Atacul ursilor si lupilor asupra populatiei, considerat situatie speciala de urgenta

Joi, 09 Iulie 2020, ora 12:01

   

Atacul ursilor si lupilor asupra populatiei, considerat situatie speciala de urgenta
Autoritatile romane vor sa schimbe modul de abordare in gestionarea incidentelor in care sunt implicati ursii. Astfel, conform unui proiect lansat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, in Hotararea de Guvern privind managementul tipurilor de risc "Atacul carnivorelor mari asupra populatiei - urs, lup" ar urma sa fie considerat situatie speciala de urgenta.

"Prin Hotararea Comitetului national pentru situatii speciale de urgenta nr. 1 din 01.08.2019, la solicitarea ministerului cu atributii in domeniul mediului referitoare la introducerea unui nou tip de risc, respectiv "atacul carnivorelor mari asupra populatiei - urs, lup", a fost aprobata propunerea de modificare si completare a Hotararii Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, functionarea si componenta Comitetului national pentru situatii speciale de urgenta, cu modificarile si completarile ulterioare, si de asemenea, a Hotararii Guvernului nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc"se arata in nota de fundamentare a proiectului lansat in seara zilei de 8 iulie 2020 pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne.

Motivul acestei masuriPotrivit autoritatilor, introducerea acestui nou tip de risc este justificata de:
- riscul major generat de prezenta tot mai frecventa a exemplarelor de carnivore mari in apropierea asezarilor umane care, adesea, este urmata de atacuri care pun in pericol viata si sanatatea populatiei;
- degradarea arealului favorabil si scaderea resursei trofice naturale;
- cresterea numarului exemplarelor de urs;
- reducerea interesului gestionarilor fondurilor cinegetice in prevenirea pagubelor si analiza incidentelor provocate de carnivorele mari;
- inregistrarea unui trend crescator al pagubelor provocate in cadrul localitatilor de carnivorele mari;
- inregistrarea unei cresteri a valorilor despagubirilor platite de ministerul cu atributii in domeniul mediului pentru pagubele provocate de carnivorele mari.


"Astfel, daca in 2016 au fost platite despagubiri in cuantum de 1.187.971 lei, in 2017 - 2.561.664 lei, in 2018 - 1.363.435 lei iar in prima jumatate a anului 2019 au fost platite despagubiri in cuantum de 1.050.215 lei", se mai arata in nota de fundamentare.

Cine se ocupa de indepartarea sau imobilizarea ursilorIn documentul suspus dezbaterii publice, autoritatile prevad ca "indepartarea sau imobilizarea carnivorelor mari care ameninta viata sau integritatea corporala a populatiei, sub indrumarea si responsabilitatea unui medic veterinar. De aceasta masura vor fi responsabile: Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane, prin structurile subordonate, Directia Medicala din cadrul M.A.I., si A.N.S.V.S.A, prin structurile teritoriale

Oamenii vor fi alertati prin sistemul RO - Alert si se vor lua masuri de urgenta medicala in cazul in care agresiunea animala a avut loc.
De asemenea, ar urma sa fie stabilite zonele predispuse pentru conflicte directe om-animal, la nivel local (harti de risc) iar populatia va fi informata cu privire la existenta unui potential pericol determinat de prezenta unor carnivore mari, modul de comportare, restrictii si obligatia de respectare a recomandarilor reprezentantilor institutiilor cu atributii in gestionarea evenimentelor: Comitetele judetene/locale pentru situatii de urgenta, prin structurile de politie locala sau serviciul voluntar pentru situatii de urgenta.

Autoritatile spun ca ursul nu ataca omul, decat daca se simte amenintat, iar daca observam un astfel de animal trebuie sa ne retragem incet si sa il lasam sa plece. "In nici un caz sa nu aruncam in urs cu pietre sau crengi pentru ca acest lucru poate provoca o reactie defensiva a ursului si sansa atacului creste!" se arata intr-o postare despre cum sa ne aparam de atacul ursilor, pe site-ul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului din Covasna.


Petitie la PE pentru rezolvarea problemei ursilorIn ultimii ani ursii si-au facut prezenta tot mai des in zonele turistice de munte, mai ales in Judetele Covasna, Harghita, Mures si Brasov. De cele mai multe ori, animalele provoaca pagube insemnate in gospodariile locuitorilor, insa au fost si cazuri in care ursii au atacat oameni.

De altfel, conducerile Consiliilor Judetene Covasna, Harghita, Mures si Brasov au initiat la sfarsitul anului 2019 o petitie adresata Parlamentului European prin care au solicitat sprijin pentru restabilirea convietuirii pasnice intre oameni si ursi, arata Agerpres.

De asemeena, in luna mai a acestui an, senatorul Fejer Laszlo-Odon (UDMR Covasna) a cerut Ministerului Mediului sa acorde derogare pentru recoltarea preventiva a 520 de ursi, aratand ca animalele s-au inmultit foarte mult, pun in pericol vietile oamenilor si provoaca numeroase pagube materiale, potrivit Agerpres.

Costel Alexe: Amenzi pentru cei care hranesc ursii la marginea drumului

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe, a declarat luni, la Brasov, ca a avut discutii cu colegii de la Interne, dar si cu reprezentanti ai autoritatilor publice centrale si locale, pentru a se trece la sanctionarea cu amenzi a celor care hranesc ursii "la marginea drumului".
"Am avut discutii cu cei de la Ministerul de Interne si cu cei de la toate autoritatile publice locale si centrale care pot sa sanctioneze astfel de comportamente. (...) In momentul de fata, suntem in situatia in care toti cei care hranesc ursul la marginea drumului sa primeasca amenda", a spus Alexe, mentionand ca orice forma de hranire a acestor animale salbatice, inclusiv cea "institutionalizata", de genul celei practicate de anumiti operatori economici, trebuie sa inceteze.
Conform ministrului, acest comportament al oamenilor este una dintre principalele cauze pentru care ursul coboara in zonele locuite.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9763 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
florescujohn
rank 3
Ocazie unica de export
Sa faca o licitatie de export de ursi, lupi si mistreti.
Jumatate din acestia pot fi dati la cei care si-i doresc cu ardoare.
Mi-e frica ca acesti nu ii vor la ei acasa si ii lasa pe spinarea romanilor, oricum ei au fost beliti de cind se stie.
Pe bridgite Bardot daca o dorea asa de mult de ciini sa ii fi luat cu ea.
cbucur
rank 5
Alti habarnisti
Ursul nu e carnivor, este omnivor, ca si porcul.
Reginald
rank 3
Zau? E situatie de urgenta?
Pai nu prea e caci daca ar fi ati schimba legea. In asa fel incit orice animal salbatic care patrunde intr-o comunitate omeneasca sa poata fi impuscat pe loc de jandarmi. Pina nu se adopta aceasta lege severa totul este o palavrageala si o pierdere de vreme.
MadWolf
rank 5
Hal de indivizi primitivi
Gata, s-a umflat tarata-n vanatori... toti se viseaza mari eroi si salvatori ai comunitatii. De unde, le arde buza sa mai omoare vreun animal. Daca nu s-ar fi taiat padurile in ritmul din ultimii 30 de ani, n-am fi avut problemele astea Dar cand tii mortis sa-ti faci viloiul in mijlocul padurii, normal ca dai nas in nas cu ursul ca doar esti pe teritoriul lui.
Reginald
rank 3
Inceteaza cu neghiobiile!
A fost vreodata padure in Sinaia sau in Predeal? Si totusi ursii misuna pe acolo de parca ar fi fost alungati ieri de acolo, din teritoriul lor.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor