva pe care il va promova, astfel incat si cetateanul sa inteleaga importanta reciclarii, dar si operatorii. In sensul acesta, va exista un termen de acomodare si apoi vor curge amenzi usturatoare.

Nu in ultimul rand, Gratiela Gavrilescu a punctat ca, in chestiunea inchiderii depozitelor neconforme, termenul de gratie este 2023, cand se finalizeaza POIM, insa, lunar, Ministerul Mediului va transmite raportari Comisiei Europene, fiindca aceasta vrea sa vada o evolutie.

"Daca nu este nici un fel de evolutie, si din 2018 Comisia Europeana ne poate aplica amenzi, dar avem tot intersul sa deblocam situatia. Rolul nostru este sa absorbim cat mai multi bani europeni si cu banii de la stat sa facem altfel de lucrari decat cele de rutina pentru un trai civilizat.

Sunt destui bani europeni si Romania este membru cu drepturi depline si ar fi trebuit sa absorbim aceeasi suma ca Polonia, de exemplu. Poate ca procedurile au fost noi, mai groaie, si nu au fost transpuse prin filtrul gandirii romanesti, dar acum trebuie sa ne implicam cu totii, de la primari, la minister si sa accesam aceste fonduri", a conchis ministrul Mediului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#mediu inchidere depozite neconforme , #salubrizare