Antarctica: Gaura din stratul de ozon a devenit mai mica

Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 18:24
4050 citiri
Antarctica: Gaura din stratul de ozon a devenit mai mica
Foto: theozonehole.com

Din Antarctica ne vin vesti mai bune pentru planeta noastra. Gaura din stratul de ozon s-a micsorat, atingand recordul minim al ultimilor zece ani.

Stratul de ozon al planetei noastre se afla in stratosfera, la o inaltime de 20-30 de kilometri. Acesta previne accesul luminii ultraviolete de la Soare pe Pamant, scrie Space. Razele ultraviolete pot avea un efect foarte neplacut asupra oamenilor, provocand arsuri solare si chiar cancer de piele.

Gaura din stratul de ozon, situata deasupra Antarcticii, s-a format la inceputul anilor 1980. Cauza o reprezinta chlorofluorocarbonul produs de oameni, in trecut el fiind folosit in productia de frigidere. In urma unui acord la nivel global, aceasta substanta chimica nu a mai fost folosita.

Efectele vizibile ale masurilor luate

In urma reducerii drastice a utilizarii chlorofluorocarbonului, efectul este vizibil asupra stratului de ozon al Terrei. Imaginile obtinute de sateliti arata ca gaura din stratul de ozon este mai mica decat a fost vreodata in ultimii 10 ani. Informatiile sunt oferite de satelitul meteorologic european Met Op.

Acesta are la bord un instrument special care detecteaza concentratia de ozon. Antarctica este vulnerabila in fata substantelor care reduc stratul de ozon din cauza vortexului de aer rece care circula deasupra continentului.

Drept rezultat, oamenii din emisfera sudica sunt expusi unui risc mai mare din cauza razelor ultraviolete. Estimarile specialistilor arata ca pana la jumatatea acestui secol concentratia de ozon poate ajunge la nivelul care exista in anii 1960, iar sperantele lor sunt ca aceasta gaura din stratul de ozon se va inchide in urmatorii zeci de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Aproape jumătate dintre români susţin că temperatura ideală din locuinţă trebuie să fie cuprinsă între 22 şi 24°C şi chiar peste, în timp ce doar 3,8% susţin că se simt confortabil...
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
#gaura strat ozon pamant terra, #radiatii soare raze ultraviolete poluare, #antarctica gaura ozon imagini satelit , #stiri mediu