UPDATE Apa lacului din parcul IOR este rosie de cateva saptamani. Un ONG acuza o contaminare cu fecale. Apele Romane anunta indicatori normali

Duminica, 07 Martie 2021, ora 17:28
9428 citiri
UPDATE Apa lacului din parcul IOR este rosie de cateva saptamani. Un ONG acuza o contaminare cu fecale. Apele Romane anunta indicatori normali

Un fenomen ciudat se intampla in parcul IOR din Capitala. De mai bine de trei saptamani, apa lacului are o culoare neobisnuita, rosie, iar autoritatile fac cercetari pentru a afla de ce se intampla asta.

UPDATE 17.25 Indicatorii de calitate a apelor fizico-chimici si biologici se situeaza in jurul valorilor normale in cazul lacului IOR, Primaria Sectorului 3 urmand sa continue monitorizarea, atat din punct de vedere bacteriologic, cat si al faunei acvatice, potrivit reprezentantilor Administratiei Nationale "Apele Romane".

UPDATE 11.20 Un ONG transmite ca apa arata asa deoarece este contaminata cu fecale

"In urma sesizarilor trimise Garzii de Mediu, aceasta institutie impreuna cu Apele Romane au intervenit imediat, au efectuat un control pe lacul IOR si au prelevat probe de apa.

Dupa analiza probelor la un institut abilitat a reiesit clar ca lacul e plin de fecale!

A reiesit o calitate slaba a apei la bacterii coliforme, nitriti si amoniu.

Ceilalti indicatori sunt o treapta mai sus.

Fiind lac natural ce are la baza 3 izvoare, si nu apa curgatoare, potentialul poluator neluand in calcul acest lucru, s-a produs acest fenomen de inrosire pentru ca intreaga cantitate de fecale deversata a intrat in reactie cu apa din lac, neexistand fenomenul de dilutie si deplasare a poluarii specifice apelor curgatoare", transmite ONG-ul.

Stirea initiala

Bucurestenii care se plimba prin parc sunt uimiti de ceea ce vad si cauta explicatii. Intre timp, Garda de Mediu a anuntat ca a fost identificat un posibil poluator, dar verificarile continua, transmite Digi 24.

Locuitorii din zona trec zi de zi prin parc si se intreaba, cu uimire, care ar putea fi cauzele acestui fenomen.

"Noi ne-am gandit ca ar putea fi niste alge dezvoltate cat a fost cald sau poate o substanta? O substanta de curatare. Toxic nu e, pentru ca sunt multe pasari care stau in apa. Nu am mai vazut si stau de ceva vreme in zona", marturiseste un bucurestean.

Parcul IOR ar putea fi sufocat de blocuri, in urmatorii ani. Iata cum poate fi salvata una dintre putinele zone verzi ale Capitalei

"Tot ce inseamna fecale grosier si lichid s-au deversat in lac"

"Tot ce inseamna fecale grosier si lichid s-au deversat si se deverseaza in continuare in lac. Trei surse trebuie verificate urgent! Sub nicio forma, populatia sa nu cumva sa inghita sau copiii sa nu fie lasati! E foarte periculos pentru om ce e in lac. Avantajul e ca s-a intampat iarna, ca daca se intampla pe caldura, va dati sema ce sursa de infectie! Probabil trebuia sa inchidem tot parcul si sa nu mai permitem accesul! Este clar trasata sarcina Primariei Sectorului 3 sa identifice foarte repede sursa de poluare", a declarat Dan Trifu - presedintele Fundatiei Eco-Civica.

Un mare producator viticol din Prahova, acuzat de poluare cu resturi de la vin. "Au fost depistate deseuri puternic mirositoare, de culoare rosie-mov"

Primaria Sectorului 3 a transmis ca in acest moment se afla in faza de identificare a surselor si asteapta buletinele de analize. Mai mult, este mentionat faptul ca au fost solicitate si analize asupra faunei piscicole din lac pentru a determina daca a fost afectata.

Garda de Mediu a transmis ca un posibil poluator a fost identificat.

Reprezentantii Garzii de Mediu mai spun ca dupa finalizarea controlului, saptamana viitoare, vor fi luate masuri si date sanctiuni.

Citeste si:
Hidrocentrala de la Nova Kahovka, vitală pentru alimentarea cu apă a Crimeei, sub controlul rușilor
Hidrocentrala de la Nova Kahovka, vitală pentru alimentarea cu apă a Crimeei, sub controlul rușilor
Aceasta era o ţintă prioritară: de la primele ore ale atacului său asupra Ucrainei, la sfârşitul lui februarie, armata rusă a cucerit un baraj şi o centrală hidroelectrică vitală pentru...
Marcel Ciolacu va veni în Parlament cu bilanțul „nefardat” al primelor 6 luni de guvernare
Marcel Ciolacu va veni în Parlament cu bilanțul „nefardat” al primelor 6 luni de guvernare
PSD va prezenta în fața Parlamentului, joi, de la ora 18.00, bilanţul primelor 6 luni de guvernare. Liderul partidului, Marcel Ciolacu, a afirmat că bilanţul va fi unul cinstit şi realist,...